Gubimo 50.000 radnih mesta jer država toleriše izrabljivanje

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.419
adim u privatnoj firmi u kojoj je plata vrlo mala, a na poslu ostajem nekada 12, nekada 16 sati dnevno. Firma mi isplaćuje samo deo prekovremenih časova jer više od toga nije po zakonu. Ako bi mi platili sve, to bi se onda videlo u bilansu, priča Petar M. iz Leskovca. Radnici se ustežu da prijave nepravilnosti sa prekovremenim radom iz straha za radno mesto

Petrov slučaj zloupotrebe prekovremenog rada od poslodavaca u Srbiji nije retkost. Ova pojava kod nas uzima maha, a radnici se u strahu od gubitka posla retko usuđuju da nepravilnosti prijave. Niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko na ovaj način država gubi radnih mesta, a poslednji podaci iz 2008. godine pokazuju da je to oko 50.000.

Od ove paradoksalne situacije profitira samo poslodavac jer, prema nekim procenama, za jedan prekovremeni sat rada uštedi 100.000 dinara mesečno, koje bi morao da izdvoji za novog zaposlenog.

Premda je za nepravilnosti zaprećena kazna i do milion dinara, još jedna prepreka da radnici ostvare svoja prava jeste težak put da se prekršaj dokaže. I nisu samo zaposleni na gubitku, već i oni koji čekaju na zaposlenje. Kada firma ovako preoptereti svoje radnike, logično je da neće tražiti nove kandidate koji bi obavljali višak posla. I država gubi sa mnogo manjim brojem zaposlenih nego što bi trebalo, pa se postavlja pitanje šta može da učini. Kako kažu naši sagovornici, preko svojih inspektora rada, ne mnogo.

Prekovremenim radom računa se svako prekoračenje utvrđenog radnog vremena, osim onog do koga je došlo preraspodelom radnog vremena. Po Zakonu o radu zaposleni je dužan da radi prekovremeno u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran. Ovakvo tumačenje ostavlja mnoge mogućnosti za zloupotrebe, pa nije ni čudo što je sve više onih koji na poslu često ostaju i po 10, 12, pa i 16 sati.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/...adnih-mesta-jer-drzava-tolerise-izrabljivanje

Државу воде ограничени и глупи,нељуди који не знају зашто на Западу постоје закони који штите права радника.
 

SasaBorgdron

Aktivan član
Poruka
1.087
Ovde nisu zakazali poslodavci koji se ni po cemu ne razlikuju od poslodavaca bilo gde drugo u svetu .
Nije ni greska sve vise siromasnog radnika u Srbiji koji radi gole egzistencije pristaje na ove nehumane uslove rada.
OVDE je kao i obicno zakazala drzava to jest njene inspekcije njene institucije koje bi trebale ako ne zaustaviti onda omoguciti ljudima koji rade prekovremeno da za to budu u placeni.
 
Poruka
4.293
Posto drzava (to jest politicari) ne brine za svoje radnike vec je na strani poslodavaca (citaj nekolicinu tajkuna) koji ih i debelo placaju, ostaje samo da radnici (svako pojedinacno ali u globalu svi) postanu DOSTOJANSTVEI i kazu NE poslodavcima. Mnogo je stetnije da se pristaje na takav rad nego i gubitak posla!!

Pa ljudi moji zar je toliki smak sveta izgubiti poso koji je placen pisljivih 100 ili 200 evra mesecno? Ja razumem da smo placeni 2000 evra mesecno pa i da razumem da ce onda neki i dupe brisati poslodavcima ali nikako ne mogu da skapiram da tako nesto rade za pisljivih 200 evra mesecno.
 

Top