HASKI BOZIC UZ PIVO I PECENJE

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
Vesti
seselj-v.jpg

Kako su srpski zatvorenici u Hagu proslavili najradosniji hrišćanski praznik
Haški Božić uz bezalkoholno pivo i pečenje!
Ponedeljak - 10.01.2011
Srpski pritvorenici u Haškom tribunalu obeležili su pravoslavni Božić poštujući sve običaje, a na zatvorskom meniju u Sheveningenu na najradosniji hrišćanski praznik našlo se bezalkoholno pivo, pečenje i torta, koje su pritvorenici morali da plate iz sopstvenog džepa, saznaje „Alo!“.

Iako već godinama odvojeni od najmilijih, generalima Momčilu Perišiću i Veselinu Šljivančaninu za Božić su u posetu došle i porodice, dok je Jadranka, supruga lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, juče doputovala u Holandiju, a tek u utorak će se videti sa suprugom.
- Pošto su upravnici u Sheveningenu svesni značaja koji Božić ima za naše pritvorenike, dozvolili su malo labavije propise. Svi koji slave Božić po julijanskom kalendaru okupili su se u zajedničkoj kantini, na prazničnom ručku. Posluženje je stiglo iz prodavnice balkanske hrane koja se nalazi u Hagu. S obzirom na to da cene nisu baš pristupačne, pritvorenici su zajedno skupili novac i naručili šta im je potrebno za trpezu. Jesu zatvoreni, ali i dalje drže do svoje vere i običaja. Šljivančanin i Perišić su čak imali odvojeno vreme za porodice - otkriva za „Alo!“ jedan od branilaca haških optuženika.
Kako „Alo!“ saznaje, za Božić su u Hagu ispoštovani svi tradicionalni pravoslavni običaji, pa je u Sheveningenu zapucketao i badnjak, a u zatvorskoj jedinici nađen je i položajnik.

- S obzirom na to da sa čuvarima u Tribunalu imaju korektne odnose, ova uloga, koliko sam načuo, pripala je upravo jednom od njih - dodaje naš sagovornik.
Božićnu trpezu već tradicionalno je osveštao otac Vojislav Bilbija, koji je održao i prigodnu službu i doneo česnicu.
- Otac Bilbija im mnogo znači. Redovno ih posećuje, najčešće na nedelju dana i donosi im poklone, versku literaturu, brojanice, crkvene kalendare... Često im dovede i ceo crkveni hor, kada je neki značajan dan ili praznik - prenosi za „Alo!“ Toma Fila, advokat Nikole Šainovića.
Otac Bilbija pričestio je i nekadašnjeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je postio punih šest nedelja. „Mir Božji, Hristos se rodi“ uputili su mu između ostalog i brat Luka i supruga Ljiljana.
- Čestitali smo jedni drugima praznik oko 10 sati ujutru. Rekao mi je da mu je bio sveštenik da se pričesti pošto je postio ceo post, što inače praktikuje i svake srede i petka. Kaže da im je bilo lepo, veliki je to dan, a stigle su im brojne čestitke - priča za „Alo!“ Luka Karadžić, a Radovanova supruga Ljiljana prenela je delić atmosfere iz Haga.
- Zabranjeno nam je da otkrivamo detalje, zato ću vam samo reći da su obeležili Božić kako dolikuje i da su se već uhodali pri obeležavanju pravoslavnih praznika - kratko je prokomentarisala.
Advokat Miroslav Vasić na Božić čuo se sa svojim klijentom Miletom Mrkšićem, oficirom bivše JNA, kako bi mu čestitao najveći hrišćanski praznik.
- Već 12 godina branim Mrkšića i svake godine se čujemo na Božić. Ove godine im je dozvoljen dolazak sveštenika. Nikom od zatvorenika nije dozvoljeno da konzumira alkohol, ali tu je bezalkoholno pivo, koje sam i ja probao 2007, kada sam proslavio svoju krsnu slavu u ćeliji u Hagu, i bolje da ga i ne piju koliko je bezukusno - opisao je advokat Vasić.
Prvi Božić iza rešetaka dočekao je i bivši šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić.


Svi za jednim stolom

Iako nekad na zavađenim stranama, veliki verski praznici i rođendani u Sheveningenu spajaju optužene za ratne zločine svih nacionalnosti. Tako su i Hrvati, Makedonci i Albanci često viđeni gosti za Božić, rođendane i slave srpskim pritvorenicima, kao i Srbi na katoličkim blagdanima. Svojevremeno je ostala zabeležena čuvena gozba kojoj su u Hagu prisustvovali Slobodan Milošević, Naser Orić i Mladen Naletilić Tuta (vidi sliku)...


Čestitka radikala na četiri strane

Brojne čestitke stizale su u Hag za vreme minulih praznika, a jedna od najupečatljivijih stigla je od Dragana Todorovića, zamenika predsednika SRS-a.
- Svim optuženicima koji slave pravoslavni Božić čestitao sam Novu godinu i dan Hristovog rođenja. Poslao sam im tradicionalnu čestitku na četiri strane. Na prvoj je freska koja predstavlja trenutak rođenja, na drugoj piše tradicionalni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“, a na trećoj da im praznike čestita Srpska radikalna stranka - preneo je Todorović.

M. Dakić - J. Petrović
Neka su zivi i zdravi,cestitam im i ja i Bozic i Srpsku Novu godinu.....z:)
 

Back
Top