Gubitak kontakta sa našim instiktima

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
351.905
"Najstrašnija opasnost sa kojom čovek mora da se suoči jeste moć njegovih ideja. Nijedna kosmička sila koja se obrušila na Zemlju nikada nije ubila deset miliona ljudi za četiri godine: čovekova psiha jeste. I može to opet da učini”, upozorava Jung. I dodaje: “Plašim se samo jednog – ljudskih misli (…) Svi smo mi podložni masovnoj zarazi. Te epidemije su jače od pojedinca. A pojedinac je njihova žrtva. Urla, paradira i pretvara se da je vođa, ali je zapravo žrtva. Masovna bunila su izlivi bioloških i duhovnih sila iz dubina psihe. Okrenimo oko svesti ka unutrašnjosti psihe da bismo otkrili šta se tamo krije.
Na kraju krajeva, većina naših poteškoća potiče od gubitka kontakta s našim instinktima, s tom prastarom ali nikad nezaboravljenom mudrošću koju čuvamo u sebi."
1723309690966.png

Karl Gustav Jung, ciji je citat u postu smatra da većina naših poteškoća potiče od gubitka kontakta s našim instinktima

Karl Gustav Jung, ciji je citat u postu smatra da većina naših poteškoća potiče od gubitka kontakta s našim instinktima
U želji da se izdvoji od životinja, budući da ne zna ni šta ga od
životinja izdvaja, čovek je sa instinktima zaratio, jer ih smatra
životinjskim. A instinkti čoveka nisu životinjski instinkti.
Rezultat tog odvajanja od instinkta, doveo je do toga da postane
najgluplji i najgori od svega što postoji.

S tim da treba primetiti i suptilnu razliku između instinkta i
intuicije.

"Najstrašnija opasnost sa kojom čovek mora da se suoči jeste moć njegovih ideja. Nijedna kosmička sila koja se obrušila na Zemlju nikada nije ubila deset miliona ljudi za četiri godine: čovekova psiha jeste. I može to opet da učini”, upozorava Jung. I dodaje: “Plašim se samo jednog – ljudskih misli (…) Svi smo mi podložni masovnoj zarazi. Te epidemije su jače od pojedinca. A pojedinac je njihova žrtva. Urla, paradira i pretvara se da je vođa, ali je zapravo žrtva. Masovna bunila su izlivi bioloških i duhovnih sila iz dubina psihe. Okrenimo oko svesti ka unutrašnjosti psihe da bismo otkrili šta se tamo krije.
Na kraju krajeva, većina naših poteškoća potiče od gubitka kontakta s našim instinktima, s tom prastarom ali nikad nezaboravljenom mudrošću koju čuvamo u sebi."
Pogledajte prilog 1591845

Nekad ne razumem instinkitvnu želju da se od nekog tu i tamo distanciram, ali se nikad nisam pokajala.
Male stvari zapište... i ja sam daleko već onda kad bi nešto veliko da se desi.
Imam i slušam instinkt. Tako bar osećam i verujem.
Biću osoba koja nečim izvan svega odluči da sruši naizgled savršenu sliku. Pa, u tome i jeste stvar-"naizgled" je! Samo izgleda, ali nije.

Da bih i nstinkte odvojila od intuicije i asocijativnih reakcija, nazivam
ih inteligencijom tela. Inteligencija tela nema nikakve veze sa našim
intelektom. Sve se u telu odvija takvom brzinom i u takvom skladu da
naš intelekt ne može to da isprati. Kada bi najumnijem čoveku dali
da upravlja radom svoga tela na samo par minuta, umro bi.

Sve što radimo našem telu, počev od hrane koju uzimamo bez da ga
slušamo, preko odeće, mesta gde boravimo, hemije koju koristimo da
telo očistimo ili se ulepšamo, sve mu je škodljivo. I ono se neprestano
bori da opstane.

Back