TAČI USPOSTAVLJA CARINU 16. SEPTEMBRA

gost 114587

Elita
Poruka
23.661
PRIŠTINA - Euleks sa kosovskim institucijama radi na ponovnom uspostavljanju carinske kontrole na punktovima na severu Kosova i Metohije, izjavila je portparol Euleksa Irina Gudeljević.

"Radimo zajedno sa kosovskim institucijama na ponovnom uspostavljanju uobičajene carinske kontrole na oba prelaza (Jarinje i Brnjak). Detalji u vezi sa tim se još uvek razrađuju", kazala je Gudeljevićeva.

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je u sredu da će sporazum sa Beogradom o carinskim pečatima početi da se sprovodi od 16. septembra, i u tom kontekstu naveo odlučnost kosovske vlade da vrati službenike kosovske carine i granične policije i pripadnike Euleksa na punktove 1 i 31, kod Jarinja i Brnjaka.

"Vlada Kosova je odlučila da 16. septembra počne potpuna primena sporazuma, pri čemu će prvo početi sa radom samo prelaz 31, jer ćemo na prelazu 1 raditi na poboljšanju infrastrukture", kazao je Tači na konferenciji za novinare nakon sednice vlade i dodao da će kosovske institucije imati glavnu ulogu u ovom procesu.

On je objasnio da će "na osnovu Ustava i zakona Kosova" odgovornost preuzeti kosovska policija i carina uz podršku Euleksa i Kfora, kako bi se uspostavila potpuna kontrola na Jarinju i Brnjaku.

http://www.kurir-info.rs/vesti/taci-uspostavlja-carinu-16.-septembra-122590.php

taci nam se ponovo smeje u lice uz podrsku euleksa i kfora, a na opste odobravanje vlade srbije. uspostavljanje carine izmedju pokrajine i republike je krajnje jak samar srbima sa kosova i metohije.
u svakom slucaju, da li mislite da ce se ponoviti julski scenario i da li ce protiv srba na kosovu i metohiji biti upotrebljena sila kojom taci neprestano preti?

Sam sebi vezao ruke, a?
Tom logikom si i ti sam sebi vezao.
Ne treba meni Tadić da kaže da treba da branim ili ne branim nekoga. A tebi?
Dakle, šta ćemo da radimo kad se desi ono što će da se desi?

ne. nije sam sebi vezao ruke, nego su mu ruke bile vezane a on se ni najmanje nije potrudio da ih odveze.
drugim recima, ni briga ga nije za srbe dole, jer da jeste, drugacije bi se ponasao na medjunarodnoj sceni.
meni na primer treba predsednik da mi kaze da treba da se branim ili da nekoga treba da branim, jer nije postavljen tu gde jeste da bi se slikao, nego da bi vodio drzavu. ne da bi caskao na koktelima, nego da bi udario rukom u sto i zastitio svoj narod.
sta cemo da radimo? nista. sa ovakvom vladom i politikom - apsolutno nista.

ne. nije sam sebi vezao ruke, nego su mu ruke bile vezane a on se ni najmanje nije potrudio da ih odveze.
Tako to ide kad ima neko jači od tebe. Ne možeš da kriviš slabijeg.
Šakom o sto se ne može protiv jačeg. Eto, ja lupao maločas šakom o sto u priči s tobom i ne vredi mi ništa. Ti si EU, ja sam BoTa...
Ako krenem na silu, biće berbe ušiju, je l' tako? Ne piše mi se dobro. Nemojte da ste nerealni.

Osuđivali smo i osuđujemo svaku politiku koja vodi do rata. A sad izgleda opet idemo ka tome? Nismo se opametili?

nego da bi udario rukom u sto i zastitio svoj narod.
sta cemo da radimo? nista. sa ovakvom vladom i politikom - apsolutno nista.
Suština je u tome da Nato ima oko 1 milijardu ljudi, sa razvijenim ekonomijama što znači da ima više resursa.

To znači da kad bismo upumpavali svojih 100% BDP-a u vojsku, i dalje nikada ne bismo mogli u rat s Natoom.

Zbog toga se uopšte ne radi o "kvislinškom sklopu vlade," nego su jednostavno te vaše glupe ideje o ratovima nemoguće.

Suština je u tome da Nato ima oko 1 milijardu ljudi, sa razvijenim ekonomijama što znači da ima više resursa.

To znači da kad bismo upumpavali svojih 100% BDP-a u vojsku, i dalje nikada ne bismo mogli u rat s Natoom.

Zbog toga se uopšte ne radi o "kvislinškom sklopu vlade," nego su jednostavno te vaše glupe ideje o ratovima nemoguće.

Nije rat samo skopati pušku u ruke i udri.
Rat može da se vodi na mnogo načina. Poenta je što mi, pored toga što nemamo resurse, nemamo ni nekoga ko bi rat vodio na političkom planu.

Sam sebi vezao ruke, a?
Tom logikom si i ti sam sebi vezao.
Ne treba meni Tadić da kaže da treba da branim ili ne branim nekoga. A tebi?
Dakle, šta ćemo da radimo kad se desi ono što će da se desi?
Koji si ti biser, nemam reči. Nije Tadić sam sebi vezao ruke nego Srbiji. Ako nisi primetio on je na vlasti. Šta može da uradi običan građanin? Nema poluge vlasti, moći i kada bi se pokušalo nešto, pohapsili bi sve živo. Ova vlast je pre svega izdala inrterese Srbije, vodi privatnu politiku oko Kosmeta, nema javne rasprave, nema definisanu državnu, svoju, politiku prema Kosmetu. Nema je zbog toga jer se aktuelna vlast plaši, nema snage da prizna ono što je već obećala Zapadu i uradila. Plaši se suočavanja sa javnošću, sa svojim građanima čije interese formalno predstavlja. Vlast isto tako beži i od realnosti što je u politici najveća i fatalna greška. A realnost je da Srbija ima veoma malo uticaja na sudbinu Kosmeta što joj, ma kako zvučalo apsurdno, daje prostora da sačuva svoj politički lik i dostojanstvo (ono što ti nemaš). Kosmet je izuzetno važan međunarodni problem čije rešenje nije ni na vidiku, niti se pravo razrešenje problema želi od strane onih koji su ga i kreirali. Kosmet će ostati takozvani “zamrznuti problem”. Mnogi interesi i među Zapadnim zemljama na Kosovu su međusobno suprotstvaljeni. Najgore je to što ova vlast služi i instrument je Zapada za što bolju njihovu poziciju dok je problem zamrznut.

Šta god da se desi sa Kosovom i Metohijom Srbija, htela ili ne htela, ne može pobeći od njega. To bi trebalo da bude svima jasno. Kosovo i Metohija, što se pokazalo ovim skorašnjim događajima je važno za građane Srbije, koliko ta tema može da akumulira narodne energije; i uprkos uverenju vlasti da mogu da rade šta god žele realnost je, ipak, drugačija. Ta energija koju je probudila čitava ova dešavanja je ozbiljno upozorenje ne samo vlastima u Srbiji, nego i onima koji veruju da u Srbiji i na Kosmetu mogu da rade šta god žele. To je i upozorenje da Srbija, ili bolje rečeno aktuelna vlast, ne može da pobegne od Kosmeta ma šta da se sa njim dogodi. Srbija jeste umorno, napaćeno društvo, ali Kosovo i Metohija je, ipak, dovoljna inspiracija. Kosovo će na kraju zaista odrediti sudbinu Srbije i to nije mit.

Back