Hašim Tači i Ramuš Haradinaj dogovorili formiranje Vlade Kosova!

Halix

Elita
Poruka
16.207
ponedeljak, 07. feb 2011, 16:21 -> 17:08

Priština zove Hag

Dok Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija, saopštava da nije počela formalne razgovore o Vladi, iz Haga je stigla informacija da su Ramuš Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova spremni da budu deo nove vladajuće koalicije. Prištinski mediji spekulišu o raspodeli resora.

"Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ramuš Haradinaj, koji je u pritvoru Haškog tribunala, saglasio se da njegova stranka bude deo nove vladajuće koalicije sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) Hašima Tačija", javili su danas prištinski mediji.

1.jpg


Pozivajući se na izvore unutar stranke, pošto je visoka delegacija AZBK razgovarala sa Haradinajem u Sheveningenu, mediji javljaju da je Haradinaj pristao na koaliciju sa Tačijem, bez uslova da za to dobije premijersko mesto.

Za koaliciju se izjasnila i većina opštinskih organizacija AZBK.

Mediji javljaju da je ostala otvorena opcija da li će AZBK tražiti mesto predsednika Kosova i četiri ministarstva ili mesto zamenika premijera i šest ministarstava.

Istovremeno , Demokratska partija Kosova (DPK) saopštava da još nije počela formalne razgovore o formiranju buduće kosovske vlade i da su sve informacije o tome spekulacija.

Stranka odlazećeg premijera i verovatnog mandatara Hašima Tačija, koja je dobila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, ali nedovoljno da samostalno formira vlast, navela je da će poštovati demokratsku proceduru, Ustav i zakon i da će po verifikaciji konačnih izbornih rezultata odmah početi sa konkretnim aktivnostima radi formiranja nove Vlade i drugih institucija.

Sve informacije o izgledima za budući sastav Vlade, o raspodeli resora u Vladi ili funkcija u drugim institucijama su neodržive i na nivou su spekulacija.

"Ova pitanja nisu razmatrana u telima stranke", navedeno je u saopštenju DPK.

Prištinski list Ljajm je danas objavio da je već dogovoreno da u Vladi budu DPK, Alijansa za budućnost Kosova i Alijansa za novo Kosovo i da su među njima i strankama manjinskih zajednica podeljeni i resori.

2.jpg


http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/02/07/7025606/2.jpg

Najveći rivali do sada prave novu vladu.Moja je procena da neće dugo,jer će veoma brzo da se ''podave''.Ali tako im je naredjeno ''odozgo'' i moraju da slušaju.
Mene baš zanima šta će Pacoli sad,ovde piše da će i njegova stranka u vladu,ali on je rekao da neće da pravi vladu sa Tačijem i Haradinajem zajedno jer kako kaže tada njegova stranka ne može da dodje do izražaja.
 

zike

Elita
Poruka
21.673

AAK DEFINITIVNO NE ULAZI U KOALICIJU SA PREMIJEROM TAČIJEM

Konačan stav AAK je da neće ulaziti u koaliciju sa PDK, ponovili su danas iz te partije, saznaje KTV. Burim Ramadani, generalni sekretar ovog političkog subjekta, rekao je da sa premijerom Hašimom Tačijem AAK neće ostvariti koaliciju. Ali, izvor iz Demokratske partije Kosova je rekao da oni već imaju čistu odluku AAK i ne planiraju da slušaju zahtjeve ovog subjekta, zato što je jedini kandidat premijera za njih, i tako će i ostati, Hašim Tači. I iako smo tokom nedjelje saopštili da se govorilo o mogućnosti ulaska AAK u koaliciju sa PDK, kasnije je saopšteno da PDK do sad nije dostavila nijednu formalnu ponudu nekoj parlamentarnoj stranci, i nije održala nijedan formalni sastanak u kojem se govorilo o formiranju koalicije.
PDK je takođe objavila da će poštujući sve demokratske procedure, Ustav i zakon, kao i potvrdu rezultata izbora, uskoro započeti konkretne aktivnosti kako bi formirala novu Vladu i ostale institucije Republike Kosovo.
Sada je, nakon ovakvog stava AAk, najvjerovatnije da PDK neće ni pozvati ovu partiju na razgovore o koaliciji.
Koha.net saznaje da u ovim trenucima lideri AAK održavaju sastanak, u kojem će donijeti konačnu odluku za ili protiv koalicije sa PDK u skladu sa instrukcijama koje prime od lidera partije, Ramuša Haradinaja.

U međuvremenu, u popodnevnim časovima, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) je odbila posljednju ponudu Hašima Tačija za saradnju sa PDK. Kako izvještava Klan Kosova, iako je posljednja ponuda AAK veoma privlačna za AAK (predśednik, zamjenik premijera, sedam ministara i sedam ministara i ambasadora i 5 zamjenika ambasadora), ova ponuda nije prihvaćena.

AAK podśeća da je njihova pozicija za ulazak u koaliciju sa PDK to da i dalje žele mjesto premijera.
 

Top