Grupa

Dobra, nije loša.
Bolja od naprednog (drzavnog) službenika.

Od tih novijih krimica ja bi ih po kvalitetu ovako poredjao

1. Senke
2. Grupa
3. Sluzbenik
4. Ubice
5. Besa
6. Pet

S tim sto Grupu i Besu nisam odgledao do kraja ali vec se sad vidi da je Grupa odlicna serija....
Besa me je prevarila sa prvom epizodom, ovde sam siguran da to nece biti slucaj...
 
Retko je koja domaca serija ovako pogodila trenutne obrasce ponasanja, toliko su prirodni dijalozi i radnja da uopste nemam osecaj da gledam seriju, kao da posmatram realni zivot... Podseca malo na The Wire ali ne kao Ubice mog oca onako sablonski copy paste nego jednostavno ih spaja realan prikaz zivota i situacija..
 
Ја је гледам упркос томе што нисам у току са радњом. 😂

Sta ti konkretno nije jasno? Imas 3 brata burzuja koji uzgajaju marihuanu i preko svog coveka u vladi hoce da proguraju legalizaciju, e sad jedan od te trojice je Strahinja hotelijer, covek koji zivi u hotelu, bolesni perfekcionista i psiho, on je na svoju stranu privukao Borisa to ti je onaj sa repom da izda Radeta narko bosa iz Borce :lol:... Boris je za egzekuciju angazovao troje klinaca Luku, Petru i Stanislava.. Medjutim Rade je pre toga unajmio snajperistu da skenja hotelijera kog je omeo inspektor Gaga koji dobija novu koleginicu, a bivsa zena sa kojom ima cerku je takodje inspektorka... Posle Radetovog ubistva pojavljuje se njegova sestra Sremica koja sada dolazi u sukob sa Gvozdenom, Radetovim naslednikom.. Takodje Sremica zeli da osveti svog brata.... Eto to ti je to. :D

Naravno prica je mnogo dublja i slozenija jer to troje klinaca su bukvalno deca, Petrina majka je u zatvoru zbog ubistva muza i ona zivi sa svojom tetkom koja studira, Petra ima sve petice u skoli, ali eto prodaje drogu i bavi se kriminalom.. Stanislav je takodje nackli koji ne sme da izadje iz kuce kad ga roditelji kazne, ali prodaje vutru... A glavni lik je zapravo Lukin rodjeni brat Vanja koji ce najverovatnije sada posle Lukinog ubistva ici da se sveti... E sad taj deo zasto je Boris ubio Luku to me nemoj pitati jer ni meni nije jasno :mrgreen: Mislim Strahinja (onaj vlasnik hotela) i Boris sa repom su Luku zarobili ali je on pobegao, e sada zasto su se uopste nameracili na njega taj deo stvarno ni ja ne razumem....
 
Ко смишља овакву радњу, јбт... Искомпликоваше га у мајчину. Хвала, сад ми је доста јасније мада не у целини.
 
Pogledao sam pilot, tu kao prvu epizodu.
Ima tu dobrih i loših stvari, ali može da prođe.

Prvo, zanatski je to dobro urađeno.
Fotografija je veoma dobra, pa i režija.
Uspeli su da stvore taj neki noir vibe.
Sama ideja sa nekoliko paralelnih zapleta je ok, samo da se sve to na kraju lepo sve uklopi u jednu smislenu celinu.
Naravno, široj publici, naviknutoj na lake sadržaje, verovatno će biti malo teže da isprati radnju sa svim tim zapletima i podzapletima.

E sad, dolazimo do onog ključnog zaključka, a to je da je ovaj obrazac je već viđen u gomili američkih krimi serija današnjice.
Pa čak i likovi podsećaju na neke iz sličnih serija. Recimo, ovaj glavni pandur je isti Holder iz "The Killinga", dok će ona crvenokosa verovatno biti Linden.
Dakle, nije to ništa "vau" ili epohalno novo, već eskploatacija jedne vrste trenda u TV produkciji današnjice.
Dobro je što je to zaživelo među našom publikom, iako je to uslovilo sada hiperprodukciju serija sličnog tipa.

Ono što meni bode oči, to su tupavi dijalozi, koji su generalno karakteristični za našu noviju produkciju, kao i za sada jako slaba karakterizacija likova.

Što se glumaca tiče, izuzev Ćetkovića, svi ostali monotoni i nezapaženi.
Klinci se trude, možda tu ponajbolje onaj lik sa obrvama. Denis Murić prilično tanak za sad, što me je iznandilo s obzirom na sjajnu ulogu u Enklavama.
A onaj Mensurov sin konkuriše za novog Vuka Kostića.

Na kraju, dotakao bih se te realističnosti na kojoj su autori i emiteri stalno potencirali.
Mislim da je to samo neka propaganda, jer je ovde dosta toga klišeizirano i pozajmljeno iz krimi serija strane produkcije.
To što su ga samo smestili u taj neki srpski milje, ne daje za pravo da se pozivaju na neku realističnost.
Jer da je tako, onda bi sve to dobilo neki karikaturni smisao.
 
Зашто смо убили Луку?

Ове јесени, РТС је представио свој нови адут љубитељима породичне и социјалне драме. Серија „Група“, коју у протекле четири недеље прати преко милион и по телевизијских гледалаца, доноси нам освежавајућ, реалан и нов поглед на живот тинејџера, њихових родитеља, полицајаца, криминалаца и политичара у главном граду.

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/401/film-i-tv/3732074/zasto-smo-ubili-luku.html
 

Back
Top