Cini mi se da ljudi koji ovde hvale Potera zasnivaju svoje misljenje na filmovima. Ukoliko je neko procitao barem jednu iz serije knjiga o Hariju Poteru i The Lord Of The Rings, mora priznati da je jezik koji Tolkin koristi u svojoj knjizi jedan sasvim drugi nivo. Pa to je ocigledno, Poter je knjiga pisana jednostavnim stilom, "silly", laka za citanje ali ne znaci da je losa. Bajka, sa ljudima kao glavnim likovima i likovima u vecini. Magija, carobne reci..sve je to primamljivo, jedna veoma..sarmatna knjizica. Ali Tolkin je izumeo novi svet, postavio nove standarde, iscrtao nove mape, bica, koja je opisao detaljno i dodelio im odredjene karakteristike, dao im jezik..koji je on sastavio, totalno logican, koji bi mogao da se koristi.
On je, napravivsi taj novi svet, dao tom svetu istoriju, sled dogadjaja, detaljne opise pocevsi od mapa pa do jezika vilenjaka. Tolkin je bio osnova i inspiracija za RPG (Role Playing Games) i mnoge druge, kao recimo Magic The gathering..igre fantazije koje nisu samo za decu (ali u tim igrama nije mesto onima koji su zaboravili decju radoznalost i odusevljenje). Njegova knjiga dala je ideju i osnovu za razvitak jednom vidu zabave koji sve vise guta svet, a la RPG. Nepresusna masta je bila njegov verni pratilac i mi danas uzivamo iznova i izvnova citajuci Gospodara (naravno, kako ko), ali ta knjiga bila je jedan veliki posao, sve te sitne detalje je trebalo uskladiti, a pre svega osmisliti! To je kao rezultat dalo knjigu koju znamo..i mozda cinjenica da je proveo mnogo godina osmisljavajuci je ne treba mnogo da znaci..ali ako cak i to uzmemo u obzir i osvrnemo se samo na rezultat njegovog rada, Gospodara Prstenova..mislim da ce se vecina sloziti sa tim da ovde vise nema o cemu da se prica. Naravno, mozda bi citanje u originalu jos vise pokazalo samu razliku. Ali kao sto rekoh, mnogi ovde sude lose o Gospodaru zbog filmova, ili su bili uplaseni opusom knjige. U svakom slucaju, to je knjiga vredna citanja.
Pozdrav.