Harkonenski svet

Mecenaa

Ističe se
Poruka
2.042
20250318_073608.jpg

Neko mi jednom rece 😁 da mogu da pisem i ovde o knjizevnosti ako je povezano sa mojim "psiho"razmislanjima.
Pa reko da otvorim temu ovde za moju omiljenu knjigu i serijal o "dini" 🙂
Pisem za mene i moju viziju sveta i knjige koje su me "dodirnule"svojom vizijom nekog imaginarnog sveta.
Iz secanja ne koristim skripta i beleske.
Nastavicu

Uvod
Frank Herbet pored Isaka Asimova je jedan od mojih omiljenih pisaca i u svetu jedan od poznatijih i priznatijih pisaca naucne fantastike.
najpoznatija njegova dela su za mene njegova dela o dini,pustinjskoj planeti.to je inace ceo tom koji prati hiljadugodisnja desavanja u poxnatoj vaseljani nastanjenoj ljudskim bicima.
Po meni je maestralno stvorio citav novi svet koristeci mitove prapostojbine i maticne ljudske planete zemlje.
Poznatim univerzumom vlada ljudska rasa koja je podeljena izmedju Velikih i Malih kuca i imperatorom na celu.
Zahvaljujuci zacinu koji koristi "esnaf"i njihovim navigatorima ljudi su u stanju da prevaljuju svetlosne godine i bukvalno u trenu se pojave na drugom kraju galaksije.
Zacin je isto potreban i pripadnicama "Bene geserit"koje su zenski religijski red i zahvaljujuci njemu postizu posebno stanje svesti koje im omogucuje da maltene vladaju muskarcima.
Nastavicu

Na pocetku bitni igraci su i imperator naravno i njegova kuca Korino koji vlada poznatom galaksijom posebno zahvaljujuci legijama sardaukara koji su najpoxnatiji borci galaksije.
Tu treba dodati da zbog upotrebe tzv licnih stitova koji je u stvari energetsko polje koje se aktivira ukoliko predmet velikom brzinom(na primer metak) ide prema telu i moze aktivirati maltene atomsku mini eksploziju, ljudi koriste vise hladno oruzje ili posebne pistolje ciji metak usporava pre udara da bi prosao kroz stit.
Dina je planeta gde se nalazi jedini poznati izvor zacina naseljen slobodnjacima i kojom trenutno vlada kuca Harkonen po imperatorovoj dozvoli.
Sama knjiga su na pocetku vise neki psiholoski detalji,razmisljanja bukvalno pravljenje nekog imaginornog sveta.
Ovde bih dodao da je Herbert verovatno koristio tadasnja desavanja u nasem svetu i prebacio ga u neki svoj svet.
Nastavicu

Sama knjiga su na pocetku vise neki psiholoski detalji,

Koji su to detalji?

Kada pišemo o knjigama ili nekom filmu na ovom potforumu, pišemo iz ugla psihologije. Kakve osobine imaju ti glavni i sporedni junaci, npr.

Kakvi su postupci tih junaka, koliko ima dobrih, koliko zlih osoba u romanu, kako autor prikazuje zlo, i na koji način opisuje dobro.

Koji su to detalji?

Kada pišemo o knjigama ili nekom filmu na ovom potforumu, pišemo iz ugla psihologije. Kakve osobine imaju ti glavni i sporedni junaci, npr.

Kakvi su postupci tih junaka, koliko ima dobrih, koliko zlih osoba u romanu, kako autor prikazuje zlo, i na koji način opisuje dobro.
Upravo sam hteo da pocnem malo o tome preduhitrila si me 😁
Ja pisem polako kada stignem ovo mi sve uvod.planovi u planovima 🙂

Velika kuca Harkonen
Njihova maticna planeta je tamna, mracna,ispresecana rudnicima , grandioznim palatama i fabrikama.
osim clanova vladajuce porodice svi stanovnici giede prime(ime maticne planete)imaju od rodjenja ugradjeni srcani implant sa malom pumpicom na grudima i ukoliko se pokazu kao nelojalni Baron ili neko od viserangiranih clanova moze da ih jednostavnim potezom(izvlacenjem ventila)eliminise jednostavnim potezom.
Harkoneni su tzv glavni negativci.
Glavna odlika i sposobnost Barona Vladimira Harkonena je planiranje,poznat je po svojim organizacijskim sposobnostima.
Planovi u planovima.

Vladari i glave kuce Harkonen su Baron Vladimir Harkonen i njegovi sestrici Raban i co-baron Feid Rautha.
Harkoneni su podmukli,svirepi i (tako je cini mi se u knjigi)pervezni kada su njihovi interesi u pitanju.
Njihova maticna planeta jos uvek praktikuje gladiatorske igre gde se njihovi neprijatelji bore na zivot i smrt.
Experti su u saznavanju tajni i izvlacenja informacija najmonstruoznijim mucenjima koja su legendarna u celoj galaksiji.
Zahvaljujuci upravi nad dinom su se enormno obogatili i njihovo licno bogatstvo se smatra cak vecim od imperatora padisaha.
Zahvaljujuci i tom bogatstvu su podigli svoje grandiozne tamne palate koje sluze samo jednoj svrsi.da ispunjava sve zelje barona i njegove porodice.
Nastavicu

Najveci neprijatelji Harkonena su kuca Atreida.
Oni su u knjigi pozitivno predstavljeni i susta su suprotnost Harkonenima.
Lojalnost u kuci Atreida je isto visoko na ceni ali ona se dobija na osnovu ponasanja vladujucih clanova kuce i samog Vojvode,glave kuce Atreida.
Atreidi su hrabri ponosni lojalni i njihova lojalnost kuci je isto bespogovorna ali suprotna Harkonenima koji seju strah,surovost i stalnu presiju koja zahteva potpunu pokornost.surovost i strah protiv ljubavi i poverenja.vecita borba koju je i Herbert fenomenalno ubacio u svoje delo.

Kuca Atreida
vojvoda Leto i gospa Djesika(clanica bene geserita i emotivni partner ne vencana supruga) i njihov sin mladi vojvoda Pol Atreid
O njima isto moram malo vise da pisem jer su vrlo bitni za celu pricu i moju percepciju borbe dobra i zla.
Nastavicu

Samo da napravim ogromnu digresiju u knjizi i napisem zasto mi ovo ima veze sa podforumom psihologija.
Deda Pola Atreida preko majke,glavne licnosti i kvizac haderaha, atreida ,muad diba i oca leta II pustinjskog cara i vladara galaksije je baron vladimir harkonen.zahvaljujuci zacinu i vodi zivota i vracanju svih svesti i secanja po genetskoj liniji i planiranoj visekevnoj selekciji gena harkoneni su i nakon svog unistenja nastavili da postoje u secanjima samih atreida svojih smrtih neprijatelja.
Cak je secanje i krv barona vladimira harkonena preuzelo misli,svest etc jednog atreida.alije sestre pola muad diba.
Nista nije sve crno niti je ista sve belo.

I kada se vec prasina vremena natalozila i posle vladavine Leta II pustinjskog cara koji je eonima vladao i nakon povratka izbeglica iz druge galaksije ispostavilo se da su novi Bogovi maltene prezreni liceigraci nastali u tankovima gospodara bene tleilaksa.
planovi u planovima

Back