GRUPA "PASCHAD" iz PRistine

na prvoj svirci, vec cuvenoj Gitarijadi u Omladini smo se zvali Podzemni Prolaz (Dejanov predlog) koga smo tad usvojili jer nam nisu dali da sviramo pod imenom Paschad. A ne bih se bas slozio da je Mirsa malo gubio na pokeru (Split, zaboravih godinu). Mozda se Mus seca toga, on nije igrao, drugima ta partija nije ostala u najlepsem secanju, posto sam to vece zgrnuo gomilu para i jos uvek se secam legendardne poslednje ruke izmedju Tahirai mene.

Opet ja Storryteller
Prdim Glasno, ne mogu se sloziti da je ime Jokino.Cekaj da srknem kafu pa cu ti pojasniti
Kao sto rekoh Joka je po starom dobrom Crnogorskom maniru dao ime JOKA I PASCHAD.Ime je bilo odbijeno, ali se ako me secanje ne vara Zhare dosetio i izbacio ime pomenutog pevaca iz naziva benda.Ime je proslo preglasavanjem,tada je u grupi bio i SALE(ali samo kao ritam gitara) pa je od petoro ime prevagnulo sa 3:2.Nikada se nije saznalo ko je bio protiv, ali mislim da se bas Joka opirao promeni....
Njihov prvi plakat je imao sliku dzukele koja ispishava banderu, pored zanske noge na visokoj stikli i u mrezastim carapama.

Nesto godina kasnije na emisiji Zorana Modlija, posle njihovog danas vec legendarnog nastupa u Domu Omladine, Modli je pitao Zhucu:Pa dobro sta vam znaci to Paschad kada se prevede sa Albanskog!!!!!

Ime je ipak Jokino, a Sale u to vreme nije ni bio u Paschadima, Joka i Paschad je bila Jokina zajebancija, ali se i on slozio da bude samo Paschad. Glasanje je obavljeno demokratski, izvlacenjem papirica iz sesira. :rtfm:

Vidim,moj anonimni prijatelju:think: sa druge strane te zacarane zhice sto je ljudi nazvashe Internet da poznajes dogadjaje i ljude iz toga vremena sto pokushavahu da ucmalu svakodnevnicu Pristine razdrmaju sa malo glazbe.Ako imas neke materijale koji bi slikovito pojasnili nasu pricu postavi ih dugmetom Sredite Priloge.

No, da malo druzbi koja se polako prikuplja na ovaj forum opisemo stanje muzicke scene Pristine u vreme dok je Engleskom harao punk.
Svirke su se uglavnom drzale u tek otvorenom centru Bora i Ramiz, i koliko se ja secam jedino je grupa Smisao Maste bila privilegovana na taj prostor.Cuvenene su bile njihove igranke-koncerti subotom,Bucko,Naki,Mikan(kasnije Tomica) i Lepi Djole ....
Tada su izdali i onaj njihov album Ucinila bi to kao zena, koji je potpuno pop produciran i nije davao pravu sliku toga Band-a.
Drugih vecih grupa iy tog vremena se ne secam, osim da je sa druge strane krenula Pristevacka underground rock scena u Klubu Umetnika(bivsi disco) u Bozuru.
To je bilo jedino mesto u gradu gde se moglo ostati do posle ponoci,sa picom,pohovanim kackavaljem,pokojnim Rugovom u separeu a Djoletom policajcem na vratima, da brine o kaputima i propusnicama.
Koliko se ja secam prve svirke u klubu umetnika je odsvirao danas vec legendaran rock i blues band,Okac,Pesha,Pishta i zaboravi ime visokog a odlicnog bubnjara.
Danas mislim da je ta postava u to vreme sigurno bila jaca i svirala kvalitetniju muziku od Smisao Maste, a i otvorili su jedan novi prostor za mladje koji su usledili.
Tu je igrupa Paschad prvi put nastupala , kao njihova predgrupa(to se zvalo dragi gost) u Pristini.Kada bolje razmislim tome mora da je prethodio i neki nastup u Kosovom Polju,na cuvenim kosovopoljskim gitarijadama.One su osim lepih kosovopoljki, bile samo dno organizacije,svirke i dobrodoslice prema muzicarima.Zvezde veceri i domacini su bili Saglam i Jarami,matori i uvek pripiti Saglam sa gomilom decurlije cija imena nisam upamtio , i grupa LED iz Kosova polja sa sloganom SVE CE VI ZALEDIMO...
Nize od toga je bio sam nastup u Priluzju.....

Smisao maste su svirali u Grandu, a kasnije su presli u Boro i Ramiz (bez Mikana). U to vreme to su bile jedine svirke u Pristini, a postojale su igranke u Kosovu Polju i Priluzju. Visoki bubjar iz Rock Blues banda zvao se Dzikac, on je svirao sa jos nekim drugim pristinskim muzicarima Vlada Maric, Smisao Maste, Mikan i Ljlji i drugi. Bio je dobar bubnjar, ali posto je bio prgav, niko nije hteo sa njim da svira, jer je dozlazilo skoro i do tuca, narocito je bilo zajebano kad je svirao sa Vladom Maricem, gde su se njih dvojica pickarali stalno, a Sema iz Iljira ga je tu stalno jeo. Paschad je prvi put nastupila na Gitarijadi.

.......... podsecanje na vreme kada su se u Pristini
ukrstali razni ljudi, raznih kultura,mnogi u vecitoj potrazi za papirima kao ufilmi Kazablanka.Samo sto ovog puta umesto bara sa Hemfrijem imamo klub umetnika sa Djoletom koji skuplja kapute i trazi propusnicu, a Paschad,Mefisto,Rock i Blues band i ostali sviraju uz pivo i meze....
Zasviraj to ponovo Sem....

Slika ispod je prvi nastup grupe Paschad kao trio u Klubu umetnika,bez Dejana i Joke
Postava Zhare,Sale i Zhuca
Iza pojacala Mikan i Ljulji,Shile i neki mitrovcki muzicari cijih se imena ne secam.
Mislim da su zajedno nastupali Paschad i Mefisto.
Paschad izvodi numeru All along the watchtower koja je ostala jedina obrada kojiu su svirali u zrelim godinama, i uglavnom njome otvarali nastupe.
A svirali su je bolje od originala(PrdimGlasno stavljaj link!!!)...

Legendarna atmosfera Kluba umetnika,tripice u sosu(3 pice u sosu) i qerek pivo...
Ko to nije doziveo,taj kao da nije ni ziveo.

Prilozi

• KazesPaschadSviraDole UKlubu.jpg
    KazesPaschadSviraDole UKlubu.jpg
    56 KB · Pregleda: 86
O Sevand! Tvoji prilozi su djez ama daj gledaj kad citirash da ne citirash celu poruku AMAN!
Cela stranica ode u citate. Zadrzhi red ili dva te izbrishi ostalo.

Reche da imash slike sa Shinterima sa svirke.
Ja nit sam ih ikada video nit sam ih ikada posedovao,
prema tome uchini pravu stvar te prosleduj iste kad stignesh.
Ajttung jedanput.

KATILJ dobro nam doshao.
Nasluqujem koji si

Poslednja izmena od moderatora:
Da, tako je to bilo. Kraftwerk je odsvirao "We are the robots" , a Yazoo "Dont go" i elektronika je zbrisala rock'n'roll, a Shinteri su razbucali Pashchad... Znate li da je poslednji snimak Pashchadi -

Ne dolazi, vani je tama,
Oni su na ulicama,
Oni su pod svetiljkama,
Stoje cekaju te....

...bila nacinjena u strahu od Nemilosrdnih Shintera i u potpunosti posvecena njima?

Pitanje za Neshu Terminatora:

Prilozhene slike mi se automatski umanjuju na patuljastih 56k, iako kazhe max size 141k.
Na drugim forumima krstarice slike mi se chine veqe (ili su mozhda nashe slike u k*rcu!?)
Ima li shanse da nam malo poveqash attachment size?

Unapred hvala
Drage volje, ali nemam mogućnost da menjam opcije u softveru, iste su za ceo forum. Preporučujem korišćenje hostova, recimo http://photobucket.com/ . Tu onda podešavate sliku po volji. Lično nikad ne koristim attachment foruma. ;)

Zdravo ex-Pristina - bas lep forum,
PASCHAD, secam ih se i ja naravno - sa nekolicinom sto komsija sto u istom odelenju u Ivo Lola ili/i kasnije kad smo presli u sumu. Dobri momci ali sam samo Zareta i Dekija ne tako davno video, .... sta se moze daljina. Nadam se da ste svi dobro i puno pozdrava sa severa.

Guess_who.jpg

... iz onih dana

Ne dolazi, vani je tama,
Oni su na ulicama,
Oni su pod svetiljkama,
Stoje cekaju te....

Jedna od najlepsih pesama grupe Paschad je bila svakako Hortenzija. Ona je dozivela nekoliko verzija, a za poslednju, koju su Soul i Dejan snimili u Beogradu, sniman je i spot. U postavi Pashcadi su samo njih dvojica ali je zato svesrdno u snimanju i montazi spota ucestvovao Muki. Spot je sniman na ulicama Beograda i u Studentskom kulturnom centru a veliki doprinos istome dao je i kamerman Misa Milosevic inace dugogodisnji snimatelj Zelimira Zilnika i nekih radova Dusana Makavejeva. Ima u spotu jos poznatih faca, kao sto je Bob Zivkovic, cuveni crtac za decu i odrasle, Ana Vehauc, kreativni direktor marketinske firme iz Praga , Mukijev burazer Senad za bubnjevima , Slavica Kijevcanin i joste jedna devojka kojoj se ne secam imena. Iste godine sniman je spot i za Rock Wagram. Sredstva su bila skromna ( citaj nije ih bilo ) tako da je sve radjeno dobrom voljom ljudi oko nas. Jedino je Muki trazio veliki honorar ali se slozio da ga dobije kada postanemo slavni. Salim se, naravno. Dobio ga je odmah, bubetcima u kraljeznicu.
Evo par fotki:

Dejan za klavirom.jpg

Izlazak.jpg

Soul 2.jpg

Dejan.jpg

Soul.jpg

Accordo, ukucachu ovaj video kad budem imao vremena.
DZIBER, dobrodoshao. Tvoje srednje ime (katilj) na Turskom- dakle u originalu- znachi UBICA, a ne mufljuz, kao sto smo mislili.
DISTO, welcome.
SEVAND, VELJA o kome govorish isao je u moj razred. Preziva se Stojanovich i ako neko zna sta je s njim, neka ukuca par rechi.
On je u svoje vreme crtao strip po Zharetovom scenariju - strip o superherojima, sa likovima
"Onaj koji je prejahao stepu" -Zhare
"Mermer biche" -Vensan (zbog svoje snage)
"Od dvojice" - Mus (zbog svojeg dvolichja)
i jos jedan lik koji je predstavljao njega, ali se ne secham imena tog lika.
Iscrtao je oko 6 tabloida sa perverznom pedancijom i prestao kada je morao da popravlja slabe ocene,
jer je sve vreme gubio na crtanju stripa.
Sam scenario stripa (Zharetov) je delimichno (da ne kazhem kompletno) bio pokraden (inspirisan) iz Stripoteke- iz nekog lepog SFa.

Bejahu to herojska vremena rocka. Oni koji su bili najhrabriji, pravili su svoj muzicki PRAVAC- Cepelini su pravili hard, Purple hevi, Pistolsi punk, Dugme pastirski rok...Neki koji nisu imali soppravac negovali su sopstveni STIL - npr . Queen, Jethro Tull... Drugi koji nisu imali ni pravac ni stil negovali su sopstveni ZVUK - a tu spadaju brojni sledbenici i naslednici onih prvih....

Pashchad, oni su sanjali o tome da imaju svoj pravac - katunarizam , kasnije neokatunarizam....ali nedostajalo je harmonije, tehnike a bogami i opreme. Katunarizam je trebao da se zasniva na spoju relativno tvrdog a specificnog rifa i tekstova koje je PRDIM GLASNO opisao. BOZANA, KATUNARI, a posebno DOMACA KRATKA I SEVDIJA pripadaju ovom periodu. Svoj zvezdani trenutak katunarizam je imao na koncertu Paschadi u Beogradu, kada je Zuca svirao uvod u SEVDIJU a pola sale SKC igralo shotu.
Zare i Zuca , medjutim, nisu bili zadovoljni katunari. Zare je zeleo drugaciji ZVUK, kao Bauhaus, kao Nik Kejv ... nije zeleo Dejanove ameican-folk-like solo deonice. Zare, Zuca i Jova, a povremeno i Sale osnivaju paralelnu postavu u Pristini i napustaju katunarizam. Sale i Dejan priznaju da ima nesto u tom ZVUKU, obradjuju ranije pesme i u Beogradu snimaju dve najbolje stvari Pashchadi ever - 'Rock Wagram" i "Hortenzija".....

...............
Sam scenario stripa (Zharetov) je delimichno (da ne kazhem kompletno) bio pokraden (inspirisan) iz Stripoteke- iz nekog lepog SFa.

Moram nijekati zadnju izjavu...
Strip nije bio pokraden, nego parodija na superheroje, koji su tad bili veoma popularni.
Osim gore navedenih super likova bio je jos tu i DO GRLA ZAKOPCAN(bez ikakvih super moci-samo je zakopcan do grla)
Mala skupina je trebala da spreci medjugalakticku katastrofu koja se zvala STRASAN DOGADJAJ i kojom su se plasila deca sa kolena na koleno, a niko nije znao sta je.Do kraja stripa se nije ni saznalo!!!
Pri tome su svo znanje i savete crpili od izlapelog starca koji je onako mator jednom prejahao stepu, i nista vise.
On je govorio nesto kao:Ja koji sam projahao stepu i cija se mudrost kovala u beskrajnim kovnicama stepe....
Strip je slat i na neki konkutrs strip ART-a, ali je propao na konkursu.
Originale mora da ima Velja koji je profesor na Mitrovackom fakultetu.
Zajednicki projekat Vellje i Zhareta je bio i strip XYZ u vec pomenutom Novom svetu.
Toliko o stripu.....

Poslednja izmena:
Sale i Dejan priznaju da ima nesto u tom ZVUKU, obradjuju ranije pesme i u Beogradu snimaju dve najbolje stvari Pashchadi ever - 'Rock Wagram" i "Hortenzija".....

Ukusi su razlichiti, i ovo sto sad govorim potkrepichu vrlo uskoro snimcima:
NAJ JACHI TEKST KOJI JE SALE NAPISAO JE "BEZ SAKSOFONA" ,
"TVOJE RECHI". i "ODAVDE NEMA PUTA"
Snimljene kao studijski demo devedesetih, nose ubojitu atmosferu, nazhalost
pomalo okrnjenu saletovim promuklim glasom koji na par mesta "ne moze da izvuche".
Ipak, muzika u pozadini ima mnogo ozbiljniju boju od standardnih stvari Dejan-Sale.
O tom potom, kad ukucam snimke.

Poslednja izmena:
Ukusi su razlichiti, i ovo sto sad govorim potkrepichu vrlo uskoro snimcima:
NAJ JACHI TEKST KOJI JE SALE NAPISAO JE "BEZ SAKSOFONA" i
"TVOJE RECHI". i "ODAVDE NEMA PUTA"

Za prvu se slazem, za druge dve bas i ne.Tvoje reci su bile blizu necega sto je trebalo da dobije neku formu, dok Odavde nema puta je cist autorski promasaj(ovo sam lepo rekao)
Obadve poticu iz trece i poslednje faze Paschad stvaralastva koja se nije bas odlikovala narucitim kvalitetom kod nijednog od autora.To me podeseca na sve albume Azre, posle treceg, gde povremeno dotakne nesto , ali u sustini nema niceg interesantnog.

Od Saletovih cistoautorskih radova osim spomenutog Bez Saksofona dodao bih Hortenziju i vec malo zaboravljen Rock&Roll kroz grad.
Iz njegovog ranog stvaralastva je bila lepa i Mina, ali mislim da je od nje kasnije i izvedena Hortenzija.
TEK SADA SE SETIH DA JOS NIKO NIJE SPOMENUO KISHNI DAN,ili se varam?

Zdravo ex-Pristina - bas lep forum,
PASCHAD, secam ih se i ja naravno - sa nekolicinom sto komsija sto u istom odelenju u Ivo Lola ili/i kasnije kad smo presli u sumu. Dobri momci ali sam samo Zareta i Dekija ne tako davno video, .... sta se moze daljina. Nadam se da ste svi dobro i puno pozdrava sa severa.

Pozdrav DISTO
Ti bi verovatno imao da kazes koju rec o okupljanjima IZA VLAZNIMIJA i NA STEPENICAMA.Mada, kada bolje razmislim, uvek si bio negde po strani sa nekom curicom i lozio ceznjive price, pa me bas interesuje kako je to izgledalo sa tvoje tacke gledista.Baci neke slike, ti verovatno imas nesto sto mi nemamao.
NIKAKO NE BACAJ NA FORUM ONE SLIKE OD LANE, DA NE RAZBIJAMO ILUZIJE....

Poslednja izmena:
...Cekajuci uspeh Rock Wagrama i Hortenzije, koji nikako da stigne, Sale i Deja prestaju sa snimanjima (a i uvidevsi da vokalni kvaliteti prvoga nisu bas respektabilni). U medjuvremenu Rock Wagram prepoznaje srednjoskolska omladina u Pristini. Pashchad sviraju jos nekoliko godina na krilima stare slave....ali kreativni kompozitorski rad se gasi, kako je lepo primetio ZABRLJIVKO.

Pocetkom 90-tih, medjutim, u vreme inflacije, a zatim i hiperinflacije, Vey , Soul & Dexter snimaju u Beogradu dosta solidan "FEATURING PASHCHAD". Siguran sam da ACCORDO poseduje neke snimke sa tog albuma. Medjutim, muzika koketira sa ambientalom, etnom (ali ne ovdasnjim), jazzy formama i u silnim koketiranjima gubi energiju. Vokal je monoton i bez karakteristicnih ukrasa za zenske vokale. Tekstovi na engleskom su falicni. Zanimljivo, tu se nalazi jedina postena verzija "SA PROZORA STO GLEDA PREMA RECI", na engleskom.

I tu je, otprilike, kraj kreacije Pashchad. Dejan odlazi u ambiental. Ostali clanovi snimaju NE DOLAZI, VANI JE TAMA i imaju jos nekoliko katastrofalnih nastupa u Pristini. Raspad je usledio kada je Zare otkazao snimanje jednog nastupa na TV Pristina.

Za prvu se slazem, za druge dve bas i ne.Tvoje reci su bile blizu necega sto je trebalo da dobije neku formu, dok Odavde nema puta je cist autorski promasaj(ovo sam lepo rekao)
Obadve poticu iz trece i poslednje faze Paschad stvaralastva koja se nije bas odlikovala narucitim kvalitetom kod nijednog od autora.To me podeseca na sve albume Azre, posle treceg, gde povremeno dotakne nesto , ali u sustini nema niceg interesantnog.

Od Saletovih cistoautorskih radova osim spomenutog Bez Saksofona dodao bih Hortenziju i vec malo zaboravljen Rock&Roll kroz grad.
Iz njegovog ranog stvaralastva je bila lepa i Mina, ali mislim da je od nje kasnije i izvedena Hortenzija.
TEK SADA SE SETIH DA JOS NIKO NIJE SPOMENUO KISHNI DAN,ili se varam?
KISNI DAN I CENEF?

Back