HDD kao Fajl

mip163

Početnik
Poruka
18
Interesuje me koji je najbolji nacin da ceo HDD sacuvam kao fajl. Po potrebi, da taj fajl instaliram na novi ssd ili CF karticu.

Naime, radim sa industrijskom elektronikom gde uredjaiji imaju ugradjene HDD ili CF kartice koji cesto budu neispravne.
Kada dodje uredjaj za popravku sa ispravnim HDD ili CF ja napravim kopiju (clone), medjutim to se nakupilo.

Za SSD nije problem koliko za CF kartice, koje su jako skupe, $200+. Ne moze bilo koja CF kartica.

Hteo bih da napravim datoteku svih tih kopija i da po potrebi instaliram odgovarajucu kopiju na SSD ili karticu.

Trazio sam po netu, ima raznih programa, ali svi imaju neke svoje extenzije. Ja imam Acronis, ali bih pre kao .img ili .iso, Ne znam sta je bolje.

a sto bi radio img ili iso? neces rezati na disk.

prosto kopiraj na HDD..razliciti folderi za razlicite HDD-ove

ali ako bas zelis da pravis ISO secam se da sam koristio poweriso i imgburn i bili su odlicni za to.

Bolje ti je da ideš na raw .img nego na Acronis/Norton varijante.

Tako dobiješ vendor-neutral backup (nije vezan za program) i možeš ga vraćati čime hoćeš. Plus, za industrijske CF je sigurnije jer je sektor-po-sektor kopija.

Jedino obrati pažnju:
  • target mora biti iste ili veće veličine
  • kod CF često mora i isti model zbog kontrolera

Sve ostalo su ti već napisali, ali .img ti daje najviše fleksibilnosti na duže staze.

Bolje ti je da ideš na raw .img nego na Acronis/Norton varijante.

Tako dobiješ vendor-neutral backup (nije vezan za program) i možeš ga vraćati čime hoćeš. Plus, za industrijske CF je sigurnije jer je sektor-po-sektor kopija.

Jedino obrati pažnju:
  • target mora biti iste ili veće veličine
  • kod CF često mora i isti model zbog kontrolera

Sve ostalo su ti već napisali, ali .img ti daje najviše fleksibilnosti na duže staze.
To sam i ja mislio. Sta da koristim, DiskGenius?

To sam i ja mislio. Sta da koristim, DiskGenius?

Može i DiskGenius, odradi posao bez problema.
Ako hoćeš nešto jednostavnije Win32 Disk Imager (čist .img, bez komplikacija ili Clonezilla ako ti treba malo više opcija
DiskGenius je ok jer ima GUI i možeš lakše da upravljaš particijama, ali za čist image/restore Win32 Disk Imager je sasvim dovoljan.
Za CF kartice ti je najbitnije da radi raw copy — koji god alat to radi, dobar si.

Back