Quantcast

Halštat-selo iz bajke

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
259.048
Kada ste u Austriji , jedno od mesta koje ne treba da zaobiđete je svakako Halštat. Sa oko 950 stanovnika, ovaj mali grad opasan Alpima predstavlja pravo mesto iz bajke.

U Halštatu ste okružen crvenkstim i žutim kućicama koje su zadržale arhitekturu iz 16. veka, a ako se tamo nađete u proleće ili u leto, još su i prekrivene raznobojnim cvećem i bršljanom. Kaldrmisane ulice pune su šarmantnih kafića, alpskih gostionica i crkvice.

Halštat se nalazi na samoj obali, u jugozapadnom delu istoimenog jezera, u austrijskom Salckamergut regionu, koji se proteže istočno od grada Salcburga do Dahštajn planina . Naseljavanje ovog dela današnje Austrije započeto je u preistoriji i neraskidivo je povezano sa eksploatisanjem soli. Halštatska kultura prostirala se tokom ranog gvozdenog doba, u periodu od 8. do 4. veka pre nove ere, na teritoriji centralne Evrope, a činili su je pripadnici proto-keltskih, keltskih i pre-ilirskih plemena. Zahvaljujući kontinuiranom održavanju naseljenog mesta Halštat se često smatra najstarijim naseljem u Evropi.

Godine 1311. Halštat je postao trgovački grad, što govori o održavanju ekonomije, a 1595. godine napravljen je cevovod dugačak 40 kilometara, namenjen transportu soli do Ebensea. Do 1890. godine, kada je izgrađen prvi put, do Halštata se moglo stići samo brodom ili strmim stazama.

Obilazak Halštata najlakše je izvesti pešice, jer se trajanje obilaska centra gradića može meriti minutama. Grad ima jednu veliku ulicu, a saobraćaj je obično zabranjen od maja do oktobra u određeno vreme tokom dana. Tokom boravka u Halštatu može se obići Muzej kulturnog nasleđa, specifična Kuća kostiju Beinhaus, Slane pećine (Saltwelten), otići na vožnju brodom, obići obližnja mesta ili pešačiti i boraviti u prirodi. Gradski prevoz ne postoji, ali se lepo može iskoristiti brodski prevoz na jezeru za obilazak ostalih mesta. U svakom slučaju, posetioci nisu ravnodušni prema Halštatu, pa je replika čitavog mesta napravljena u južnoj kineskoj provinciji Guangdung.

Ovo selo je 2008. godine posetilo milion turista, o čemu je tada pisao Vašington Post, što je zapanjujćih 347 puta više turista po glavi stanovnika od Hong Konga.

Najbolje je postiti ga u oktobru dok je vreme još pogodno za šetnju, a broj turista se smanji.
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
259.048
halstat_1563780220.jpg

WebsitePicture-hallstatt-roemisches-haeuser-fruehling-c-kraft-01.jpg

halstat_1606315672.jpg
 

Opsenar

Poznat
Poruka
9.419
Tamo gde su ti "isti" bili,sela i liče još na nešto.
Ovo južnije je plač majke Božije a "ti" su nas zatirali 7 godina ukupno u celom prošlom milenijumu. Teško da je njihova krivica.
Ima nešto i do ljudi, ne možeš sve svaljivati na okolnosti.
Okolnosti su takve da su ti isti poslali onaj voz 1917. za Rusiju a nama odredili da budemo poslendnja stanica.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.