Hafstrem: Vlada Srbije najzapadnije orijentisana u regionu

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
VAŠINGTON - Ambasador Švedske u Vašingtonu Jonas Hafstrem izjavio je da je vlada Srbije najzapadnije orijentisana u regionu i podvukao da je preduslov za prijem zemlje u Evropsku uniju izručenje haškog optuženika Ratka Mladića.
"Tu je stav EU vrlo poznat i jasan. Mislim da će tu obavezu Srbija na kraju da ispuni. Moram da primetim da je vlada Srbije danas verovatno najizrazitije zapadno orijentisana od svih drugih vlada u regionu zapadnog Balkana. Došlo je do dramatičnog zaokreta. Mislim da će zahvaljujući tome mnogo toga moći da se dogodi", rekao je Hafstrem.

Hafstrem, čija zemlja od 1. jula predsedava EU, naglasio je da hapšenje Mladića zavisi, pre svega, od srpskih vlasti, ističući da je, bez obzira na zahteve Unije, važno da Srbija i dalje želi da bude deo evropskog bloka.
"Mislim da su u Beogradu, takođe, shvatili da ne postoji nikakva brza traka, nego da je ključ svemu - uvođenje i poštovanje evropskih standarda", ukazao je ambasador Hafstrem u intervjuu "Glasu Amerike".
On je dodao da zemlje zapadnog Balkana imaju otvoren pristup prijemu u EU, ali da proces nije ni brz ni jednostavan, kao da ni za zemlje, koje su sada članice, nije "postojao brzi voz" do Unije.
"Svaka evropska zemlja ima pravo da podnese zahtev za pridruživanje. Tada je na EU i Evropskom parlamentu da prihvate otpočinjanje pregovora o asocijaciji", naveo je švedski ambasador u SAD.
Hafstrem je ukazao da je neophodno da zemlje koje žele da postanu deo Unije moraju da pokažu da poštuju evropska pravila i norme.
"To je očigledno proces koji zahteva vreme, ali koji podstiče i unutrašnji preobražaj", zaključio je Hafstrem.

http://www.novosti.rs/code/navigate...egionu&kword_add=vlada srbije, evropska unija

Evo,neko je dobio direktivu iz Vašingtona da malo pohvali DS.:think::mazipsa:
 

Back
Top