Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
hari-mata-hari-642x336.jpg
Hajrudin Hari Varešanović je bosanskohercegovački kantautor i pop pevač, te frontmen benda Hari Mata Hari. Rođen je 16. januara 1961. godine u Sarajevu, gde i danas živi i radi. Karijeru je započeo sedamdesetih godina prošlog veka. Bio je član bendova Zov i Ambasador, a 1985. godine je osnovao grupu Hari Mata Hari, koja je od tada do danas (2019. godina) objavila 15 studijskih albuma, te skoro isto toliko singlova, kompilacija i lajv albuma. Prepoznatljiv je po hitovima „Kad dođe oktobar“, „Otkud ti k`o sudbina“, „Strah me da te volim“, „Prsten i zlatni lanac“, „Ja nemam snage da te ne volim“, „Azra“, „Kao domine“, „Baš ti lijepo stoje suze“ i drugima.

Pogledajte ostatak serije umetnika ovde (kliknite na link ispod)
https://forum.krstarica.com/tags/zivot-i-rad/
 

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Njegovi al
hari-mata-hari.jpg
bumi prodavani su u nekoliko stotina hiljada primeraka, održao je na hiljade koncerata u gradovima bivše Jugoslavije, ali i Evrope, Amerike i Australije. Osvajao je i brojne nagrade, poput Grand pri nagrade Hrvatskog radijskog festivala, te nagrada za najbolju pop pesmu i najbolju mušku vokalnu izvedbu.

Sa pesmom „Lejla“ Hari Varešanović je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na „Evroviziji“. Osvojivši treće mesto ušao je u istoriju kao najbolje plasiran izvođač u istoriji BiH na tom takmičenju.
Iz prvog braka ima dvoje dece, ćerku Nađu i sina Damira. Godine 1993. dobio je vanbračnog sina Maka, a od 2010. godine je u braku sa Jasminom Ištuk Varešanović. 
Poslednja izmena:

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Detinjstvo, mladost i obrazovanje
Sarajevo-la-mia-citta.jpg
Hari Varešanović je rođen 1961. godine u Sarajevu. Odrastao je u naselju Vratnik u muzičkoj porodici. Naime, njegov deda je bio violinista i poznati izvođač sevdalinki, koji je svoju ljubav prema muzici preneo i na unuka. Hari je još kao dečak pokazivao veliki talenat, pa je prvi nastup doživeo i pre nego što je krenuo u školu. Bilo je to u Domu kulture na Vratniku. Tri godine kasnije pevao je u grupi Omi, a nakon toga u bendu Sedam šuma.

m_d00a6ac5d48305675844634d5449034c3b2598ac.jpg
Uporedo s osnovnom školom redovno je nastupao i zarađivao prve honorare. Prvu pesmu pod naslovom „Zašto da ne uzmem nju“ snimio je kao srednjoškolac. Pohađao je srednju elektrotehničku školu u Sarajevu, ali je ljubav prema muzici i fotografiji uvek bila jača od ljubavi prema nauci i knjizi.

Ipak, po završetku srednje škole upisao je filozofiju u Sarajevu. Nakon tri godine je napustio fakultet jer mu obaveze nisu dozvoljavale da se tome posveti koliko je potrebno. Pohađao je i časove prirodne politike, ali nije završio kurseve.
 

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Karijera

Svoj prvi bend Hari
67792898_426734334850883_9052977498672857088_n-1024x666.jpg
je osnovao 1976. zajedno sa Suadom Medom Arnautovićem. Hari je pevao, a Medo svirao bas gitaru. Bendu se nakon toga prodružio gitarista Davor Ilić, a nakon nekog vremena bubnjar Fikret Fićo Zubčević. Na samom početku probe su održavali u Suadovoj kući, a nakon toga u Domu kulture na Vratniku. Tu su i prvi put nastupili pred publikom. Posle toga su usledile svirke u Domu kulture Bjelave, te Domu mladih na Skenderiji.

Kada je Davor Ilić prešao u Prvi čin, na njegovo mesto došao je Senad Senči Pekmez. U novom sastavu su 1979. godine izdali svoj prvi singl sa pesmama „Golubica“ i „Život“. Numera „Golubica“ koju je napisao Duško Trifunović za veoma kratko vreme osvojila je srca sarajevske publike, te postala svojevrstan simbol Baščaršije. Pesmu „Život“ Hari je napisao i komponovao sam.

Nakon toga, Varešanović postaje pevač grupe Ambasador u kojoj su ponikli Zdravko Čolić Jasna Gospić. S Ambasadorima je 1979. godine nastupio na Festivalu „Vaš šlager sezone“ gde je otpevao pesmu „Baš bi bilo dobro“. Sledeće godine su objavili album „Dao sa ti sve što se moglo dati“.

Na njemu su bile pesme „Imam dugo već želju da budem s njom“, „Neka ide sve do vraga“, „Da sam tvoj“ i druge. Pesmu „Kad –tad“ komponovao je Hari, na tekst Slobodana Vujovića. Ubrzo nakon izlaska albuma on odlazi na odsluženje vojnog roka, a grupa se raspada.

Prvi solo album snimio 1982. godine. Reč je o ploči „Zadnja rupa na svirali“ koju je izdala Diskografska kuća „Jugodisk“. Na tom albumu je bilo deset pesama, poput „Zlatne kočije“, „Bacaću grah“, „Šta da radim“, „Vječni čuvar“ i drugih i drugih.

Diskografska kuća „Sarajevo Disk“ je 1985. godine objavila njegov drugi samostalni album pod naslovom „Skini haljinu“. Na njemu su se našle pesme „U tvojoj kosi“, „Merjema“, „Polarna noć“, „Gdje si sad“, „Barbara“ i druge.

 

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Sa Izom Kolečićem, Pjerom Žalicom, Zoranom Kesićem i Edom Mulahalilovićem je u septembru 1985. godine pobedio na Festivalu „Nove nade, nove snage“. Nakon toga su osnovali grupu kojoj su dali ime Hari Mata Hari, te već sledeće godine objavili svoj prvi album pod naslovom „U tvojoj kosi“. Na toj ploči, pored pesama „U tvojoj kosi“, „Merjema“, „Polarna noć“ i drugih koje je Hari prethodno objavio sam, našle su se i numere „Gdje si sad“, „Kose oči“ i druge. U ulozi tekstopisaca, kompozitora i aranžera su se, osim članova grupe našli i Momčilo Bajagić Bajaga i Kornelije Bato Kovač.

Sledeće godine Žalica i Kesić su napustili bend, a na njihove pozicije su došli klavijaturista Adi Mulahaliliović i basista Neno Jeleč, koga je kasnije zamenio Željko Zuber. U novom sastavu objavili su album „Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija“ koji je naišao na veoma dobre reakcije publike. Proglašen je najboljim pop albumom godine. Iste godine su nastupili na „Jugoviziji“ sa pesmom „U tvojoj kosi“ gde su osvojili peto mesto. Godine 1987. su ponovo učestvovali na „Jugoviziji“ sa numerom „Nebeska kraljica“ koja je, u veoma jakoj konkurenciji, zauzela 14. mesto.

Usledilo je snimanje novog albuma koji je „svetlost dana ugledao“ 1988. godine. Ploča je nazvana „Ja te volim najviše na svijetu“, a na njoj su bile pesme „Sedamnaest ti je godina“, „Hej, kako si“, „Zapleši“, te „Kad dođe oktobar“ i „Poslednji valcer s Dunava“ koje su postale veliki hitovi. Taj album je prodat u više od 300 000 primeraka. Diskografska kuća „Diskoton“ je 1989. godine izdala četvrti album Hari Mata Harija pod naslovom „Volio bi` da te ne volim“. Osim naslovne, veliku popularnost stekle su pesme „Šta je bilo, bilo je“, „Ti znaš sve“, „Spavaj mi, spavaj“ i druge. Mlade Sarajlije stekle su veliku naklonost publike, što pokazuje tiraž od pola miliona prodatih nosača zvuka.
 

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Numere „Prsten i zlatni lanac“, „Otkud ti k`o sudbina“, „Sjeti se ljeta“, te „Strah me da te volim“ našle su se na istoimenom albumu koji su objavili 1990. godine. Već sledeće godine Edo Mulahalilović napušta bend i započinje solo karijeru, a ostali članovi nastavljaju rad na novom albumu koji je objavljen 1991. godine pod imenom „Rođena si samo za mene“. Na njemu su se našle pesme „Nije za te bekrija“, „Zbog tebe“, „Nije zima, što je zima“, te duet sa Harisom Džinovićem pod naslovom „Ja ne pijem“.

S obzirom na okolnosti u kojima je objavljena, ploča je imala zapažen uspeh, ali je nakon toga grupa prestala sa radom zbog ratnih dešavanja koja su zahvatila celu bivšu Jugoslaviju. Mnogi članovi benda, uključujući i Harija odselili su u inostranstvo gde je 1994. godine nastao album „Ostaj mi zbogom ljubavi“. Na njemu su pevali i svirali samo Varešanović i Kolečić. Na tom albumu je bilo sedam novih pesama, te numera „Poletjela golubica“ koju je Hari prvo otpevao sa grupom Zov. Zapažene su bile i pesme „Ti si mi droga“, „Bilo je lijepo dok je trajalo“, „Da mi je ovaj pamet bila“, „Poslije nas“, „Ja sam kriv što te moram voljeti“ i druge.

Hari-Mata-Hari-Ostaj-mi-zbogom-ljubavi_slika_XL_114977993.jpg

Tri godine kasnije bendu su se pridružili Karlo Martinović, Adi Mulihalilović, Miki Bodlović i Emir Mehić. Sledeće godine su objavili CD „Ja nemam snage da te ne volim“ sa pesmama „Emina“, „Ne lomi me“, „Gde si sada ljubavi“ i drugima. Album je objavila Produkcijska kuća „In Takt Records“, a skoro sve pesme su bile veoma slušane. Bend je nastavio tamo gde je stao pre nego što se Jugoslavija raspala. Usledili su veoma posećeni nastupi u BiH i drugim zemljama u okruženju, a bend je bio tražen i u dijaspori. Neki od njih su objavljeni i na albumima uživo koji su tih godina objavljivale brojne diskografske kuće.
 

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Hari je 1998. godine snimio duetsku pesmu „Crni snijeg“ sa Hankom Paldum koja se našla na njenom albumu „Nek` je od srca“. Sledeće godine je trebao da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na izboru za pesmu „Evrovizije“. Ipak, organizatori su shvatili da je pesmu „Starac i more“ prodao finskom izvođaču Janu Hurmeu (Janne Hurme) koji ju je objavio pod naslovom „Sydänveri“. Hari je diskvalifikovan, a na „Eurosong“ je otišao Dino Merlin čija je numera „Putnici“ osvojila sedmo mesto.

Produkcijska kuća „Croatia records“ je 2001. godine izdala njihov deseti studijski album pod naslovom „Baš ti lijepo stoje suze“. Sa njega su se izdvojile pesme „Kao domine“, „Zjenico oka moga“, „Ja odavno nemam razloga za smijeh“. Publika je odlično prihvatila i naslovnu pesmu, te duet sa Draganom Mirković „Ja imam te, a k`o da nemam te“. Osim toga, objavili su i četiri spota koji su „poharali“ televizijske stanice u regionu.

artworks-cf27af88-2d03-41ed-bb6d-6efdb8744c73-0-t500x500.jpg
 

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Sledeće godine numera „Kao domine“ je osvojila nagradu „Davorin“ u kategoriji „najbolja pop pesma“. Na Hrvatskom radijskom festivalu su 2002. godine nastupili sa pesmom „Ruzmarin“. Muziku i aranžman je pisao Hari, a tekst Fahrudin Pecikoza. Numera je za vrlo kratko vreme postala hit u celom regionu. Novi CD objavili su 2004. godine pod naslovom „Zakon jačega“, sa pesmama „Vječno u nju zaljubljen“, „Kad jesen zamuti“, „Nema čega nema“, „Što me mamiš“ i drugima. Osim balada na koje je publika već navikla kada je Hari Mata Hari u pitanju, oduševila ih je i pesma „A gdje je ona“ koja govori o jednom prošlom vremenu i životu u Harijevom rodnom Sarajevu.

Dve godine kasnije Hari je izabran da predstavlja BiH na „Evroviziji“ sa pesmom „Lejla“ koju su napisali, komponovali i aranžirali Dejan Ivanović, Fahrudin Pecikoza i Željko Joksimović. Numera je vrlo brzo osvojila srca publike, ne samo u BiH, nego i u celom regionu, te slovila za favorita na velikom evropskom takmičenju. „Lejla“ je na „Evroviziji“ osvojila visoko treće mesto, što je za sada najbolji plasman jedne bosanskohercegovačke pesme na toj manifestaciji.
Iste godine u prodaji se našao CD sa pesmom „Lejla“ i drugim velikim hitovima koji su obeležili karijeru benda Hari Mata Hari, a time i samog Harija Varešanovića. Na tom albumu bile su numere „Idi, idi“, „Kao domine“, „Baš ti lijepo stoje suze“, „Ne lomi me“ i druge.

Hari-Mata-Hari-_–-Lejla_slika_O_36438873.jpg

Snimak velikog koncerta koji su 2008. godine održali u Zagrebu objavljen je na lajv CD-u. Na njemu su bile i dve bonus pesme „Dok Miljacka protiče“ i „Zar je to još od nas ostalo“. „Croatia records“ je izdala dvostruki CD sa tog koncerta u „Ciboni“ gde je sarajevski bend slušalo više hiljada ljudi.
 

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Na novom albumu sarađivali su sa Fahrudinom Pecikozom, Branimirom Mihaljevićem, Eldinom Huseinbegovićem, Arsenom Dedićem i Dinom Merlinom koji je napisao numeru „U znaku djevice“ i naslovnu pesmu „Sreća“. CD je objavljen 2008. godine, a osim ove dve, obeležile su ga pesme „Azra“ i „Ne mogu ti reći šta je tuga“ koju je Hari otpevao sa hrvatskom pevačicom Ninom Badrić. Na albumu se našla i njihova obrada sevdalinke „Jutros mi je ruža procvjetala“.

Promociju novog projekta Hari Mata Hari je započeo velikim koncertom na Stadionu „Koševo“ u Sarajevu. Pred oko 50 000 Sarajlija, ali i ljubitelja benda iz celog regiona uglas je pevalo stare, ali i pesme s novog albuma. Gosti su mu bili Halid Bešlić, Eldin Huseinbegović, Nina Badrić, Dražen Žerić Žera i Dino Merlin. Na bini su mu se pridružili i fudbaleri reprezentacije BiH koje je najavio glumac Enes Bešlagić. Snimak tog koncerta objavljen je i u vidu CD-a pod naslovom „Koševo 2009“.

Na novi singl obožavaoci grupe Hari Mata Hari morali su da čekaju sve do 2014. godine kada se pojavila pesma „Da ti k`o čovjek oprostim“, a za koju je muziku Hari sam komponovao. Pesmu je pratio i zanimljiv spot, a sudeći po pregledima na „Ju Tjubu“ („You Tube“) poznati Sarajlija ni ovog puta nikog nije razočarao.

 

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.145
Sledeće godine objavio je singl „Stara ljubavi“, a polovinom 2016. godine pesmom „Ćilim“ najavio izlazak dugoočekivanog istoimenog albuma. CD je objavljen krajem te godine, a osim naslovne, izdvojile su se numere „Staromodan tip“, „Previše si blizu i druge“. Publika je dobro reagovala i na duetske pesme „Nema ljubavi“ i „Još me plašiš“ koje je otpevao sa Jelenom Tomašević i Elenom Risteskom.

Usledile su promocije širom BiH, regiona, ali i celog sveta kojima je grupa Hari Mata Hari dokazala čime je zaslužila postojanje na muzičkoj sceni dugo više od tri decenije.

Zajedno sa kolegama Jelenom Tomašević, Gocom Tržan, Leontinom Vukomanović i Milanom Stankovićem bio je član žirija muzičkog takmičenja „Pinkove zvezdice“ namenjenog mladim pevačima do 15 godina. Hari je bio jedan od najblažih, ali i najpravednijih članova žirija. Učestvovao je u dve sezone u periodu od 2014. do 2016. godine, nakon čega je njegovo mesto nasledio Sergej Ćetković.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.