GRUPA "PASCHAD" iz PRistine

Nisam Patris(istog se slabio i secam) i nemoras mi se zahvaljivati na slici LESHINA IZA VLAZNIMIJA I GLUPE FACE OKO NJEGA.Onu pricu oko ZIGOTA sam ipak vremenom zaboravio,no istina je izashla na videlo ....
Lesina je ZIGGY a glupe face su Zhuca,Zhare,Joka i Amer

P.S.
Snimi prilog #197, slika je faaaaaantasticna !!!!
PRAVI DUH PRISTINE IZA PASCHADI

Sad se seqam ove fotke! Najprvija liga. U pravu si o glupim facama ((:))).
No nisam siguran da je bila tako mutna. Jel ti scaner u redu?
Daj proveri to nesreqo! ((:)))

Sad se seqam ove fotke! Najprvija liga. U pravu si o glupim facama ((:))).
No nisam siguran da je bila tako mutna. Jel ti scaner u redu?
Daj proveri to nesreqo! ((:)))

Scaner :rotf:

Ovo je slikana originalna fotografija pa malo izostrena

A i snimci su stari...
Kao u pesmi:
Proslo je 16 proleca
Filmske trake su izbledele,tonske trake su izbledele.

Musov Tekst.

Epopeja od 120 stranica, verovatno zamisljao da je Homer.
Onda ti Sale i Zhare to lepo uz kafu i bombonjeru iseku i ispadne:

Proslo je 16 proleca,16 proleca
Filmske trake su izbledele,tonske trake su izbledele.
Secam se tvoga mirisa i Brodvejskog osmeha,Klarisa
Sinoc sam usnio plimu, pod krevetom na masnoj sofi.....

To je godinama bio najzahtevniji projekat grupe Paschad, i nikada nije uradjena kako treba

Secam se tvojih tregera ..

Jesi li snimio sliku u prilogu #197,koju je Accordo prilozio?

Poslednja izmena:
Muki, Dejan.jpg

Paschad 2.jpg

Paschad 3.jpg

Soul, Muki.jpg

Uzivanje u Soulovoj gajbi.jpg

Evo jos malo fotografija. Potrudicu se ovijeh dana da sakupim joste.

Dobro jutro gradjani. Sinoch ste vidim bili vredni i ukucali 2 pune stranice u mom odsustvu.
Hvala vam.
ACCORDO, svaka ti chast na gomili slika (dosdushe poluchitljivih).
Zabrljivko, ne bih zeleo da vredjam tvoje slonovsko pamchenje, ali chinii mi se da "Klasrisa" (16 prolecha) nikad nije
imala vishe od 7-8 redova, kad se vech hvalish da si pesmu skratio uz kafu i bombonjere.
Izbacio si jedno 2 stiha, to je sve. Priznajem, najbljutavija dva stiha.

No da ne serem o Klarisi koja nikad nije zazivela zbog patetichnog teksta koji nije bio trademark Paschadi - samim tim organski
neprikladan za bulevarsko -stocharsku energiju grupe i njen kult, ubacichu odlomak iz moje omiljene knjige o atmosferi druzenja u Saletovoj gajbi.

Godina 1982.ga, policijski cas jos na snazi.

*

Danima na bureku
Razvalio sam vrata, ali nishta se ne menja
Zasadio sam crnu ruzhu
Za Gusku moga zhivota

Musova pesma iz 1982.

Zvonio sam telegrafijom -- ..- ... (Mus)
To je bila shifra.
Zhucha otvori vrata.
"Mus!"
"Zhucho!"
"Mus!" - rece Zuca onima unutra.
Usao sam u sobu prepunu Pashcadi:
Sale, Zhare, Joka, Mirsad, Zuca, Saja i Amer.
Vise nije bila u pitanju muzika, Paschad je prerasla u instituciju, grupu ljudi okupljenih oko nechega.
Oko chega, to ni oni nisu znali.
Pravili su kviz.

"Opet kviz?"
"Mora se od necheg ziveti" - reche Mirsad - ² ili kruha jesti, ili kviz praviti."
"Procitaj mu legendarna pitanja."
Mirsad poce da cita:

Dopunit poslovicu: KAKO RODITELJ SVOJE DIJETE GAJITI CHE....(?)
"'Oces rakiju?" - upita Sale.
Odgovor: (Zuca, Mirsad, Saja) .....TAKVO DIJETE BITI CHE.
"Koja govnara."
"Dobre bljuzge, a?"
Joka se smejao u cosku, Zhare rumeneo od sreche.

Pitanje: KAKVO DIJETE BITI CHE?
Odgovor: KAKO I SVAKO DIJETE - KAKO GA RODITELJ GAJITI CHE!
Smeh.

Pitanje: OKRETANJE ZEMLJE OKO SUNCA ZOVE SE

a) EVOLUCIJA ?
b) REVOLUCIJA?
c) KONTRAREVOLUCIJA?
d) ZAR SE OKRECE?

Urlik.

"Pazi poslovice!² - viknu Saja.

Nie plakasme, plakasme harach, i pleskavicete vo gladniot zhelodac nikogash ne stavisme! Ama, na palachi go izgradisme temeli!
"Shta je to?"
"Zrno po zrno pogaca, kamen po kamen palaca - na Makedonskom!"
Vrisak.
"A pazi ovo:"

Vrapcheto vo usta sochen e zalogaj. Ama golob, ako pretendirash da go namamish vo racite, i so vrapcheto ke bidash zadovolen.
(Bolje vrabac u ruci nego golub na grani).

Sutlijash podobar je, ako gi frlnete pogolemi pirinach.
Ista stvar e i so stariot kokot, so toa razlika sto ke tuka da govorime o jajcite.

(Stara koka, gobra juha)

"Evo ti i jedna Slovenachka" - reche Zuca.

Kaj nemas nic, a sisati prihajesh gresh, ljubezno krinko si pribavi in zhvrgoli!
(Umiljato jagnje dve ovce sisa)

Dva sata kasnije, milicija je provalila u stan.
Culi su galamu i mislili da se deshavaju antidrzavne delatnosti. Ja i Saja bili smo privedeni pred mojim ulazom, a od Saleta se
trazio alibi za nas dvoje. Rulet sa zetonima za kocku josh uvek je bio na stolu, ali je mladji inspektor (u civilnom prsluku) pokazao dovoljno
shlifa da predje sa smeshkom preko toga. Bili su za nekom vechom ribom.
Kada su po popisu imena ustanovili da su u drustvu dva Srbina, dva Muslimana,
jedan Albanac, jedan Slovenac i dva Crnogorca, izvinuli su se i otishli.
Mladji inspektor se smeshkao, zbog nechega zadovoljan.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Kraj ulomka.

Poslednja izmena:
ACCORDO, svaka ti chast na gomili slika (dosdushe poluchitljivih).

Jesu jedva citljive, no ja bolje nemam. Ipak, sada malo o poslovicama.
Nastajale su svuda i na svakom mestu, kada je prica uzela maha. I za vreme proba, i kod Saleta i kod Zuce i na moru, u Splitu gde smo letovali 5 godina za redom. Cak najvise tamo. Dejan je jedno vreme skupljao sve to i ima ih negde zapisane, zvao sam ga jutros, iskopace ih valjda. U svakom slucaju Soul i Dejan su dugo potom negovali ovu tradiciju i cesto smisljali nove i nove. Na kraju je ostao samo makedonski jezik za koji su poceli da pisu i pravopis. Takodje postoji negde zapis Mirsadov : "Kritika Vlaisavljeviceve poezije" koje je malo remek delo zagubljeno u budzacima da se jednog dana, ipka pronadje. Kod Dejana je i jedan deo casopisa Boledarac, a Casopis JMZ ( Jugoslovenski Magazin Žajebancije) nestao je bez traga iz Dejanovog stana u Prisitini.Da li ga je neko ukrao ili ne, ne znam , ali JMZ je u stvari bila skracenica Joka, Mirsa, Zare.

Secam se dela kritike Valisavljeviceve pozezije gde Mirsa kaze, parafraziram, 'da se Vlaisavljeviceva poezija uvlaci u vas kao hladna pseca smegma ' i ' recimo na kraju: on i dalje pise'.
Ovaj tekste je jako dragocen za shvatanje institucije Paschad pa se nadam da ce jednog dana biti prezentiran na ovom forumu.
Kada budem dosao u posed poslovica napisacu ih ovde a evo sada jedne od sigurno najuspesnijih:

Umiljato jagnje dve ovce sisa.

Sekoat jare umilno da bidaat ne moze. Poedinci sto se istaknuvaat po ftori pat, pravo na repete ke izgubi.

Takodje je odlicno pocinjala poslovica na slovenackom Ko drugome jamu kopa... ali ne mogu da se setim cele. Ali pocetak je briljantan:
Otprti moski zavarujo arkado in prsi... ( burazeri, ima li boljeg opisa nekog ko se leši ko manijak). Ako neko zna nastavak, neka dopise.

Paščad su bili i ostali nedokučivi!
svaka čast lesgende na ovim divnim sećanjima,ja sam malo mlađa generacija ali sa zadovoljstvom čitam ove priče iz Prištine,nekih se događaaja sećem jer sam par puta bio na određenim svirkama
Još jednom svaka čast i pozdrav bubnjarima koji su se pojavili na forumu...

Pitanje za Neshu Terminatora:

Prilozhene slike mi se automatski umanjuju na patuljastih 56k, iako kazhe max size 141k.
Na drugim forumima krstarice slike mi se chine veqe (ili su mozhda nashe slike u k*rcu!?)
Ima li shanse da nam malo poveqash attachment size?

Unapred hvala

Akordo i Prdim Glasno, vashi zadnji prilozi josh vishe dokazuju koja sretna meshavina behosmo.
Nivo civilizovanosti jedne sredine se mozhe videti po njenoj tolerantnosti i po smislu za humor.

Slovenachke i Makedonske izreke .. BISERI!. Al sam se slatko ismejao (((:))))

Otprti moski zavarujo arkado in prsi... ( burazeri, ima li boljeg opisa nekog ko se leši ko manijak). Ako neko zna nastavak, neka dopise.

ACCORDO, tu poslovicu smo smislili ja i Dejan, a ideja je uzeta sa pene za brijanje
LEUT MAGNETIK , na kojoj je bilo slovenacko uputstvo ili reklama. Ni ja se cak ne secham cele, ali je poslovica pochinjala sa:

OTPRTI MOSHKI ENKRAT IN DVOKRAT ZAVARUJO ARKADO IN PRSI...
(mislechi na dvojicu koja se tuku - dok trechi koristi). O trechem koji koristi
ne mogu da prizovem nastavak.

Zig Zag, prestani o hvalospjevima Pristinske civilizacije, preterana civilizacija je bila ono
cemu su se Paschad opirala.

p.s.
Sta kazes na crnogorsku verziju "KO DRUGOME JAMU KOPA..."

"JADO, STA TO POKRIVAS LISHCHEM?"

Poslednja izmena:
ACCORDO, tu poslovicu smo smislili ja i Dejan, a ideja je uzeta sa pene za brijanje
LEUT MAGNETIK , na kojoj je bilo slovenacko uputstvo ili reklama. Ni ja se cak ne secham cele, ali je poslovica pochinjala sa:

OTPRTI MOSHKI ENKRAT IN DVOKRAT ZAVARUJO ARKADO IN PRSI...
(mislechi na dvojicu koja se tuku - dok trechi koristi). O trechem koji koristi
ne mogu da prizovem nastavak.

[/B]

Da, da : ENKRAT IN DVOKRAT :rotf::dash::rotf:

A sad sam se setio, ima i ona , pravi zen.

Po jutru se dan poznaje:

"STARIOT OTAC ATANAS SEKOAT UTRO VO PLANINA GLEDASE. I PODOLGO, PODOLGO, TAKA STAASE".

A crnogorska za umiljato jagnje:

Ako jagnje coek jeste, svaka sisa bice ubojita.

Soul je u Beogradu, mnogo godina kasnije smislio jednu od koje sam suze ronio danima, a ide nekako ovako :

Sekoat zvrk so rotira moze da ostavi trauma na dete so trajnite posledici.Ama ako uz prisustvo na roditel toa obavi so duzniot paznja, ke zaplace samo na premijerata.

Pogadjajte koja je ovo poslovica.
Igracka-placka

Ajt.

Najezio sam se dok sam citao ovo, jer na ovoj zurci nisam bio, samo sam cuo iz price. Moj pocetni komentar je bio preteran, posto sam samo neke od tekstova procitao i nisam ukapirao glavnu nit ove strane. Bilo je bilo je, mora da jebilo, doba stradanja, vreme nevinosti. Secanja mi nesto naviru i setih se songa Qenef nastale kod Saleta u stanu kad smo nas dvojica nesto zdrali, a kao posledica nastade ta pesma.

Slika kod 4 stuba .. Neznam da li se seqate, pored tog stuba klinka na slici je uvek prodavala cveqe.
Tako sharmantan kutak tadashnjeg centra grada.

Pitanje za 5 poena - Koja je chuvena prodavnica bila odmah do te ulichne cveqare?
Naravno, legendarni JADRAN PERAST, prodavnica njabajatije garderobe na svetu !!!
Prodavnicu je drzhao neki stari Turski esnafljija sa zlatnim zubom i beretkom.
Srpski mu bio katastrofa.
Seqate li se njegovih pedantnih napisa u izlogu ispisanih debelim zelenim flomasterom?
Obratiete pazhnju na spelovanje.

M. KOŠULA (M. = muška)

Ž. HALINA (da li je mislio da ima i mushka haljina!?)

SPORTSKE GAĆICE (šorc)

MODERNE PANTOLONE (farmerke)

KOŽAN M. KAIŠ NAJNOVIJIH MODELA

Aaaaah koji mrak (((:)))). Sa suzom radosnicom u oku se uveke setim tih bisera.

I toj prodavnici su se mogli videti i drugi slicni "biseri" pristinskog govora kao sto su:
najnovi modeli i najnovih modela, a bese i jedna buregdzinica u pejtonu gde je pisalo "u svaka doba vruc burek". :rotf:

Rock blues sound ili band nisu imali nikakve dodirne tacke sa grupom Smisao maste. Ja sam svirao na poslednjoj svirci benda, zajednicka sa Paschadima, o cemu postoji i video kaseta, koju srecom jos imam, a nadam se da je imaju i drugi clanovi Paschadi i Rockj Blues Sound-.a

Svirka u Kosovu Polju, za razliku od one katastrofe u Omladini uopste nije bila slaba, jedino je bilo sto su tad seljaci znali samo za Deep Purple i Led Zeppeline pa je tadasnji nas repertoar za njih predstavljao pravu revoluciju, a doduse i Saletu se na Coming up rastimala gitara, na sta je on krenuo u solo i tu mu tek **** majku. Tad sam i ja jedini put pevao uzivo sa Paschadima i to terce, posto sam od Dejana oteo mikrofon.

U to vreme su za Novi Svet radili Boban Savkovic i Velja, zaboravih mu prezime, setice se Mus i Zare. Boban se bavio kritikom raznoraznih stvari filmova, muzike i sl i mada se u to vreme druzio sa Saletom ipak je nasrao nesto o nama (uostalom **** je on po svemu i svacemu, izmedju ostalog i Excaliburu) da bi on kao referentni kriticar zbivanja u pristini ostao u trendu i time zadivio tadasnju svoju devojku Danku. Posto sam tad bio takav kakav jesam i ziveo u takvom kraju, trazio sam da ga bijem, ali me je neko u tom sprecio. Drugi su bili korektni i cak nas hvalili, a Velja je nasuprot njemu kao drugar pisao o nama hvalospeve.

Back