Quantcast

Грузија прети да угаси Олимпијски пламен

NalimInTheHous

Primećen član
Poruka
735
Sjajan tekst, odlična analiza :ok:
Marionetski režim u Gruziji (poznat po demokratskim vrednostima - divljaštvu, varvarizmu, progonu patriota i rusofila, zabrani slobode govora itditditditditd.) treba što pre poslati na smetlište istorije :ok:

Реална претња од стране «Ал-Каиде» постала је узрок отказивања релија «Дакар-2008», први пут у целокупној историји спровођења тих престижних аутотрка. Још добро памтимо напад палестинских терориста на израелску репрезентацију за време Олимпијаде у Минхену 1972. године, када је погинуло 11 спортиста, а такође експлозију коју су организовали антисемити у Атланти 1996. године (један погинули и десетине рањених). Низ бандитских вођа помишља да реализује аналогичан сценарио и у предвечерје Зимске Олимпијаде 2014. године. Може ли се гарантовати, да ће Олимпијада у Сочију проћи у мирним околностима?

images


Веома је познато да земље које организују Олимпијске игре троше за постизање њихове безбедности огромне суме. У 2004. години Грчка је потрошила 1,5 милијарди долара; одговарајућу, али већу суму потрошила је Кина, а Русија ће, по неким подацима, усмерити на ове циљеве око 2 милијарде долара. Близина Сочија немирном Северном Кавказу учинила је питање безбедности у граду и региону у целини највишим приоритетом Москве в предвечерје Олимпијаде, истиче америчко издање Stratfor-а. У Москви сматрају да је Грузија заинтересована за то да на ма који начин упропасти Олимпијаду, која ће се одржати у близини «окупиране», по мишљењу Тбилисија, Абхазије.

Суседство с Грузијом захтева додатне мере безбедности. Не може се заборавити да су два највећа конфликта у региону десила управо у време одржавања Олимпијада, и да је њихов иницијатор била Грузија. У лето 2004. године власти Тбилисија до границе су заоштриле ситуацију у Јужној Осетији, доводећи је до стања које су експерти називали «прологом рата», а кроз четири године распламсале су и сам рат.

Одржавање Олимпијаде у Сочију жели да осујети чак и Парламент Грузије. Програм активности у том правцу направљен је на заједничком заседању неколико комитета и комисија, изјавио је председник парламентског комитета за спољне односе Акакиј Минашвили, «После руске агресије за нас је постало приоритетним питање да се Олимпијада 2014. године не одржи у Сочију. По том питању ми активно радимо с међународним организацијама. У случају да одлука не буде промењена, демократски земље морају да објаве бојкот ове Олимпијаде», - истакао је Минашвили.

Сама по себи иницијатива грузијских посланика не може да начини већу штету Русији. Али, према реалностима, које се крију иза ове иницијативе, треба се односити озбиљно. Планирано је да се велики пропагандни посао на дискредитацији Игара развије на основу три аргумента. Аргумент безбедности: он подразумева да Сочи може бити небезбедан – пошто је Абхазија у близини. "Сочи је веома опасно место, - изјавио је први вице-председник националног олимпијског комитета Грузије Рамаз Гоглидзе. - Ми не бојкотујемо Олимпијаду у Сочију. Ми молимо МОК да пребаци Игре на безбедније место".

Еколошки аргумент претпоставља да изградња олимпијских објеката може лоше да утиче на екологију региона. Факт да руски градитељи користе грађевинске материјале из Абхазије изазвао је озлојеђеност лидера грузинске партије «зелених» Г. Гачечиладзеа, који је обећао да поднесе захтев у Страсбуршки суд за наношење штете еколошкој ситуацији у Грузији, чија се територија, по мишљењу политичара, простире и на Абхазију.

Али, вероватно да за „џокер“ у свом шпилу карата грузијски политичари сматрају историјски аргумент. Ради се о томе да се Олимпијада у Сочију временски подудара са 150-годишњицом одлучујућих догађаја у рату између Руског царства и Черкеза. Пораз је Черкезима нанет на територији савременог Сочија. Он је изазвао масовну сеобу Черкеза. И Тбилиси сад жели да искористи догађаје из 19. века у политичкој игри. Истиче се парола: не може се одржавати Олимпијада тамо где је наводно извршен „геноцид“ над черкеским народом. Нешто слично дешавало се за време Олимпијаде у Кини 2008. године, када је средство за узнемиравање јавног мњења и инструмент притиска на официјелни Пекинг постало тибетско питање. Тада су одједном на Западе загаламили о сумњивој територијалноj припадности Тибета Кини и обезбеђењу права његовим житељима.

350px-Freedom_square.jpg


Међутим, аргумент Тбилисија је сумњив управо с историјских позиција. Грузија је два века преклињала руске цареве да је приме под своје окриље. И кад је на крају, у време Георгија XII, Грузија ипак примљена у састав Русије испоставило се да нема директних путева између Грузије и Русије. Ови путеви је требало да пролазе кроз земље севернокавкаских народа, који су се томе супротстављали. Управо зато је у знатној мери и започео Кавкаски рат. У току целог овог рата Грузија, емигранти из Грузије, руски официри – Грузијци по националности, с вером и правдом су служили и ратовали против северних Кавказаца. Данас Грузија каже: не, нас је Русија окупирала, ми смо патили, у тим тренуцима смо саосећали са севернокавкаским народима. То апсолутно није било тако.

Покушаји да се издејствује неодржавање Олимпијаде у Сочију је рђава политика за Тбилиси. Она му неће вратити изгубљене територије, ма како то јако да желе неки у Грузији, сматра један од лидера опозиције, бивши порт-парол парламента Нино Бурџанадзе:

«Русија такође мора да схвати да за нас питање територијалног интегритета Грузије представља врло болну тему, јер је наравно, тема Абхазије и Јужне Осетије врло болна. Међутим, с друге стране, не мислим да неким препрекама, које Сакашвили и његов режим желе да поставе Олимпијади у Сочију можемо добити било какав позитиван резултат. Сакашвили мора да схвати, и чини ми се да сви морају да схвате да се с позиције силе или с позиције провоцирања Русије не може добити ништа добро».

Оно што грузијске посланици могу да учине повезано је с млаћењем празне сламе. Много је озбиљније оно што могу да учине грузијске специјалне службе, припремљене од стране Запада за минирање Олимпијских игара. И празне речи, које буду пратиле ове специјалне операције су заиста опасне. Зато што се у том случају ствара информациона позадина, која ће терористичке акције приказивати као борбу за ослобођење окупираних територија, што ће Запад подржати са задовољством.

У суштини Олимпијада у Сочију ће се одвијати у комшилуку непријатеља. Ма како жалосно било признати, Москва мора да се спрема за разноразне акције, укључујући и бандитске и терористичке, које ће бити усмерене на минирање Олимпијаде у Сочију.

Многи коментатори тврде да ће се према степену приближавања Олимпијаде вероватноћа ратног конфликта око Абхазије или Јужне Осетије повећавати. Наравно, грузински војници ни уз какве околности неће моћи да победе Руску армију, али такав задатак и неће постојати – за осујећивање Олимпијских игара Грузији ће бити довољно да заоштри околности, да покаже да у региону постоји ратна опасност и ни Москва, ни Сухуми, ни Цхинвали не контролишу ситуацију.

Треба истаћи да се западни аналитичари односе према сличној перспективи довољно скептично. По њиховом мишљењу, опасности за Игре са стране Грузије не постоје макар зато што ће Тбилиси радити управо то што му буду казали његови савезници на Западу. Могуће, то и јесте тако, иако је таква верзија сувише проста и неће издржати критике у односу на «петодневни рат» 2008. године, јер тада се добија ружна слика – или се Михаил Саакашвили оглушио на своје прекоокеанске патроне, или су му они сами наредили да бомбардује Цхинвали и стреља руске миротворце.

Познато је да се у Грузији стварају специјални логори за тренирање бојовника – емигранте из кавкаских република регрутоване од криминалаца. Потврду тога успело се добити после сукоба на руско-азербејџанској граници, током којег је било задржано двоје терориста. У истрази они су признали да су заврбовани од екстремистичких организација и да су тренирали у Грузији за припрему терористичких аката у Русији уочи Олимпијаде.

sakasvili_mihail.jpg


У последње време у Грузији се све чешће практикуји и окупљања ратних резервиста. Обично о времени њиховог почетка становништво се не обавештава. Тако је било и у граду Рустави у јуну 2011. године. Резервисте су окупили по месту рада, често их затичући изненада, и достављали их на привремено зборно место на периферији града. Војници су одузимали од резервиста мобилне телефоне, нису им дозвољавали да се опросте с блискима. Са зборног места у затвореним камионима људе су доставили на границу с Азербејџаном, у село Анага (округ Кахетия), на сто километара источно од Тбилисија. О месту где се налази ратно-пољски логор резервистима је било забрањено да саопштавају рођацима и познаницима чак и после повратка са окупљања. Укупно се овде окупило око 200 људи. Као инструктори наступали су официри министарства одбране Грузије. По завршетку окупљања шаторски логор био је потпуно демонтиран и склоњен.
 

NalimInTheHous

Primećen član
Poruka
735
nastavak:

У јануару 2012. године по истом сценарију министарство одбране Грузије спровело је поновно окупљање резервиста. Вративши се кућама, резервисти су се трудили да окупљање не разматрају чак ни са својим блискима. Познато је да су се окупљања такође настављала месец и по дана, али припрема је била озбиљнија него у летњем периоду.

Опасност за Олимпијаду представља и терористичка претња, која проистиче из снажења на Кавказу радикалних исламских – вехабијских – групација, а такође и слабљења руског државног присуства у неким севернокавкаским републикама, таквима као што је Чеченија, Ингушетија и Дагестан. Терористички акти, који тамо нису ретки, могу да буду извршени и на месту одржавања Олимпијада, и у његовој околини. Шта ће се десити у том случају, видели смо на примеру Кабардино-Балкарије, када је свега неколико ниткова посредством малих терористичких аката успело да заустави туристичку сезону у целој републици.

Caucasus_Chechen_Kavkaz_War_211.jpg


У том смислу судбина руских власти сада је незавидна – оне практично немају права на грешку како у супротстављању вехабијским елементима, тако и у односу на сопствене савезнике у Чеченији. Претњи и уцена у односу на Олимпијаду од стране чеченских политичара већ је било. Тако, у лето 2010. године опуномоћеник за људска права у Чеченији Нурди Нухажиев изјавио је да у случају неприхватања од стране руских власти одређеног политичког решења, корисног Чеченији одржавање Олимпијаде у Сочију ће бити под претњом. У том смислу Москва је талац сопствене политике на Кавказу и сопствених грешака. Простор за маневрисање њој је снажно ограничен, и у степену приближавања догађаја напетост на том простору ће расти.

На речима председник Чеченије Рамзан Кадиров оптужује Тбилиси за моралну и финансијску подршку чеченским бојовницима. «Кроз Грузију у Чеченију су се упућивале читаве групе бандита. И данас се може говорити да скоро једино место где им помажу, где се они припремају, остаје Грузија», – изјавио је Кадиров. Он је прецизирао да постоји информација о продужетку врбовања младежи и њеном упућивању кроз Грузију у Чеченију.

А ових дана са сличним обелодањењем иступио је бивши представник познатог чеченског терористе Аслана Масхадова у Грузији Хизри Алдамов. Он се тек вратио у Чеченију и покајнички замолио опроштај од Кадирова, обећавши да ће вером и правдом служити поново стеченој домовини. Власти Грузије су и раније помагале бојовницима да врше терористичке акте у Русији, а сада стварају нову "владу Ичкерије у изгнанству, изјавио је Алдамов.

Caucasus_Chechen_Kavkaz_War_5.jpg


У отпремању у Русију наоружања непосредно су умешане грузијске специјалне службе и повезани с њима припадници илегалних оружаних формација из Турске. Сасвим недавно у оквиру специјалне операције ухапшено је три лица, који припадају вођству „абхазијске бандитске групације“ и кojи су планирали напад на град Сочи током Зимских Олимпијских игара. Службе безбедности пронашле су на територији Абхазије 10 скровишта с оружјем, експлозивом и муницијом.

Из скровишта су узета три преносна зенитно-ракетна комплекса "Игла" и "Стрела", два противтенковска управљајућа реактивна пројектила с уређајима, минобацач и 36 пуњења за њега, бацач пламена "Шмељ", 29 бацача граната различитих марака, 12 ручно израђених експлозивних уређаја, 15 противтенковских и противпешадијских мина, 655 пуњења за бацача граната, 39 граната и 50 упаљача за њих, снајперска пушка и два аутомата, 15 килограма тротила, више од 10 хиљада патрона различитог калибра, а такође топографске карте околине. Бојовници су планирали да преместе све то наоружање у Сочи и да га искористе за вршење терористичких аката.

Нешто раније, у августу 2011. године, у селу Пластунка, у предграђу Сочија, органи безбедности ликвидирали су друго скровиште. У минулом фебруару на територији Абхазије био је задржан курир бандитског подземља, од кога су одузели 300 детонатора, достављених из Грузије.

Вођа међународне терористичке организације «Имарат Кавказ» Доку Умаров, који одржава блиске везе са специјалним службама Грузије, координисао је испоруке оружја, које би могло бити коришћено за терористичке акте на Олимпијади.

the_chechen_war_scene_war.jpg


«Имарат Кавказ» такође је изјавио о намерама да се организују терористички акти с циљем да се спрече Олимпијске игре у Сочију. По мишљењу специјалиста, та организација има јасну организациону структуру и пропагира идеје вехабизма и џихада. Број присталица и чланова «Имарата Кавказ» није тачно установљен - по разнам верзијама, њих је од 50 до 1,5 хиљаде људи. При чему они имају тесне везе с терористичким организацијама ван граница, исто као што и привлаче иностране најамнике у Русију. Лидер организације Доку Умаров у разно време преко видео обраћања узимао је на себе одговорност за највеће терористичке акте у Русији последњих година: дизање у ваздух воза «Невски експрес», експлозије у московском метроу и на аеродрому Домодедово и др. Умаров је од стране САД и Совета безбедности ОУН укључен у список међународних терориста. За помоћ у његовом хватању САД су објавиле награду од 5 милиона доларо.

Тбилиси сматра Русију главном опасношћу по националну безбедност и не престаје да приказује Москву као државу-освајача с императорским тежњама. У новој редакцији концепције националне безбедности Грузије људи подређени Михаилу Сакашвилију написали су да је главни циљ РФ претварање Грузије у државу, које нема, онемогућавање њене европске и северноатлантске интеграције и иначе повратак Грузије у руску орбиту присилним путем. Генерални секретар Лабуристичке странке Грузије Сосо Шатберашвили иначе сматра да уз помоћ нове доктрине националне безбедности Сакашвили покушава да се додвори Западу:

«Док је на власти Михаил Сакашвили, грузијско-руски односи никада неће бити на нормалном нивоу. Сакашвили има један циљ – да онемогући Олимпијаду у Сочију. Грузија је мала земља, где су на високим положајима необразовани људи. Повећање војне моћи Грузије ће служити не безбедности земље, већ циљевима САД».

Понашање Сакашвилијевог режима ће у ствари у многоме зависити од позиција Запада. А Запад се придржава двоструке позиције. С једне стране, не жели да се свађа с Москвом због Абхазије и Јужне Осетије. И тешко да ће бојкотовати Олимпијаду у Сочију из солидарности са Сакашвилијем. Али, с друге стране, Запад као и пре, инсистира на обнављању територијалног интегритета Грузије. Тако да Сакашвили ове „сигнале“ може да тумачи како му одговара.

Заједно с тим, не треба много претеривати. Могућност да се осигура безбедност за време Олимпијаде у Сочији постоји, она је потпуно реална, и хоћемо да се надамо да ће уз вођење правилне политике тај водећи међународни догађај проћи у мирним околностима.

http://www.vidovdan.org/index.php?o...asi-olimpijski-plamen&catid=41:svet&Itemid=68
 
Poruka
1.473
Мислим да је ризик сувише велики да би се олако прешло преко тога па верујем да ће се то са Грузијом средити пре 2014.године. Претпоставњам да ће ова у следећа година донети корените промене у и око Грузије.
 

NalimInTheHous

Primećen član
Poruka
735
Ja mislim da bi u tom slucaju Tbilisi u rekordnom vremenu izgled'o ko nekadasnji Grozni.

grozny.jpg

Nisu Rusi krvoločni ko ameri, niti su podmukli ko englezi... oni su prema Gruziji pokazali i previše tolerancije... jer znaju da Gruzini nisu isto što i političari koji koji njihovu zemlju vode u propast... u svakoj normalnoj, pravnoj, uređenoj državi, zna se kakav tretman dobijaju oni koji bi da ruše i podrivaju sistem, zna se kako se postupa sa onima koji ubijaju i napastvuju civile, koji vrše teror i otimačinu... ne treba zaboraviti da su mnogi od bandita i ološa, koji su učestvovali u sukobima u čečeniji, takođe bili prisutni u BiH, a da su obuku i podršku (novac, oružje, logistika) dobijali, prvenstveno od onih životinja sa zapada (to su one njuške, koje su u Gruziji, po 5oktobarskom receptu, koji su uspešno izvele u Srbiji, dovele na vlast bolesnika i psihopatu i što pre to Gruzini shvate, to bolje ne samo za njih, već i za njihove komšije... biti neprijatelj zapada je loše, biti prijatelj zapada je zlo, biti marioneta/saveznik zapada je pogubno... a igrati se sa Ruskim strpljenjem - nije preporučljivo)...

ovako su Rusi postupali sa marionetama i plaćenicima zapada u čečeniji :ok:

http://1.***************/_d2cNKXgFypY/SxLKFaR_aoI/AAAAAAAAASk/BgBzbLnXDHM/s1600/grozny+nekada.jpg
Evstafiev-chechnya-palace-gunman.jpg

Evstafiev-helicopter-shot-down.jpg

1649576cecenijarusai191vu.jpg

chech357ms.jpg

chech271ji.jpg

chech253vc.jpg

chech192yh.jpg

1744081134052bu.jpg

1744079133976ov.jpg

1649641cecenijarusai360pr.jpg

1649640cecenijarusai351hm.jpg

1649582cecenijarusai255fx.jpg

1649577cecenijarusai201re.jpg

1649554cecenija12oc.jpg

1649561cecenija23ur.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.