GRUPA "PASCHAD" iz PRistine

U narednim brojevima na ovom blogu objaviche se par Dejanovih projekata. Treba mi vremena da ocistim par snimaka - ja stvarno ne znam kako to da niko nije narezao na cd ili HD
neki digitalni zapis, sve analogna sra**nja puna shuma i skoro unishtena.
Ima i par videa, ali o tom potom-kad nadjem iz arhive - ipak smo mi radan svet, imamo
obaveza, Dakle, gledachu da Dejanove aktivnosti upakujem u jednu temu, sa linkovima, tako da se stvari ne osipaju bez reda.

Dejanovih projekata? Jedini licno Dejanov projekat je CD ambijentalne muzike. Ima par pokusaja i to ne tako uspesnih da se u Beogradu snimi nekoliko paschad numera sa Soulom, koje su produkcijski odvukle u potpuno drugom pravcu od onog koji su zeleli Soul i Dejan. Ipak mogu se izdvojiti neke pjesme koje nisu bile lose a to su Bez saksofona, Rock Wagram, Zasto te nema i jos nekolicina. Postoji jedna interesantna prica vezana za pjesmu Rock Wagram. Naime Dejan i Soul su snimili ovu pesmu ( trecu verziju) sa jednom devojkom koja je pesmu otpevala na engleskom, u novom aranzmanu sa povremenim Soulovim vokalnim uskakanjima. Numera je potom pustana na beogradskoj 202-ci i prvi put kad je emitovana negde posle ponoci javljali su se ljudi iz Pristine, cak i iz nekih drugih gradova Srbije ( cini mi se Kraljevo i ... ne secam se) da kazu da je to pesma grupe Paschad, da je to neko plagirao od pocetka do kraja i da je original isao na srpskom. Mali podatak ali znacajan: grupa Paschad je ustvari imala svoje malo fan drustvo izvan institucije Paschad, koje je volelo pjesme ovog benda.
Sto se tice energije grupe, Dejan je uvek sledio istu i poznato je da iako se cesto govori o nekim solazama Dejanovim da ih on nije uopste koristio, dapace nije ih ni voleo. Dejan je vise sluzio da harmonijski sredi nesto sto nikako nije moglo da prodje i da uskace izmedju Saletovih seckanja. Slusajuci snimke Paschadi tesko cete cuti ijedan ozbiljniji solo Dejanov koji ima vise od nekoliko tonova. Tako da se ja Accordo potpuno slazem sa Prdim Glasno, nema tu nikakvih razlika u pogledu. Dapace.
No, uskoro, vrlo uskoro, ubacicu neke fotografije, no samo jos malo da dostignem formu, posle pomenute boljke. Nista strasno Zig-Zag, da i tebi odgovorim, ali malo duze traje oporavak.
Pozdrav svima.

P.S. Jos da se malo brze pojavljuju moja pisma, bilo bi dobro. Dok se moj odgovor pojavi vec je zastareo.

Moram da kazem da sam izgubio volju ( vec) da pisem ovde. Pa covece, moram da cekam dan i po da mi se odgovor pojavi na forumu. Hteo sam da zovem i jos neke ljude na forum. I sta da im kazem. Bolje da ih zovnem telefonom i da se pitamo za zdravlje jer ovo mi je nevidjeno smaranje. Ajt, ako se nesto promeni nastavicu. Veeliki pozdrav za sve.

Za ULISA:

Znas li sta je sa Bejom?

Prdim Glasno, postoji veoma dobar forum o Prishtini na forum.b92.net, gde ces pre pokupiti takve informacije.

Poshto jedino ti imas iskustva u postavljanju muzike(ja bi ti se pridruzio ali narednih dana cu biti nesto zauzet ), bilo bi dobro kada bi postavio Ti budi Agilan,snimak koji je napravljen na probi za svirku u Domu Omladine Beograd.

Proba je odsvirana u Zhucinoj magazi, gitaru svira Dejan koji je skocio do PRistine za tu priliku.Deciji glasovi na snimku su Glasovi Zhucinog sestrica Pere i njegovog balavog drushtva iz ulice(secas se one Napolju se igra jedan malji deca????).

Numeru su komponovali Sale i Zhare, za vreme trajanja nekog svetskog prvenstva u fudbalu i posvecena je nekom poljskom fudbaleru LATO-u, za koga je komentator stotinak puta ponovio frazu AGILNI LATO...

Moram da kazem da sam izgubio volju ( vec) da pisem ovde. Pa covece, moram da cekam dan i po da mi se odgovor pojavi na forumu. Hteo sam da zovem i jos neke ljude na forum. I sta da im kazem. Bolje da ih zovnem telefonom i da se pitamo za zdravlje jer ovo mi je nevidjeno smaranje. Ajt, ako se nesto promeni nastavicu. Veeliki pozdrav za sve.

Slobodno zovi druge prijatelju Accordo, i treba malo da oladimo na forumu i stavljamo kvalitetnije sadrzaje.Ovi ipak nije online chat pa neka nasi novopridosli prijatelji prvih desetak puta malo pricekaju.

Na Dejanov letacki solo, mislis !!!!

Deki je isao u muzicku skolu, odesek violina.Pricalo se da su on i zabludeli jazz-er Mikan
nastupali po nekim takmicenjima zajedno i smarali publiku.Daklem, prica se kao legenda da je da bi probao prvu solo gitaru koju je kupio od druge legende Pristevacke rack scene Studena(ili to bese Proka) odsvirao Ulazak u harem, onako.
Prve probe neke sumnjive tvorevine koja ce kasnije postati grupa Paschad su bile upravo u njegovoj gajbi.
Prica ide ovako(opet menjam glas kao Storyteller):

Zhare i Deki su se upoznali u drugoj godini srednje, jerbo su te godine isli u isti razred.
Razlog novostecenog prijateljstva je bila zamena muzike na LP plocama.
Tu se polako ali sigurno stvorila ideja o stvaranju grupe.Dejan je svirao vec spomenutu violinu, a Zhare nije svirao nista.
Zbog ociglednog nedostatka sluha, ali dobre muzicke potkovanosti (Imao je solidnu kolekciju ploca za klinca u to vreme), Zhare veoma brzo sa osnova gitare prelazi na bas.
Dejan je dugo, zahvaljujuci njegovom violinskom iskustvu svirao komplikovane solo partije a akorde jedva da je poznavao.
Njihova prva zajednicka proba je sadrzala i numere kao sto su :Solo partija Pozurite konji moji i Aber Dojde donke od Leb i Sol.Neverovatno je ali segmenti sa te probe jos postoje ocuvan na traci !!!!
Ziggy je bio impresioniran snimcima i hteo da upozna gitaristu,Deki tada jos nije bio dete ulice kao ranije navedeni, pa stoga nepoznat u muzickim krugovima koji su se okupljali uglavnom na ulici.Kada ga je upoznao, na seshnu IZA VLAZNIMIJA(dajte slike !!!) nije mogao da poveruje da je djecarac koji jedva hvata akorde onaj isti koji je tako precizno solirao na preslusanim trakama.
Onda je Deki odsvirao Blues u parku od pocetka do kraja, skunuto kao mashinom za skudanje, i ZIGGY je bio impresioniran.
Tada se gitarista u PR.cenio po solo partijama koje je umeo da skine.....

Poslednja izmena:
Evo sad mi se pisamce odmah pojavilo a ono prethodno se i ne zna gde je. ajt

Accordo, posto se na drugim blogovima psuje po nacionalnim osnovama,
uveli su filter da Nesha Taksista (moderator) proveri prve poruke novih clanova, odnosno da
ne ide chat-svadja.Nesha se pokazao kao izuzetno senzibilan i taktichan moderator, potpno nepristrasan i efektivan.

Nego, sad radim igrani film pa ne mogu odmah, ali ubacichu i par videa koje su snimili
Soul i Dejan negde izmedju 1990 -1993, kao i prochiscene studijske snimke o kojima je Accordo prichao.

Zabrljivko, nemam nikakav zapis pesme "Agilan". Baci mi je na emajl (e- mail),
pa chu videti sta mogu i daj mi adresu foruma na koju hoches da ga shibnem.

na seshnu IZA VLAZNIMIJA.....

Seshnovi iza VLLAZNIMIJA (Bioskopa u centru) su bili cesto prekidani od strane baraba
koje su kruzhile unaokolo, a posto je tu bio mrak, cesto smo prisustvovali krvavim tucama
(tip koji je trebao da bude prebijen dovodjen je od strane 5-orice 6-torice baraba i tu su ga tukli do krvi),
dok smo mi svirali gitaru 6 metara dalje. Par puta je bilo takvog krvnistva da je coveku dolazilo da povracha.
Iza VLLAZNIMIJA su obicno tabali Fitim, Qelj, Lapova grupa a ponekad i sam Doktor(solo).

Drugo standardno mesto za svirku bilo je na stepenicama do "Krasha" (opet u mraku), preko puta Granda.
Tamo se 1977-1979te kreirala Pristinska hipi-komuna (Studke, Proka, Mare, Palji,Patris, Aleksa,Suzana&Sonja,
Faks,Violeta,Ziggy,Crni(slikar),Fura(slikarka),neki od clanova jos neosnovane Paschadi i td.
Svirale su se Woodstock stvari u obradi (COME DOWN CHEESE FROM CHAGLAVICA), Krozbijevci itd.
Ja sam standardno svirao bajatog Dylana ili Doorse.
Naravno, odmah se tu pjavila i grupa baraba, resena da mlati hipike BEZBOL PALICAMA!
Tada je bio aktuelan film RATNICI PODZEMLJA (THE WARRIORS), gde se koriste gorepomenute palice,
i naravno, svi ulichari umisljali su da su deo ikonografije iz tog filma.
Barabe iza "Krasha" je dovodio Agron Rudari, lepuskasti momak poduze kose i omanjeg rasta sa senzualnim usnama
pregorelim od cigareta. Uvek bi sa standardnom 10 toricom u pratnji odabrao po nekog od hipika i maltretazha bi pocela.
To je tako islo sve dok nisu premlatili Crnog(slikara). Crni je bio polupijan, otisao je kuchi da spere krv (stanovao je odmah
u blizini, iza stare robne kuche) i vratio se sa nekom toljagom ili olovnim pendrekom kojim je po glavi zavario Agrona.
Kasnije je neko (Lucha, mislim) pozvao Doktora da par nochi bude prisutan i situacija se smirila. Doktor je bio placheni
tabadzija-solista, koji je mlatio bilo koga kad mu se daju pare na ruke. Onizhi glavonja-kicosh, brz kao zmija (gledao sam
ga jednom u akciji).
Tako se hipi-drustvo, da bi izbeglo dalja maltretiranja, preselilo na VRH SOLITERA PORED KRASHA, gde se sviralo i cirkalo
usechereno crveno vino RUBIN kupljeno u dragstoru ispod hale BORO I RAMIZ, posle standardne i obavezne parije kuglanja
u istom objektu ili bilijara u Grandu.
Vrh solitera je pricha za sebe: tu se nochilo u vrechama, petingovalo a ispod je bio nechiji stan gde se duvala travka.
Slatki ochaj. Ponekad je dovodjena po koja zenska sa strane, napijana ili naduvana i koristechi hipi atmosferu,
momci su znali da je onako raznezhenu JE**BU na redaljku tu, na kuhinjskom podu pod upaljenim svetlima.
Hipi doba u Prishtini 1979 te.

Poslednja izmena:
Seshnovi iza VLLAZNIMIJA (Bioskopa u centru) su bili cesto prekidani od strane baraba
Tada, u kasnijoj srednoj skoli su postojala dva drustva koja su bla okupljena oko muzickih postava.
Hipici kod stepenica i drustvo kod Vlaznimija, daljina je bila oko sto metara preko dve ogradice.Prvo drustvo su predvodili Studen,Proka,Aleksa, pili su,mnogo pushili i malo duvali,pevali neke hipi pesme i imali nesto malo devojaka.
Vidim da je Prdim Glasno u tematiku dobro upucen.
Dobro su svirali ...
Drugo drustvo ciju su okosnicu cinile nekoliko najzgodnijih devojaka toga vremena,plus grupa Paschad.Cesto su dolazili MUS I ZIGGY(oni su shvrljali na obe strane) a tu su bili i :
Saja,Mirsad,Amer,Pavcha,Mare,Dejan Krdzich(sviruckao gitaru i mislim neki duvacki instrument) ....
Ova dva drustva su se samo jednom sastala(na teritoriji kod stepenica) i beshe to dobra svirka.
Barabe koje su tada ishle po ulicama i maltretirli su cesto navracale, a bilo je i par nabacivanja jajima od strane komsija.Kasnije se islo u Pivnicu Restorana Beograd ili kod Pavche.

Molim slike ko ih ima skenirane(mozda Accordo ili ZigZag), dok je tema jos vruca.

Poslednja izmena:
Slika bash nikakvih sa stepenica ili iza Vllaznimija, ali evo dve fotke sa
ljudima iz drustva iz tog perioda.
Na ovoj su Suzana Bojkovich i Sonja Stankovich (vechito prisutne u grupi kod stepenica)
Suzana je plava devojka iznad (imitacija Dzenis Dzoplin, Sonja sedi (imitacija Amande Lear)
Suzanin stan bio je kreativna Meka za grupu kod stepenica, kao sto je Saletov bio
kreativni centar za okupljanje Paschadi.

Prilozi

• suzana_sonja.jpg
    suzana_sonja.jpg
    15,2 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
A na ovoj su (s leva na desno) Mus i Boban Savkovich iz tog perioda.
Slikano, naravno, u Suzaninom stanu. Bobanu je definitivni idol bio Jim Morison,
pevach grupe Doors. Jednom je cak za pismeni iz Srpskog kod Dese na
slobodnu temu ispisao KOMPLETNO "SLAVLJE GUSTERA" od Morisona
i naravno, Desa je tu genijalnu poeziju proglasila najboljim sastavom ikad napisanim
u gimnaziji "IVO LOLA RIBAR" koju smo tada pohadjali. Za sledechi pismeni
Boban se ohrabrio da pokrade Johna Lennona i u kompletnu "Lucy in the sky with diamonds".
Ovoga puta, Desi je proradio kliker.
Musu je u ono vreme idol bio bajati Leonard Cohen.

Prilozi

• Mus_Boban.jpg
    Mus_Boban.jpg
    32,9 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Numeru su komponovali Sale i Zhare, za vreme trajanja nekog svetskog prvenstva u fudbalu i posvecena je nekom poljskom fudbaleru LATO-u, za koga je komentator stotinak puta ponovio frazu AGILNI LATO...

Zabrljivko mi je poslao snimak gorespominjane pesme "AGILAN", pa rekoh, da ga odmah ovako taze i neprochischenog ukucam na link.

LINK ZA PESMU "AGILAN" od grupe PASCHAD (ima shuma)

STREAM
http://www.mydeo.com/videorequest.asp?XID=1765&CID=187363
DOWNLOAD
http://www.mydeo.com/videosavecopy.asp?ZID=430&CID=187363

A na ovoj su (s leva na desno) Mus i Boban Savkovich iz tog perioda.
Slikano, naravno, u Suzaninom stanu. Bobanu je definitivni idol bio Jim Morison,
pevach grupe Doors. Jednom je cak za pismeni iz Srpskog kod Dese na
slobodnu temu ispisao KOMPLETNO "SLAVLJE GUSTERA" od Morisona
i naravno, Desa je tu genijalnu poeziju proglasila najboljim sastavom ikad napisanim
u gimnaziji "IVO LOLA RIBAR" koju smo tada pohadjali. Za sledechi pismeni
Boban se ohrabrio da pokrade Johna Lennona i u kompletnu "Lucy in the sky with diamonds".
Ovoga puta, Desi je proradio kliker.
Musu je u ono vreme idol bio bajati Leonard Cohen.

Hmmm...malo drugačije je bilo. Boban je prvo obradio Lucy (koristio neke stihove)..., onda i bukvalno prepisao Slavlje guštera (što je priznao Desi kad je ocenjivala radove a što ona nije zamerila). Ista se zabrinula tek kada je adaptirao Comfortably numb Pink Floyda, za šta je dobio jedinicu, ne zbog prepisivanja nego zbog poruke pismenog rada. Morao je otac da mu dolazi na razgovor.
Ne znam šta bi se desilo da Tito nije umro, jer je pripremao The End od Doorsa za poslednji pismeni rad iz srpskog jezika u četvrtom gimnazije.

Poslednja izmena:
...........................
Blag sinopsis zavrshnog china te kishne vecheri bi bio sasvim dovoljan, kao na primer, er .. ko je koju zguzio 8)

Prijatelju ZigZag

Cuo sam price o tvojim prvim seksualnim podvizima koje si zapoceo jos daleke 68-me, kada si u obdanstu sa djecarcem koji ce kasnije postati basista grupe Paschad(te je time ispunjen uslov da se teme vrte oko Paschadi) svukao nekoliko devojcica i i dobrome ispitao razlike izmedju spolova.Ti si prosao sa dosta quteka, dok se Zhare provukao kao dobar decko.Nadam se da ova prica dovoljno godi tvojoj mnogo puta dokazanoj muskosti koja je uvek bila ravna tvojoj vestini busterisanja po gitari..

Prijatelju ZigZag

Cuo sam price o tvojim prvim seksualnim podvizima koje si zapoceo jos daleke 68-me, kada si u obdanstu sa djecarcem koji ce kasnije postati basista grupe Paschad svukao nekoliko devojcica i i dobrome ispitao razlike izmedju spolova.Ti si prosao sa dosta quteka, dok se Zhare provukao kao dobar decko.

Zabrljivko prijatelju iz pretpotopnih dana, chime se hranish shto ti je memorija u tako funkcionalnom stanju?

Eh seqam se te zgode kao kroz maglu. Divnih li dana dechje razdraganosti i nevine ljubopitljivosti.
U glavama mladih djecharca kurshlusi:
"hm, ja nosim pantalone a ona haljinicu,
ja se igram pishtoljima a ona lutkicama,
ja izgledam normalno a ona glupo,
ja stojim kad pishkim a ona mora da sedne,
hm, moram sam videti shta imaju medju nogama."

Predlozhih mladjanom Zharetu moj prljavi plan, na koji se on odmah entuzijastichno odazva.
Jedna od klinki koje smo 'chachkali' se zvala Natasha. Na nashe zaprepashqenje, nisu se bunile. Naprotiv.
Kao shto to uvek biva, vaspitachica se pojavi u sred 'istrazhivachkog' china i sve upropasti.
Vidi ona mene sa rukom u Natashinim gaqicama, a Zhare sekund pre toga izvukao svoje prste iz zabranjene teritorije.
Kako vaspitachica poche da URLA, tako Zhare napravi totalno nevinu facu i na rachun iste izvuche svoju guzicu,
dok sam ja pojeo packe i stojanje u qoshak.
Zharetu prashtam posle svih ovih godina shto mushki ne podeli batine samnom (((:))))

Poslednja izmena:

Back