Hemfri Bogart, bio je najveća zvezda klasičnog Holivuda

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
412.840
Clip_3.jpg

Gumačka karijera Hemfrija Bogarta i kultni status u klasičnom holivudskom filmu učinili su ga jednim od najprepoznatljivijih američkih glumaca svih vremena.
Hemfri DeForest Bogart, poznatiji kao Bogi, rođen je 25. decembra 1899. godine u Njujorku.
Njegova glumačka karijera i kultni status u klasičnom holivudskom filmu učinili su ga jednim od najprepoznatljivijih američkih glumaca svih vremena.
Američki filmski institut ga je 1999. proglasio najvećom muškom zvezdom klasičnog američkog filma, što samo potvrđuje njegov neizbrisiv trag u istoriji kinematografije.

Početak i uspon karijere
Bogartova glumačka avantura počela je na Brodveju, gde je debitovao u predstavi The Dancing Town 1928. godine. Tokom prvih deset godina u Holivudu uglavnom je igrao sporedne uloge, često tumačeći gangstere.Ipak, već u tim ranim ulogama pokazivao je izuzetan talenat, što je došlo do izražaja u filmu The Petrified Forest, u kojem je igrao opasnog begunca Djuka Muntija.

Ulogom gangstera Hjua „Bejbi Fejs“ Martina u filmu Dead End postao je zaštitno ime žanra, ali je Hemfri želeo da se dokaže i u drugačijim ulogama.
Pravi proboj ostvario je 1941. godine u filmu High Siera, a iste godine zasijao je i u naslovnoj ulozi filma Malteški soko. Reč je o noir filmu Džona Hjustona, u kojem je nastao Bogartov imidž ciničnog, ali šarmantnog privatnog detektiva, koji će ga pratiti tokom cele karijere. Njegovo tumačenje Sema Spejda ubrzo je postalo standard.

Jedan od najpoznatijih filmova u njegovoj karijeri bila je Kazablanka iz 1942. godine, u kojoj je igrao Rika Blejna. Njegova interpretacija ovog složenog i emocionalno povučenog lika ostala je upamćena kao jedna od najvećih u istoriji filma.Romantična veza između Rika i Ilse, koju je igrala Ingrid Bergman, često je proglašavana najvećom ljubavnom pričom klasičnog filma.

Zrelo razdoblje i nezaboravne uloge
Bogart je nastavio da dominira velikim ekranom ulogama u noir filmovima poput The Big Sleep, gde je ponovo igrao detektiva. Godine 1951. osvojio je Oskara za najboljeg glumca za film Afrička kraljica. Bio je to još jedan film Džona Hjustona, a ovde je glumio sa Ketrin Hepbern.
Njegovi kasniji filmovi, poput Blago Sijera Madre i Pobuna na brodu Kejn, prikazali su ga u ulogama emocionalno složenih i moralno izazovnih likova. Snimao je sve do 1956. godine, a poslednji projekat bio mu je film The Harder They Fall.

Život van filmskog platna
Kada nije radio, Bogart je vreme provodio jedreći, što je često navodio kao glavnu terapiju protiv holivudskog stresa. Tri puta se ženio, a svoju treću suprugu, Loren Bekol, upoznao je na snimanju filma 1944. godine. On je tada imao 45 godina, a ona 19.

Uprkos razlici u godinama, kritičari su isticali da par ima neverovatnu hemiju na ekranu. Glumili su zajedno u nekoliko filmova, a i van filma njihov život je bio pod reflektorima medija. Bili su jedan od najslavnijih parova svog vremena.

Bogartovo zdravlje počelo je da se pogoršava sredinom pedesetih, kada mu je dijagnostikovan kancer jednjaka. Preminuo je 14. januara 1957. godine i sahranjen je u Kaliforniji.

Loren Bekol je na grob položila zlatnu zviždaljku sa porukom: „Ako ti nešto treba, samo zazviždi“. Poruka je aludirala na njihovu prvu zajedničku scenu u filmu.

Pogledajte prilog 1847534

Gumačka karijera Hemfrija Bogarta i kultni status u klasičnom holivudskom filmu učinili su ga jednim od najprepoznatljivijih američkih glumaca svih vremena.
Hemfri DeForest Bogart, poznatiji kao Bogi, rođen je 25. decembra 1899. godine u Njujorku.
Njegova glumačka karijera i kultni status u klasičnom holivudskom filmu učinili su ga jednim od najprepoznatljivijih američkih glumaca svih vremena.
Američki filmski institut ga je 1999. proglasio najvećom muškom zvezdom klasičnog američkog filma, što samo potvrđuje njegov neizbrisiv trag u istoriji kinematografije.

Početak i uspon karijere
Bogartova glumačka avantura počela je na Brodveju, gde je debitovao u predstavi The Dancing Town 1928. godine. Tokom prvih deset godina u Holivudu uglavnom je igrao sporedne uloge, često tumačeći gangstere.Ipak, već u tim ranim ulogama pokazivao je izuzetan talenat, što je došlo do izražaja u filmu The Petrified Forest, u kojem je igrao opasnog begunca Djuka Muntija.

Ulogom gangstera Hjua „Bejbi Fejs“ Martina u filmu Dead End postao je zaštitno ime žanra, ali je Hemfri želeo da se dokaže i u drugačijim ulogama.
Pravi proboj ostvario je 1941. godine u filmu High Siera, a iste godine zasijao je i u naslovnoj ulozi filma Malteški soko. Reč je o noir filmu Džona Hjustona, u kojem je nastao Bogartov imidž ciničnog, ali šarmantnog privatnog detektiva, koji će ga pratiti tokom cele karijere. Njegovo tumačenje Sema Spejda ubrzo je postalo standard.
Ma koji crni Bogart? Kultni su: Arnold Schwarzenegger u Terminator i Predator, Sylvester Stallone u Rocky i Rambo, Vin Diesel u Ridickove kronike, Dwayne Johnson u Kralj Škorpiona, Wesley Snipes u Blade, Henry Cavill u Man of Steel, Brad Pitt u Troja, Gerard Butler u 300.

E to ja zovem FILM, kaskade emocija u dva sata.
ovo danas što se snima ne znaš gde je pošlo ni gde će stići.
Lično, Afrička kraljica je remek delo dva virtuoza, Bogi i Ketrin Hepbern su se nadlgumljivali tokom snimanja.
Uživanje za gledanje.
Procitala sam da ovaj film i danas puni biskopske dvorane..Kazablanka je kultni film

Ma koji crni Bogart? Kultni su: Arnold Schwarzenegger u Terminator i Predator, Sylvester Stallone u Rocky i Rambo, Vin Diesel u Ridickove kronike, Dwayne Johnson u Kralj Škorpiona, Wesley Snipes u Blade, Henry Cavill u Man of Steel, Brad Pitt u Troja, Gerard Butler u 300.
Ne skreci sa teme.Ni jedan od nabrojanih filmova ne može da se poredi sa filmom Kazablanka i ostalim filmovi Hemfrija Bogarta

Procitala sam da ovaj film i danas puni biskopske dvorane..Kazablanka je kultni film
Kazablanka je u rangu sa Prohujalo sa vihorom po kvalitetu, bar za mene.
I to je Bogartom dobar film u kome je igrao sa Ketrin Hepbern
Ketrin Hepbern je nominovana za oskara a Bogart je 1951 dobio Oskara za ulogu u tom filmu
Ketrin je već imala problema sa bolešću ali je to nije omelo da briljira i mislim da se Akademija ogrešila o nju što joj nije dodelila Oskara.

Kako može biti dosadan film u kome uživaš dok ga gledaš?
Odrasla sam na tim filmovima koji su imali odličnu glumu, režiju,
fotografiju, muziku i nisu pravljeni uz pomoć CGI i kompjutera.
Umetnost.
Može itekako. Ako nije smišno poput Mrak film, Američka pita, Gas do daske, Borat. Ako nema borilačkih vještina, snage, brzine, oružja, rata, pucnjave, metaka, raketa kao Rocky, Rambo, Predator, Terminator. Ako nije strašno poput Egzorcist, Parnormalno, Prizivanje, Posljednji egzorcizam. Onda je dosadno jer nema opasnosti ni adrenalina.

Ne skreci sa teme.Ni jedan od nabrojanih filmova ne može da se poredi sa filmom Kazablanka i ostalim filmovi Hemfrija Bogarta
Naravno da ne mogu. Ovi koje sam nabrojao izazivaju u čoviku adrenalin jer su opasni. Osim toga mogu biti i motivacija jaka. Rocky, Rambo, Terminator, Predator, Ridick, Blade, Ahilej, Superman, Hulk, Godzila, King Kong "tiraju" momke mlade da budu jaki, hrabri, odani, da žive sportski, da idu u teretanu, da ne piju, da ne puše. Šta od Bogarta mogu naučiti? ništa korisno. Bogart je dosadan. Još nisam čuo da je nekom muškarcu Bogart uzor.

Može itekako. Ako nije smišno poput Mrak film, Američka pita, Gas do daske, Borat. Ako nema borilačkih vještina, snage, brzine, oružja, rata, pucnjave, metaka, raketa kao Rocky, Rambo, Predator, Terminator. Ako nije strašno poput Egzorcist, Parnormalno, Prizivanje, Posljednji egzorcizam. Onda je dosadno jer nema opasnosti ni adrenalina.
To je tvoje mišljenje i ukus, moje je drugačije, a o ukusima ne vredi razgovarati.

Šta konkretno se tebi sviđa kod tog filma o Bogartu?
Sve, od glume preko načina snimanja do emocije koju film šalje.
Ako je tebi Američka pita film koji zaslužuje bilo kakav komentar, a kamo li da se navede kao primer dobrog filma, meni je jasno da ne možeš razumeti o čemu pričam. U ovoj konverzaciji postoji generacijski jaz u odrastanju, obrazovanju, načinu na koji se posmatra kinematografija i kvalitet. Pri tom ne mislim ništa loše, uvredljivo, niti imam nameru da vređam, daleko bilo. Film se isto kao i knjiga gleda i čita s razumevanjem. Nisi gledao Kazablanku, čini mi se, jer bi znao da ima i te kako pucnjave i jurnjave, ali na način drugačiji nego što se snima danas.

Back