Guzmanija-misteriozna biljka

petrica86

Aktivan član
Poruka
1.467
Posto na netu nema mnogo o ovoj biljci zamolila bih nekog ko o njoj dosta zna da mi napise kako se gaji,kada cvet pocne da se susi sta da se radi,kada pocnu novi listovi da nicu jel to novi cvet ili sta mu to dodje?Radi se o guzmaniji.Unapred se zahvaljujem
 
Guzmanija cveta samo jednom iz jednog lisnog levka, ali zato njen prekrasan cvet živi
pri pažljivoj nezi punu godinu dana. Cvet je crvene boje i liči na cvet nidularijum.
Za vreme cvetanja redovno se na podnožju matične biljke razvijaju mladi izdanci, te se tako
na ovaj način mogu uvek uzgajati nove biljke. Kad ovi izdanci narastu u dužinu oko 15 cm,
pažljivo se sa žilicama odvoje od matične biljke i zasade u male saksijice.

Za presađivanje guzmaniji najbolje odgovara ova mešavina zemlje: 1 deo treseta, 1 deo listovke,
1 deo humograna i 15% rečnog peska ili trobon sa dodatkom 15% rečnog peska.
To je kompletan supstrat za direktnu sadnju ukrasnog bilja. Preporučljivo je da se
zemlja u saksiji pokrije oko biljke sa malo vlažne mahovine, koju treba redovno kvasiti.

guzmania%20angelika.JPG
 
Guzmanija

Guzmanija cveta samo jednom iz jednog lisnog levka, ali zato njen prekrasan cvet živi pri pažljivoj negi punu godinu dana. Cvet je crvene boje i liči na cvet nidularijum. Za vreme cvetanja redovno se na podnožju matične biljke razvijaju mladi izdanci, te se tako na ovaj način mogu uvek uzgajati nove biljke. Kad ovi izdanci narastu u dužinu oko 15 cm, pažljivo se sa žilicama odvoje od matične biljke i zasade u male saksijice.
02042003064459-1.jpg
Ovoj veoma lepoj i dekorativnoj sobnoj biljci postojbina je Južna Amerika, tačnije Peru, a pripada porodici bormelija. Zahteva toplo i veoma svetlo mesto, pa joj zato najviše odgovara mesto u zagrejanoj sobi u kojoj je temperatura 18 do 22 °C. Od žarkog sunca je treba zaštititi, ali ako je smeštena na istočnom prozoru ne treba je zasenjivati. Kao i sve bromelije traži dosta vazdušne vlage koja joj se može obezbediti metodom “tacna s vodom”. Ovo podrazumeva nalivanje vode u nešto veću podlošku , u koju je stavljena saksija sa cvećem. U podlošku s vodom treba staviti manju tacnu obrnuto, tako da saksija ne stoji direktno u vodi. Voda polako isparava i stvara oko biljke potrebnu vlagu. Poret toga, treba je par puta dnevno orošavati mlakom ustajalom vodom ili kišnicom.
Guzmanija cveta samo jednom iz jednog lisnog levka, ali zato njen prekrasan cvet živi pri pažljivoj negi punu godinu dana. Cvet je crvene boje i liči na cvet nidularijum. Za vreme cvetanja redovno se na podnožju matične biljke razvijaju mladi izdanci, te se tako na ovaj način mogu uvek uzgajati nove biljke. Kad ovi izdanci narastu u dužinu oko 15 cm, pažljivo se sa žilicama odvoje od matične biljke i zasade u male saksijice. Za presađivanje guzmaniji najbolje odgovara ova mešavina zemlje: 1 deo treseta, 1 deo listovke, 1 deo humograna i 15% rečnog peska ili trobon sa dodatkom 15% rečnog peska. To je kompletan supstrat za direktnu sadnju ukrasnog bilja. Preporučljivo je da se zemlja u saksiji pokrije oko biljke sa malo vlažne mahovine, koju treba redovno kvasiti.http://www.poljoprivreda.info/?id=arhiva
 
Jel dovoljno dva puta dnevno da je orosavam?:think:

Posto desetak godina imam u stanu guzmaniju, evo jos nekoliko vaznih saveta. Biljka mora biti na mestu koje je dosta osvetljeno ali nije izlozeno direktnoj suncevoj svetlosti (idealno mesto je istocna strana). Biljku je dovoljno leti orositi samo ujutru dok se zimi i u periodu kada nema cveta ne mora orosavati. Kad se pojavi cvet on mora imati stalno vode u korenu. Ako su vrhovi listova suvi znaci da bilju treba cesce orosavati, ako su koreni listova poceli da dobijaju braon boju znaci da biljka ima previse vlage i to treba smanjiti. Biljka mora biti u toku cele godine na temperaturi od 15-27 stepeni. Inace poreklo biljke je iz podnozja Anda ali se nalazi na nadmorskim visinama i do 3500 m. Posto joj je postojbina Peru, priblizno takvi klimatski uslovi moraju vladati u sobi, vlaznost temperatura i svetlost. Kad cvet pocne da vene posle 8-12 meseci u korenu biljke izniknu mladi listovi koji se presade kad dostignu visinu od 10-15 cm, i nakon nekog vremena a mozda i godina, treba biti strpljiv i njih ce izaci cvet i tako u krug.
 
Pre par dana sam dobila GUZMANIJU na poklon......otisla do cvecare da se raspitam kako da je gajim i dobila sam odgovor da je zalivam tako sto sipam vodu u listove i biljka sama od sebe uzme koliko joj je vode potrebno.....isto tako mi je receno da je ne zalivam previse....i da je presadim tek na prolece,a ona je sirota u nekoj malenoj saksiji....prosto mi je zao kad je gledam tako......i poslusala sam savet "strucnjaka" pa je zalila kako mi je receno,ali njoj je zemlja vec sutradan bila potpuno suva,cak su joj se i listovi pri saksiji kao malo osusili......????
inace mi je prozor na istocnoj strani,ali je i radijator blizu pa se plasim da joj ne bude vrelo.....
pa bih zamolila one iskusnije od mene da me posavetuju.........zalivanje cu da primenim vec od sutra.....ali da li da je i tokom zime prskam kisnicom ili nema potrebe????
svaki savet bi bio od koristi.......skoro da sam se zaljubila u nju i volela bi da joj bude lepo z:)
hvala unapred....pozzzzzzz
 

Back
Top