Грузија: Протест због закона о страним агентима, полиција користила водене топове

Tad nije pao her su oklopne kolone dobile naređenje da stanu.

Кажи ти нама, како је у Америци?

Има ли црнкиња?

Оженио си неку због папира?
 
Кажи ти нама, како је у Америци?

Има ли црнкиња?

Оженио си неку због папира?
Plači, plači. Ponovi će poseda Tbilisiju, da se pomogne kod brojanja glasova.
 
Aktuelna vlast Gruzije je glasala protiv Rusije u UN i uvela sankcije, ali opet tamosnji narod toliko mirise Rusiju da je i to nedovoljno. Ruska blagodat i usrecivanje se tesko zaboravljaju.
Nije nego ljudi prosto vole Rusiju, Sovjetski Savez, komunizam, Putina, Staljina i sve što uz to ide. Zašto ti je teško da prihvatiš to?
 
Ови Грузини ће да живе лепо и срећно,биће ситуирани и безбедни САМО ПОД ОКРИЉЕМ РУСИЈЕ и никако другачије.

Све ШПИЈУНСКЕ НВО треба укинути по узору на Русију и тиме се ствар завршава.

Узгред,доста Грузина се нацртало тамо на фронту на страни Украјине и по речима Игора са ИНкса(Новинара са овог црногорског Портала који је у више Наврата боравио у Донбасу),Грузини су тамо радили свакаква Зверства над руским становништвом.
Очигледно је Уплив Странаца у Грузији толики велики тако да Грузијска Држава мора да САСЕЧЕ тај опробани западни Рецепт да се не би дешавала нека даља Зверства где плаћеници из Грузије(који ратују на страни Украјине), предњаче у томе.
Пара има довољно за све,Путин мисли на све.
Ово је само 1 корак-истиснути НВО из Грузије.
2 Корак-Уколико Грузијско Руководство не послуша-бомбдардоваћемо Тбилиси,заузећемо целу Грузију..а не само Осетију и Абхазију.
Gruzija, Abhazija i Osetija, ukoliko se demokratski izjasne da žele, bi trebalo da postanu Sovjetske Socijalističke unutar Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika koji za sad čine Rusija, Belorusija i još 20-ak autonomnih entiteta.
 
NGOs and independent media who receive more than 20% of their funding from abroad to declare themselves as foreign agents.


Evo ovaj broj 20% se lako primećuje, osenčite mi taj deo u navodnom "američkom" zakonu
Ево, овде ти је све лепо објашњено. Колико видим, у америчком закону се нису баш обазирали на проценте, него на (претпостављам - објективну! :lol: ) процену Контраобавештајне секције у Одељењу за националну безбедност америчког министарства правде.

********************************************************************


Politika logo

lg.php

lg.php

Четвртак, 19.05.2016. у 22:01Јелена Попадић

Три светске силе, један однос према НВО​

Зашто земље попут Израела, Кине и Русије копирају америчке законе за надзор група и појединаца који се финансирају из иностранства

Руска дума усвојила је закон о регистрацији невладиних организација које се финансирају из иностранства, а баве се политичким активностима (Фото А. Васиљевић)
У Кини и Израелу ускоро ће почети да важе нови закони о регистрацији невладиних организација које се финансирају страним донацијама. Тако ће се ове две земље придружити Русији, која је исти корак направила још пре четири године, када је Дума усвојила закон који је прописао регистрацију НВО које се финансирају из иностранства, а баве се „политичким активностима”. Промотивни материјал ових удружења објављује се уз упозорење да је аутор „страни агент”, а такве организације морају да достављају детаљне извештаје о раду.
Увођење нових правила у руском цивилном друштву пропраћено је бурним негодовањем Запада и протестима представника великих фондација, који изгледа нису знали да су закони о регистрацији страних НВО настали по угледу на амерички закон (ФАРА) усвојен давне 1938. године који је и данас на снази. Овај правни акт изискује да „агенти који представљају интересе страних сила” у ма каквом политичком или квазиполитичком својству, морају да саопште све о својим везама са тим страним силама, односно да пруже „све податке о тим активностима и финансијама” како би влада и амерички народ „могли да процене изјаве и активности таквих људи”. То процењивање у име америчког народа обавља Контраобавештајна секција у Одељењу за националну безбедност америчког министарства правде.

Контролише се свака лобистичка фирма, па и сваки бивши амбасадор САД ког странци ангажују да заступа њихове интересе, макар се тај ангажман сводио на то да посредује да страни државник ком „помаже” објави коментар у неком америчком листу. Све сличне активности могуће је претражити у јавној бази података. ФАРА (Foreign Agents Registration Act) је настао како би се пред почетак Другог светског рата заштитили амерички национални интереси, односно како би америчка влада и народ стекли увид „у пропаганду и идентитет особа које покушавају да утичу на америчко јавно мњење, политику и законе”.
Добар део напора САД на ширењу демократије у свету обавља се нуђењем и преношењем различитих америчких модела и решења за друштвене проблеме у другим деловима света. Али Американци се гласно противе када нека страна земља, којој помажу, одлучи да уведе исти заштитни механизам за какав су се Американци одлучили у освит Другог светског рата, када су открили повећано присуство немачких агената на свом тлу. Другим речима, Вашингтон је против „копирања” ФАРА. То добро знају и корисници њихових донација у Србији, који су се видно узрујали када је „Политика” недавно објавила информације из америчких база јавних података о помоћи коју америчке фондације дају страним НВО. Док америчка држава сваких шест месеци ажурира списак „страних агената”, текстови „Политике” о страним донацијама НВО проглашени су као покушај прављења списка „страних плаћеника”. Захваљујући таквој „превенцији”, цивилно друштво у Србији не мора да страхује да би Београд могао да донесе пропис сличан америчком.
У тако рискантне операције упуштају се само земље које себе на овај или онај начин виде као пандан Америци, попут Русије и Кине, или су веома сигурне у своје привилеговане односе са САД попут Израела. Разумљиво је да велике земље које желе да парирају Америци покушавају да копирају и њену „меку моћ”. Та се моћ шири и финансирањем медија, слободних уметника, синдикалних покрета у другим земљама. Владимир Путин је тако 2005. увео Раша тудеј, Русија данас, кабловску ТВ станицу на енглеском језику која не опонаша само Си-Ен-Ен као нека врста изврнутог огледала, већ копира и Глас Америке, који је почео да емитује програм још 1942. године. Током хладног рата, САД је новцем Централне обавештајне агенције (ЦИА) подржавала синдикате, уметничке и студентске покрете, медије...

Још 1950. године Американци су основали CFC (Congress for Cultural Freedom – Конгрес за културну слободу), антикомунистичку групу која је деловала у 35 земаља. Под њеним покровитељством објављивани су часописи, финансирани интелектуалци, одржаване изложбе, расписиване награде, организоване међународне конференције... После петнаест година те геополитичке филантропије, обелодањено је да је ЦИА све финансирала, а званични портал ЦИА и данас наводи тај подухват као једну од најефектнијих и најдрскијих хладноратовских акција. Када је акција разоткривена, CFC је преименован у Међународну организацију за културну слободу (International Оrganization for Cultural Freedom) коју је америчка власт наставила да подржава. Једна од организација коју је у Европи основао амерички CFC, The Fondation pour une Entraide Intellectuelle Européenne, спојила се са Отвореним друштвом Џорџа Сороса, док је америчка влада за свој грош наставила сличне активности, али посредством невладиних организација које се финансирају из америчког буџета. На тај начин новац промени рачун пре него што дође до крајњих корисника, које нико не може да оптужи да раде за ЦИА или америчку владу.
Тако је 1983. године, за мандата Роналда Регана, настала Национална задужбина за демократију (NED, National Endowment for Democracy), невладина организација која се финансира новцем америчких пореских обвезника. Кроз своје пројекте НЕД подржава уметничке покрете, опозиционе политичке опције и медије у земљама којим Вашингтон помаже да изграде тржишну економију и либералну демократију. Из америчког буџета за ову организацију годишње се издваја око 30 милиона долара.
За време Регановог мандата Конгрес САД је основао и Институт за мир, још једну организацију која се финансира из буџета. Бивши директор једног дела овог института је Данијел Сервер, претходно функционер обавештајне службе Стејт департмента.
Иако је Западни Берлин био колевка америчког Конгреса за културну слободу, данашња интелектуална елита у овом граду суочава се са покушајем ширења руског утицаја. Барем тако тврде новинари са којима смо разговарали током недавног боравка у овом граду. Забринутост међу медијским радницима је све већа јер десничарска партија АфД (Алтернатива за Немачку) са великим успехом раби синтагму „лажљива штампа” која постаје популарна у јавности ове земље и изван оквира десничарске странке. Новинари са којима смо разговарали у Берлину тврде да јавност све више губи поверење у објективност и професионалност медија, за шта је заслужна и реторика десничара.
Сви су уверени да управо Русија, копирајући амерички модел, финансира десничарске партије и покрете у овој земљи, првенствено како би ослабила Немачку и Европску унију. На округлом столу на којем су учествовали новинари из 17 земља, Кристијан Трипе, један од угледних новинара Дојче велеа, изрекао је сумње у повезаност Русије и немачких десничара. Када су га новинари питали да ли има доказе за своје речи одговорио је: „Да имам доказе ја бих сада писао причу не бих седео овде са вама”.

Кинеска полиција надзире рад страних НВО

У протекле три године више од 60 земаља усвојило је или припремило нацрте закона којима се ограничавају активности цивилног друштва, а 96 земаља, како извештавају медији, предузело је кораке како би ограничили НВО да раде пуним капацитетом.
Крајем прошлог месеца у Кини је усвојен нови закон који прописује регистровање страних невладиних организација у Министарству за државну безбедност, а Бела кућа је изразила „дубоку забринутост јер кинески нови закон додатно сужава простор за цивилно друштво у Кини и ограничава контакт између појединаца и организација у САД и овој земљи”. Уколико нови закон ступи на снагу 1. јануара 2017. године као што је предвиђено држава ће издавати одобрења организацијама које ће наставити рад, а полиција надзирати све аспекте пословања НВО организација, поготово финансије. Запослене у овим организацијама полиција ће имати прилику да испитује у било којем тренутку. Уколико желе да наставе да раде, стране НВО мораће да се повежу са кинеским донаторима.
Сличан сценарио одиграва се у Израелу, у земљи која ужива снажну америчку подршку. Нови предлог закона, чије је усвајање у току (прошао је прво „читање” у израелском парламенту – Кнесету) прописује да све организације које добијају више од 50 одсто средстава из иностранства буду регистроване као „страни агенти”. Парламент је избацио контроверзни параграф који је прописивао да запослени у организацијама које финансирају странци носе посебне беџеве током боравка у Кнесету. Чланови Европског парламента су у отвореном писму израелској влади оштро критиковали нове законске одредбе.

******************************************************

"Геополитичка филантропија" :lol: - сјајан израз за ове западњачке лицимуре и њихово 'ширење демократије'!
 
  • Podržavam
Reactions: iig
Izgleda tamo vladaju balanseri kao kod nas, ne možeš da provališ da li su za Zapad ili Ruse.
verbalno žele u EU..ali samo u moskvi živi 50 000 gruzijaca a u briselu 3 od kojih jedan gay....to ti je kao u srbiji vole rusiju a ekonomija naslonjena na EU...u gruziji suprotno...
 
Још једна победа народа!!!!



BLIC
VESTISVET

POBEDA NARODA Gruzijski parlament odustao od usvajanja kontroverznog zakona, demonstranti traže OSTAVKU VLADE i nove izbore​

Gruzijski parlament odustao je danas od zakona o "stranim agentima", što je prethodnih dana izazvalo velike proteste u Tbilisiju i političku krizu, preneo je Rojters.
 
Још једна победа народа!!!!


BLICVESTISVET

POBEDA NARODA Gruzijski parlament odustao od usvajanja kontroverznog zakona, demonstranti traže OSTAVKU VLADE i nove izbore​

Gruzijski parlament odustao je danas od zakona o "stranim agentima", što je prethodnih dana izazvalo velike proteste u Tbilisiju i političku krizu, preneo je Rojters.
2:1 za Rusiju je sad
 

Back
Top