Haos na brzoj pruzi: Vozni red više ne postoji, "Soko" putovao čak 50 minuta

Poruka
10.288
Ne lupetajte gluposti. Ako je vlaku maksimalna brzina 200km/h to ne znači da mu je to prosječna brzina. To su dvije različite stvari. Ako je dužina pruge 75km, a trajanje puta 32 minute, onda se lako izračuna prosječna brzina.
v=s/t
s = 75km = 75000m
t = 32min = 1920 sekundi
Uvrštavanjem u formulu ispada v=75000/1920
v=39,0625m/s, tj. 140,625km/h.
Vlaku je potrebno vrijeme da ubrza, usporava da se zaustavi.

Isto kao kod mene za 50km mu treba 43minute. Ali i stoji na 4 stanice. Iako mu je maksimalna brzina 140km/h, što znači da mu je prosječna brzina oko 70km/h, jer, kažem, treba vremena da ubrza i zaustavi se. I tako 5 puta. I da vrijeme da putnici uđu i izađu (u ovom slučaju).
Ne znam da li kod vas između BG i NS ima još kakvih međustanica?

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
101.290
Ne lupetajte gluposti. Ako je vlaku maksimalna brzina 200km/h to ne znači da mu je to prosječna brzina. To su dvije različite stvari. Ako je dužina pruge 75km, a trajanje puta 32 minute, onda se lako izračuna prosječna brzina.
v=s/t
s = 75km = 75000m
t = 32min = 1920 sekundi
Uvrštavanjem u formulu ispada v=75000/1920
v=39,0625m/s, tj. 140,625km/h.

Isto kao kod mene za 50km mu treba 43minute. Ali i stoji na 4 stanice. Iako mu je maksimalna brzina 140km/h, što znači da mu je prosječna brzina oko 70km/h, jer, kažem, treba vremena da ubrza i zaustavi se. I tako 5 puta. I da vrijeme da putnici uđu i izađu (u ovom slučaju).
Ne znam da li kod vas između BG i NS ima još kakvih međustanica?
Pisao sam ti već.
Soko (brzi) ide direkt Bg-NS.
Flirt (sporiji) staje na druge stanice.
Usporenje je na deonicama gde je max 200kmh.
Niko nije okrivio voz nego prugu kao problem.

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
101.290
Ciganska posla ... Soko malo brže a nekad i sporije.

Screenshot_20230113-193634.png

Poruka
10.288
Pisao sam ti već.
Soko (brzi) ide direkt Bg-NS.
Flirt (sporiji) staje na druge stanice.
Usporenje je na deonicama gde je max 200kmh.
Da, oprosti. I meni se učinilo da nema stanica, ali mi se onda opet učinilo da je napisano da je netko ušao na stanici u Novom Beogradu, pa me to zbunilo.
Pričali smo o tome, da veće brzine zahtjevaju i bolje održavanje, bolje materijale.

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
101.290
Da, oprosti. I meni se učinilo da nema stanica, ali mi se onda opet učinilo da je napisano da je netko ušao na stanici u Novom Beogradu, pa me to zbunilo.
Pričali smo o tome, da veće brzine zahtjevaju i bolje održavanje, bolje materijale.
Pazi ako su deonice testirane na 200kmh a onda ide vest o lošoj geometriji znači da je neko to loše uradio...
Nigde u svetu nemaš prugu koja celom dužinom dozvoljava max brzinu recimo 300kmh...
U prigradskim sredinama postoji limit, ulaz i izlaz iz stanice isto...
Najidealnije za nemački ICE je 300kmh i to ne duže od 150km ...ostalo je izmedju 200-250 opet gde može.

ves.bole

Poznat
Poruka
7.979
Vidiš, ja namerno nisam to pokušao ni da objasnim, ne verujem da bi shvatili.
Da voz krene iz mesta sa 200km/h i vozi BG-NS bez zaustavljanja, da u NS ukoči u mestu, razlika naspram 160km/h bi bila 6 minuta.
Da voz usporava na ta hebena 3 km sa 200km/h na 160km/h, dodaješ manje od minuta na ukupnu dužinu putovanja.
Znači, nije problem ni u pruzi, ni u vozu, nego u mentalnom sklopu.

Pruga nije problem, problem je kod vas u glavi.
I ICE u Nemačkoj i TGV u Francuskoj su imali slične probleme u startu - to su sitnice koje se rešavaju u hodu.
Ali vama pođu žvale na usta od radosti, samo kad možete da pljujete po Srbiji.

Poruka
10.288
Pazi ako su deonice testirane na 200kmh a onda ide vest o lošoj geometriji znači da je neko to loše uradio...
Nigde u svetu nemaš prugu koja celom dužinom dozvoljava max brzinu recimo 300kmh...
U prigradskim sredinama postoji limit, ulaz i izlaz iz stanice isto...
Najidealnije za nemački ICE je 300kmh i to ne duže od 150km ...ostalo je izmedju 200-250 opet gde može.
A to ne znam, ali prilikom izvođenja radova, trebao je biti nekakav nadzor, netko tko kontrolira radove.
Ja i Bole smo već pričali o tome. Mi u Hrvatskoj smo se odlučili za pruge brzine do 160km/h, jer bi ulaganje u pruge za veće brzine bilo neisplativo kod nas. Takve pruge zahtjevaju bolju infrastrukturu, bolje održavanje, zapravo zahtjevaju više novaca. Hrvatska je premala za tako nešto. Površinom, stanovništvom i financijama. Kod vas je povoljno što su vam dva najveća grada relativno blizu, oko 75km udaljena. Vi tu imate skoro 2 milijuna stanovnika. Vama je to tu isplativo, ali mislim da vam nije isplativo sjevernije od NS-a i južnije od BG-a. A vidjeti ćete kako će ići, što ja znam, da li tih par minuta vožnje manje vrijedi toliko novaca više. Uglavnom treba vidjeti da li je sve napravljeno kako treba i ako je trebalo nešto poslje, da li je održavano kako treba.

sumnjivo lice

Buduća legenda
Poruka
42.711
"mogao bi da pogledaš koliko su, recimo nemački ICE vozovi kasnili u proseku."

DB je bas u rasulu sto se tice tocnosti polaska, dolaska vlakova.
Odavno je vec komedija, predmet viceva, kod stranaca i kod domorodaca. To skoro nikad nije na vrijeme, ako i dodje.
a karte skuplje nego avionske

ves.bole

Poznat
Poruka
7.979
Čuj botinu kaže i TGV je imao slične probleme 🤣
Bukvalno lol
Šta ti je autoprojekcija - ako ti živiš od gazdinih sendviča, misliš da je kod svih tako.
Ali nema veze, pokušaću ipak da ti objasnim, mada ne verujem da si u stanju da shvatiš makar i deo od toga.
Kako tvoj gazda nije bio u stanju da tačno rastumači šta znači "loša geometrija pruge", čak ni sa svojim mašinskim mozgom,
dobićeš od mene laganu edukaciju o geometriji pruga (ovaj prvi čas ti je besplatan, ostale naplaćujem).
Postoje 2 vrste - horizontalna i vertikalna.
Verovatno se ovde radi o vertikalnoj, znači, o sleganju podloge, što je uobičajeno u prvim godinama eksploatacije, brzina
propadanja uglavnom zavisi od opterećenja.
A ako nije vertikalno, tu je i stanica Čortanovci, prepravljeni stari kolosek sa blagom krivinom u levo, tu može da dođe do
greške u horizontalnoj geometriji.
Uglavnom, na tvoju veliku žalost, kao i žalost i očajanje tvog gazde, to nije ništa strašno, oba slučaja se rešavaju nasipanjem
i podbijanjem zastora.
A za sve pruge je propisano i obavezno redovno održavanje koje zavisi od opterećenja i brzine koja se postiže na tim prugama.

Botko , oni su postavili standarde u brzoj železnici ...ovo što su radili kod nas je Francuska i Nemačka imala pre 50 god te brzine na prugama.
Dakle ništa novo , ovo se ne toleriše i kao greška sem u Srbiji.
TGV je imao nesreću pre 7 godina zbog loše geometrije pruge, tupsone.
ICE je smanjio brzine na 160km/h na preko 40% pruga na kojima je ranije bilo dozvoljeno 250km/h.
Ne smeš da veruješ sve što ti gazdina stranka kaže - to ti je otprilike kao sa porukama na tarabi...

Poruka
10.288
problem je u tome da pruga namenjena za 200km kosta milione evra skuplje nego ona za 160 km
Pravo je pitanje da je ta da dobit, tih potencijalnih 11,11111 metara u sekundi isplativa investicija? Koliko će trebati vremena da se osjete učinci toga i da se vrate ti više uloženi novci?

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
101.290
I da je 160kmh bilo bi dovoljno ali mora da se napredna Srbija kurci u regionu.
Recimo čisto ovako da su napravili više km pruga pod 160kmh to bi bilo ravno ovome za kraću relaciju od 200kmh.

Primer.
Voz koji putuje prugom Bg-Pa i dalje isto ide kao pre 10god kada je bio jedan korak i stara pruga.

Inače stavili su voz tu koji može da razvija 160kmh a pruga je tj novi kolosek je pravljena za 120kmh max sada je limit 100.
20km pa-bg vozu treba 30min

ves.bole

Poznat
Poruka
7.979
Pravo je pitanje da je ta da dobit, tih potencijalnih 11,11111 metara u sekundi isplativa investicija? Koliko će trebati vremena da se osjete učinci toga i da se vrate ti više uloženi novci?
Teško da je to isplativo, bar za sada, ali tu je i pitanje prestiža.
Osim toga, ne ostaje to na Beograd-Novi Sad, ići će to do Subotice, pa Budimpešte i dole do Niša i Preševa u roku od 3-4 godine.
Možda sad tih 200km/h izgleda preterano, ali udaljenost Subotica-Preševo je 565km, to nije isto kao 75km do Novog Sada.
Ako računaš 4 usputne stanice, npr. Novi Sad, Beograd, Lapovo i Niš sa stajanjem po par minuta, to je ipak primetna razlika,
pola sata, možda čak i do 45 minuta.
Osim toga, EU učestvuje u tome sa 500 miliona evrića, zašto ne iskoristiti to?
I vi u Hrvatskoj realizujete mnogo projekata samo zato što EU učestvuje u finansiranju, sama Hrvatska bi teško mogla da izdvoji
potrebna sredstva, npr. EU vam je dala 85% sredstava za most na Pelješcu, što bi mi bili gluplji?

ves.bole

Poznat
Poruka
7.979
Putevi i pruge se raspadaju posle dve godine ponovo se asfaltiraju. Vucic i SnS su prevazisli Tadica i zute.:hahaha::hahaha::hahaha:
Ne lupetaj.
I putevi i pruge imaju garantni rok, mora da se ispoštuju određeni standardi, sve se to reguliše ugovorima.
Prethodno se rade proračuni o terenu, potrebnoj podlozi, predviđenom opterećenju i odgovarajućem materijalu
potrebnom za realizaciju te deonice.
Garant da će to biti ispoštovano nije kompanija koja izvodi radove, već kineska država koja daje kredit.
Osim toga, postoji nešto što se zove referenca, da li misliš da će neka kompanija koja isfušeri neki projekat
te veličine i tog značaja, ikada više dobiti posao, ne u Srbiji, nego bilo gde u svetu?