Helgoland, Farska ostrva ili...

Emilia Marty

Veoma poznat
Poruka
14.098
Da li vas je ikada privlacila ideja da posetite neka severna ostrva ili ostrvlja, kao sto sto su Farska ostva, Helgoland, Svalbard, Grenland?

Svako od ovih mesta ima neki oblik autonomije u odnosu na maticnu drzavu a cesto i zanimljive geostrateske pozicije i istorijat.
Helgoland je bio u posedu Danaca, Nemaca, Britanaca, bio je nacisticka baza tokom Drugog sv. rata i Britanci su (bezuspesno) pokusali da ga raznesu posle rata.

Danas je turisticka atrakcija sa nesto manje od dve hiljada stanovnika. Sastoji se od dva ostva i foke se rado suncaju na plazama:

A Banat? Ili Vojvodinu? To takodje treba videti.
Srbija je toliko lepa i ljudi toliko lepih mesta prave ali mi smo proklet narod: radije se veremo po tudjim vrletima nego da upoznamo prelepu domovinu.
Prelepa u odnosu na Sejšele? Kambodžu? Bugarsku? Indiju? Džibuti? Švajcarsku? Portugal?....na šta konkretno misliš?
Kako uopšte znaš da je nešto "prelepo" ako ne uporediš to sa nečim drugim? A da bi uporedio opet moraš da putuješ da vidiš i doživiš.
Ima milion razloga zašto ljudi vole da putuju i svaki je legitiman sa nekog pojedinačnog ličnog stanovišta, kao što je legitimno da neko voli da sedi kući.
Isto tako se neko oseća jedino prijatno u svom poznatom okruženju sa minimalnim promenama, nekome nije putovanje i odmor ako ne promeni promeni okruženje i klimu i kuhinju i pejzaž i vremensku zonu. I sve je legitimno opet. treba samo naäi üta ti odgovara.
Zato ne vređaj ljude i ne zovi ih prokletima.
Ja sam poprilično video šta ima po Srbiji da se vidi i izvini...nije ni na mapi "prelepih" zemalja iz moje tačke gledišta. Štaviše vizuelno i po ponudi iskustava sa putničke strane prilično skromnih kapaciteta. Što ne znači da ljudi ne treba da je upoznaju, ali tek ne znači da treba da se zadovolje "ponudom" i ne prošire iskustva.
Daleko je veće "proklestvo" po meni ostati zakopan u neznanju.

Da li vas je ikada privlacila ideja da posetite neka severna ostrva ili ostrvlja, kao sto sto su Farska ostva, Helgoland, Svalbard, Grenland?

Svako od ovih mesta ima neki oblik autonomije u odnosu na maticnu drzavu a cesto i zanimljive geostrateske pozicije i istorijat.
Helgoland je bio u posedu Danaca, Nemaca, Britanaca, bio je nacisticka baza tokom Drugog sv. rata i Britanci su (bezuspesno) pokusali da ga raznesu posle rata.

Danas je turisticka atrakcija sa nesto manje od dve hiljada stanovnika. Sastoji se od dva ostva i foke se rado suncaju na plazama:

Severna Evropa čak ni Skandinavija, Britanija,Grenland,Island....nikada ni najmanje. Kamoli one još istočnije tipa Poljska,pribaltičke republike ili Rusija.
Jedino Aljaska što neki rekoše....ali to tamo jednom....kad završim sa tropima :mrgreen:

Farska ostrva :D

iz najbesmislenijeg razloga a to je sto ne mogu da prezalim sto su nas jedared izbaciji iz trke za Euro.

Ej drzava gde postar, mesar, komunalac, sta ti znam radi do 15h pa ide na trening odvale one nase siljokurane
u fudbalu koji su za ostrvljane klasa. Tj mogli da budu.

Glasam za Farska ostrva 🍻

Back