Halloween

sve sto deci donosi radost, a nikoga ne ugrozava je za mene savim prihvatljivo.
ne slavim, ali ne bi mi smetalo.
u srbiji su se nekada slavile poklade na vrlo slican nacin, ali u ono vreme kad je sve sto ima veze sa tradicijom bilo sramota, je i taj obicaj nestao.

Ne slavimo, ima sasvim dovoljno nasih obicaja, mada svake godine kupim slatkise za djecu koja idu od stana do stana. Ne smeta mi maskiranje ali onaj dio kada idu od vrata do vrata, nekoko mi se ne svidja da to rade moja djeca.

Не, и казнила бих сваку школу која то организовано слави.

А има их.

Што се родитеља тиче, свако по свом нахођењу.

Ако неко ужива у томе да му се дете накарадно обуче и иде од куће до куће да испроси који слаткиш, мени је ОК.

Mi za zadusnice idemo na groblje, al moze i da slavi kome se slavi :D
U sustini gledajuci u filmovima simpaticno meni to se sve izgleda, ali postoje i nasi prelepi obicaji koji se vise na slave, cak su se i zaboravili. Ja cu se truditi da svojoj deci vratim Materice i Oceve, kao skroz simpatican obicaj vezan za decu. Darivanje za SV. Nikolu je takodje bilo prisutno ranije... Nadam se samo da necemo komercijalizovati Bozic kao Ameri... Sv. Valentino se vec nametnuo kao maksimalo komercijalni praznik...

Ноћ вештица (енгл. Halloween) је светковина која се обележава 31. октобра, ноћи уочи Свих светих, а своје порекло има у келтској митологији и паганским обичајима у вези са њом.

Најчешће активности које обележавају овај празник су: костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, читање страшних прича.[1] Деца иду од врата до врата, траже слаткише и узвикују „trick or treat“ („смицалица или посластица“, у слободном преводу „дајте нам слаткише или ћемо иначе бити приморани да урадимо нешто неваљало“).[2] Ирски имигранти су верзију ове традиције пренели у Северну Америку у 19. веку. Ноћ вештица се прославља у САД, Ирској, Канади, Уједињеном Краљевству, Шведској, Порто Рику, Јапану, Новом Зеланду и у неким деловима Аустралије.

(iz Vikipedije http://sr.wikipedia.org/sr/Ноћ_вештица)

Ноћ вештица (енгл. Halloween) је светковина која се обележава 31. октобра, ноћи уочи Свих светих, а своје порекло има у келтској митологији и паганским обичајима у вези са њом.

Најчешће активности које обележавају овај празник су: костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, читање страшних прича.[1] Деца иду од врата до врата, траже слаткише и узвикују „trick or treat“ („смицалица или посластица“, у слободном преводу „дајте нам слаткише или ћемо иначе бити приморани да урадимо нешто неваљало“).[2] Ирски имигранти су верзију ове традиције пренели у Северну Америку у 19. веку. Ноћ вештица се прославља у САД, Ирској, Канади, Уједињеном Краљевству, Шведској, Порто Рику, Јапану, Новом Зеланду и у неким деловима Аустралије.

Ми имамо наш, српски обичај који сезове Коринџање. И ту деца иду од куће до куће лупају у шерпе и траже слаткише., орахе, лешнике , колаче и тако то . Но то никакве везе нема са католичким кичерајем, то јест са прославом ноћи вештица. Нек свако слави своје празнике. Срби који славе ноћ вештица, нису ништа друго до најефтинији и најпростачкији помодари.

Mene ovo uvek podseti na nemacki metal bend Helloween :lol:

U mom kraju se na slavi i malo ko zna sta je u pitanju.

Obelezavam ga tako sto slusam taj bend tog dana buduci da im je tada godisnjica i tada se podsetim nekih njihovih pesama.

meni je to bas super
moj brat zivi u Kanadi i ima dvoje dece
i slave njihove praznike a nase obelezavaju
tamo su vise od 20 godina

iskreno,meni se vise dopadaju njihovi obicaju nego nasi

izvinjavam se ozbiljnim vernicima i patriotama na ovoj uvredi

Prvi put čujem da ovako nešto ima i kod nas. :huh:

@ tema: Jedva i ove naše praznike obeležavam, tako da sigurno neću obeležavati tuđi.

Зар никад ниси чула за Коринџање. То имаш и дан данас у Војводини. То је једна стари ссрпски обичај, по ком за бадње вече деца иду од врата до врата и павају песмуице а домаћини им дају посластице.

Зар никад ниси чула за Коринџање. То имаш и дан данас у Војводини. То је једна стари ссрпски обичај, по ком за бадње вече деца иду од врата до врата и павају песмуице а домаћини им дају посластице.

Ma za Korinđanje sam čula, ali nikada nisam čula da i kod nas deca za Noć veštica idu maskirana po kućama i sakupljaju slatkiše, k'o u američkim filmovima. :confused:

meni je to bas super
moj brat zivi u Kanadi i ima dvoje dece
i slave njihove praznike a nase obelezavaju
tamo su vise od 20 godina

iskreno,meni se vise dopadaju njihovi obicaju nego nasi

izvinjavam se ozbiljnim vernicima i patriotama na ovoj uvredi

Па шта се извињаваш? Свашта. Има много људи којима се све туђе искрено више свиђа него наше. Има чак и оних, који више воле усташе, него српске свештенике.

Back