HARD DISK ATA - PROBLEM

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

nikolatesla

Početnik
Poruka
16
POZZ

Zna li mozda neko kakav problem se pojavio prilikom ubacivanja sata hard diska u racunar..

imao sam u racunaru hard disk ata od 40 GB na kojem je bio instaliran operativni sistem...
poslije sam ubacio hard disk SATA od 80 GB te uredno ga formatirao i on je bio prazan (namijenjen iskljucivo za raznorazne podatke).
kada sam htjeo da uklonim SATA hard disk jer mi nije bio potreban , kada sam ga izbacio , jednostavno onaj hard disk od 40 gb je prestao raditi... kao da je potpuno mrtav ili nije nikako prikljucen na maticnu plocu...
u pocetku sam mislio da je problem sa kablom koji ih povezuje maticnu i hard disk , ali izgleda da nije jer sam pokusao sa rezervnim kablom...
ne znam kako da je doslo do toga da hard disk crkne prilikom ubacivanja i izbacivanja nekog drugog hard-diska..

konfiguracija pc-a :
graficka : 128 integrirana
procesor : intel celeron 2.66
ram: ddr2 (dual channel) 1 GB

zz..

Prvo je pitanje da li BIOS uopste vidi taj drajv nakon sto je ostao sam.Ako si podesio da je prvi master a drugi slave onda prvi nece raditi bez drugog.Pokusaj da vratis kako je sve bilo i ako radi onda je problem sa dzamperima na drajvu.Takodje prekontrolisi trakasti kabl da li dobro lezi na ploci.Moze da bude gomila stvari

POZZ

Zna li mozda neko kakav problem se pojavio prilikom ubacivanja sata hard diska u racunar..

imao sam u racunaru hard disk ata od 40 GB na kojem je bio instaliran operativni sistem...
poslije sam ubacio hard disk SATA od 80 GB te uredno ga formatirao i on je bio prazan (namijenjen iskljucivo za raznorazne podatke).
kada sam htjeo da uklonim SATA hard disk jer mi nije bio potreban , kada sam ga izbacio , jednostavno onaj hard disk od 40 gb je prestao raditi... kao da je potpuno mrtav ili nije nikako prikljucen na maticnu plocu...
u pocetku sam mislio da je problem sa kablom koji ih povezuje maticnu i hard disk , ali izgleda da nije jer sam pokusao sa rezervnim kablom...
ne znam kako da je doslo do toga da hard disk crkne prilikom ubacivanja i izbacivanja nekog drugog hard-diska..

konfiguracija pc-a :
graficka : 128 integrirana
procesor : intel celeron 2.66
ram: ddr2 (dual channel) 1 GB

zz..

Pa jel se vidi u biosu?
Imaš li još ata uređaja pored tog harda tipa cd rom,možda jumperi nisu dobro podešeni.

soryy.. na gresci... disk koji ne radi je SATA a ne ata...
prilikom ubacivanja i vadzenja diska racunar nije bio upaljen tj: napojni kabal nije bio ukljucen...
u biosu ne mogu da nastimam master i slave jer se hard disk koji ne radi uopste ne vidi u biosu... u tome i jest problem ,, kao da ni ne postoji...

prilikom ubacivanja i vadzenja diska racunar nije bio upaljen tj: napojni kabal nije bio ukljucen...
u biosu ne mogu da nastimam master i slave jer se hard disk koji ne radi uopste ne vidi u biosu... u tome i jest problem ,, kao da ni ne postoji...

Pa brate ako se nevidi u biosu a kažeš da si menjao kablove onda je verovatno otišao u večna lovišta ,eventualno probaj da ga ubaciš u neki drugi komp da se uveriš.

Posto je SATA onda nema dzampera.Proveri kablove ali ako ga BIOS ne vidi 99% je riknuo.Ima programa koji mogu da skinu stvari i sa ostecenog diska ako ti je nesto vazno na njemu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back