Hajao Mijazaki poziva filmske gledaoce da poslednji put sanjaju sa njim

Sensei

Master
Moderator
Poruka
69.182
Najglasniji aplauz na otvaranju Međunarodnog filmskog festivala u Torontu bio je za Totoro.

Kada se u četvrtak uveče na ekranu pojavio logo magičnog stvorenja Studija Ghibli iz filma „Moj komšija Totoro“ Hajaa Mijazakija, publici je to značilo premijeru Mijazakijevog najnovijeg i možda poslednjeg filma „Dečak i čaplja“. Za mnoge na TIFF-u, to je bio filmski događaj godine.

Pre deceniju, Mijazaki, anime majstor filmova „Uklonjeni duhovima“, „Houlov pokretni zamak“, „Kikijeva služba za isporuku“ i „Ponjo“, rekao je da se povlači iz filma i da će „Vetar koji se diže“ iz 2013. biti njegov poslednji film. Ali Mijazaki, koji sada ima 82 godine, ubrzo je počeo polako da se trudi oko još jednog. Za Mijazakija, koji mukotrpno pravi hiljade ručnih crteža za film, to je dug i naporan proces.

Njegov rad je obavijen velom misterije, delom zato što Mijazaki veoma retko daje intervjue. Osim toga, u marketinškoj retkosti, „Dečak i čaplja“ je objavljen u Japanu bez ikakve uobičajene promocije – bez TV reklama ili bilborda – koja prati tako grozničavo iščekivani film. (Otvara se u severnoameričkim bioskopima 8. decembra.) Nekoliko Mijazakijevih filmova svrstavaju se među najveće hitove na blagajnama ikada u Japanu; danas je malo drugih filmskih stvaralaca koji su toliko poštovani — i žestoko voljeni — kao Mijazaki.

1694277443280.png
 

Back
Top