hamas će podržati predlog za pomirenje sa fatahom

Marin55

Domaćin
Banovan
Poruka
3.091
hamas će podržati predlog za pomirenje sa fatahom
Politika - Pre 10 minuta
TEL AVIV, GAZA - Zvaničnik Hamasa Ahmed Jusef najavio je da će ta palestinska organizacija podržati predlog Egipta o formiranju palestinske vlade jedinstva s rivalskim Fatahom na novoj rundi pregovora u Kairu sledeće nedelje.

" Egipatski predlog je uravnotežen i prihvatljiv", rekao je Jusef prema izraelskim medijima.

Jusuf je istovremeno ocenio da ukoliko ga druge palestinske frakcije ne prihvate, Egipat mora da nametne kompromis kako bi bio prevaziđen trenutni zastoj. Egipat već više godinu dana pokušava da doprinese prevazilaženju unutrašnjih podela među palestinskim frankcijama pred predsedničke i parlamentarne izbore koji su na njihovim teritorijama planirani za sledeću godinu. Očekuje se da će zvaničan odgovor Hamas dati već sutra, potvrdio je portparol Ajman Taha za egipatsku novinsku agenciju MENA.

Dogovor između islamističkog Hamasa koji kontroliše pojas Gaze i Fataha koji vlada Zapadnom obalom mogao bi da utre put dizanju izraelske blokade prema pojasu Gaze.
Ta blokada je pojačana u junu 2007, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobedivši umereniji Fatah. U saopštenju poslatom novinarima, portparol Hamasa Favzi Barhum je naveo da će odgovor te organizacije " sigurno služiti egipatskim naporima da bude postignuto pomirenje". Najnovijim predlogom predviđa se između ostalog stvaranje bezbednosne snage od 3.000 pripadnika pod nadzorom egipatskih, kao i oficira iz drugih arapskih zemalja.
 

Back
Top