Haški tribunal naložio kućni pritvor za Delića

Samanta_

Iskusan
Poruka
6.229
Haški tribunal naložio kućni pritvor za Delića
Haški tribunal danas je naložio vlastima Federacije BiH da bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću odrede kućni pritvor, jer je o svom slučaju razgovarao sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem.
Sudija Volfgang Šomburg danas je izdao nalog da se Delić pritvori u svom domu uz stalni nadzor nadležnih vlasti i da mu se omogući kretanje samo u slučaju zdravstvenih potreba, saopštio je danas Haški tribunal.

Tužilaštva Tribunala zatražilo je 14. decembra da se Delić uhapsi, jer je prilikom susreta sa Silajdižićem prekršio obavezu da ne sme da o svom slučaju da razgovara sa bilo kim osim sa svojim advokatom.

Sudija Šomburg je konstatovao da je do takvog razgovora došlo prilikom susreta Delića i Silajdžića.

Sudija je upozorio Delića da i najmanje kršenje uslova pod kojim je pušten na privremenu slobodu, pored ovog kršenja, biti uzeto u obzir kada se bude razmatralo njegovo puštanje na privremenu slobodu.

Deliću je u novembru odobreno da boravi u BiH od 11. decembra 2007. godine do 11. januara 2008. godine.

Federacija BiH je tada dala garancije da će Delić postupati u skladu sa nalozima sudskog veća, a optuženi je i licno garantovao da će se vratiti u Hag pre nastavka suđenja i da će se povinovati svim nalozima sudskog veća, navodi se u saopštenju.

Generalu Deliću se pred Tribunalom sudi za zločine nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima koje su počinili mudžahedini iz sastava ABiH 1993-94. Suđenje je počelo 9. jula 2007. godine, podseća se u saopštenju i dodaje da je bi tužilaštvo treblao da završi izvođenje dokaza početkom sledeće godine.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.