Haško tužilaštvo - dokazan zločinački poduhvat Hrvata

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/234055/Hasko-tuzilastvo--dokazan-zlocinacki-poduhvat-Hrvata
Haško tužilaštvo - dokazan zločinački poduhvat Hrvata
ZAGREB - Dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih šefova bosanskih Hrvata pokazali su da je postojao udruženi zločinački poduhvat, s bivšim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste Velike Hrvatske, utvrdilo je haško tužilaštvo.
69837_tudjman01-reuter-nikola-solic_f.jpg

To je trebalo da se ostvari progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz delova BiH za koje se planiralo pripajanje Hrvatskoj, naglašeno je na početku završne reči na suđenju čelnim ljudima Herceg-Bosne - hrvatske paradržave u BiH.

Premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, komandanti Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, komandant vojne policije HVO Valentin Ćorić i šef komisije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovečnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koja su trebalo da budu pripojene Hrvatskoj.

Kako danas izveštavaju elektronski mediji u Hrvatskoj, tužilac Kenet Skot je naglasio je da su pokolj Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kome su bili zatočeni Bošnjaci posledica udruženog zločinačkog poduhvata da se osnuje Velika Hrvatska.

Cilj je bio i da se politički i vojno potčine i očiste Bošnjaci i drugi nehrvati s područja koja je trebalo da budu pripojeni Hrvatskoj.

"Taj projekt velike Hrvatske osmišljen je od vrha prema dole", rekao je Skot i dodao da je projekt osmišljen pod vođstvom Tuđmana, a da su optužena šestorka bili njegovi arhitekti, ali i izvršioci.

To potvrđuje niz javnih izjava zvaničnika Hrvatske i BiH, kao i sadržaji transkripata iz kabineta predsednika Tuđmana, rekao je Skot.

Protiv šestorke Hrvata iz BiH optužnica je podignuta pre šest i po godina, a suđenje traje već četiri i po godine i očekuje se da će biti završeno do kraja leta 2011.
Tužilaštvo je za njih zatražilo ukupno 240 godina zatvora.

"Svedoci su pokazali da je Tuđman bio opsednut idejom obnove Banovine Hrvatske u njenim granicama iz 1939", rekao je Skot, citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta, kao i knjigu bivšeg hrvatskog ministra spoljnih poslova Mate Granića.

"Američki ambasador posvedočio je i da je Tuđman imao negativan odnos prema Bošnjacima i da se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje delio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne", rekao je Skot.

Iz transkripata koje je Skot citirao videlo se da je Prlić lično Tuđmanu potvrdio da je sprovodio politiku koju je Tuđman od njega tražio, dok je Praljak, prema Skotovim rečima, tužiocima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska.

"Odbrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture Herceg-Bosne imale kontrolu nad HVO i da su vojne snage sprovodile ono što je politika naredila", kazao je Skot i dodao da je Petkovićeva odbrana pri tome imenovala predsednika Hrvatske Zajednice Herceg Bosne Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.

Prlić je u razgovoru s haškim istražiocima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine, rekao je Skot.
 

Back
Top