Quantcast

helpujte mi, pomoc DELPHI 7

zvezdanzvezdanovic

Početnik
Poruka
14
TOTALAN SAM POCETNIK delphi7 je u pitanju

treba mi nesto ovako

na primer:

1.dugme
2.dugme
3.dugme

kad se klikne na 1.dugme da se otvori kao nova stranica sa npr. labelama editboxovima, tacnije kao neki novi program(a da se zatvori ovo sranje sa tri dugmeta, ), isto vazi i za
2. dugme i trece...
valjda kontate sta hocu da kazem?
da li je tu fora u upotrebi vise formi ili sta?
ajd pomagajte pa vas vodim na pivo. :super:
 

Winex

Aktivan član
Poruka
1.837
To ti je vrlo jednostavno.

Ne radim u Delfiju, samo u VB-u.
Možeš da uradiš i sa više formi, a možeš i sa jednom.
Pošto si početnik jednostavnije je sa više.

Sve ti se svodi na:
Kod:
Private Sub cmd1_Click(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) 
        Form2.Show()
        Unload Me
End Sub
Jedino na šta trebaš da obradiš pažnju to je da prvo prikažeš drugu formu, pa tek onda isključiš prvu.
 

Winex

Aktivan član
Poruka
1.837
Ne znam kako bejaše u Delfiju, ali u VB-u Hide i Unload (ili End) su dva različita pojma.
Ako radiš sa Hide onda može ovako kako je napisao @Mrvetina, ako radiš sa Unload (ili End) moraš prvo Show pa onda Unload (ili End). Ukoliko prvo odradiš Unload (naredba za isključivanje), ne može da pokrene bilo šta posle toga.
Pošto vidim da si početnica nisam siguran koliko će ti išta značiti od ovoga što napisah...
Smem li samo da pitam: šta to praviš?
 

zvezdanzvezdanovic

Početnik
Poruka
14
Hvala Mrvetini, uspeo sam.
Winex... nepravim nista vredno pomena, nista cime bih se mogao hvaliti, jer za sada samo se ucim.
to je programcic gde u prvoj formi stoje dugmad UNOS-BRISANJE-MENJANJE i onda u zavisnosti od izbora otvara razlicite forme, za unos menjanje i brisanje, mislim da znas sta odprilike hocu da kazem. a kad smo vec kod toga, da li se to uopste tako radi? ili postoji neki normalniji nacin?

p.s. nisam pocetnica nego pocetnik

posto je tema pomoc delphi7, onda cu iskoristiti i postaviti jos jedno pitanje:

napravio sam programcic gde unosim neke gluposti u edit box i nebitno, on taj sadrzaj smesta u stringgrid. sta je potrebno da uradim da bi sadrzaj stringgrida ostao tako izmenjen i kada sledeci put startujem programcic?
 
Poslednja izmena:

Winex

Aktivan član
Poruka
1.837
Izvini na kiksu što se tiče roda.

Neko mudar je rekao: "Kada kreneš na bilo koji put, krećeš prvim korakom", svi smo imali početke.

Elem, to što pokušavaš nije baš jednostavno kao što izgleda, jer ti je potrebna baza podataka (najbolje tekstualna), u koju upisivao, menjao i brisao podatke.
Za funkcije baze moraš da pitaš nekog ko poznaje delfi.
 

Mrvetina

Primećen član
Banovan
Poruka
611
napravio sam programcic gde unosim neke gluposti u edit box i nebitno, on taj sadrzaj smesta u stringgrid. sta je potrebno da uradim da bi sadrzaj stringgrida ostao tako izmenjen i kada sledeci put startujem programcic?
Trebas da snimis sadrzaj u datoteku i da iscitivas sadrzaj te datoteke na pocetku programa. Preporucujem ti da krenes od tekstualnih datotetka posto su jednostavnije.
 

zvezdanzvezdanovic

Početnik
Poruka
14
Trebas da snimis sadrzaj u datoteku i da iscitivas sadrzaj te datoteke na pocetku programa. Preporucujem ti da krenes od tekstualnih datotetka posto su jednostavnije.

nadam se da nesmaram mnogo

recimo da napravim dugme "sacuvaj" sta treba da izpisem u njega da bi on sacuvao sadrzaj stringgrid-a u textualnu datoteku?

sto se tice pozive na tu datoteku to bih verovatno kucao samo dvoklikom na formu, zar ne?
ali problem je sto neznam sta da kucam, koju komandu?
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.