"Gru tu je", dokumentarac o legendi i pioniru repa u Srbiji

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
126.857
Gru


Posle snimanja više od 10 sati razgovora sa više od 40 sagovornika iz raznih sfera društva od muzike do sporta, spisak sagovornika je čak dodatno proširen i sigurno će mnogi biti iznenađeni brojnim detaljima iz života i rada Dalibora Andonova Grua, koji je udario temelje repa u Srbiji i, mnogi su se u tome usaglasili – na prostorima cele bivše Jugoslavije iako se država već raspala.

Javnost će uskoro biti obaveštena o konačnom formatu „Gru tu je“, za koji je dodatno vreme uloženo i u obradu arhivskog materijala. U filmu ćete zato videti i raritetne snimke koji su svedočanstvo i o tome kako je beogradska scena išla u korak sa svetom i u najgorim vremenima rata i sankcija.

Sve što ćete videti, obuhvatiće biografiju, ali i celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju. Verujemo da će pojedini sagovornici biti iznenađenje mnogima i da će ovaj film zaokružiti Gru priču i zacementirati njegov status kao utemeljivača i „tate“ repa. Zahvalni smo svim sagovornicima i učesnicima na strpljenju i verujemo da će svi imati istu poruku kada sve pogledaju – „vredelo je čekati“. I sami smo se iznenadili kada smo videli kakvi su se VHS snimci ipak pronašli na različitim stranama – prašina sa njih je obrisana, pronašli su svoj put do digitalizacije i to će biti završni deo ove slagalice o Gruu – kažu autori Bojan Vinulović i Rennè Miskolci.

Baš na Gruov rođendan, 8. marta, možete pogledati i trejler koji najavljuje samo delić onoga što vas čeka u „Gru tu je“ dokumentarcu. Zapratite Instagram profil GRUTUJE I podržite ideje i akcije kako bi Daliborovo delo živelo zauvek!

Sad već tradicionalno na današnji dan na Kopaoniku u podne se okupljaju skijaši, borderi za memorijalni spust u Daliborovo ime, da ga pozdrave sa njegove omiljene staze i da se spuste još jednom za njega, “sa njim”.

balkanrock.com
 

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
11.625
Коначно премијера филма „Гру ту је“, затвара Белдокс
КУЛТУРА Аутор:Т.О.15. апр 202311:38
Подели :
Гру ту је / Белдоцс
Премијера документарног филма "Гру ту је" биће одржана 17. маја у Дому омладине, а тај филм ће и затворити 16. Међународни фестивал документарног филма Белдокс.

Аутори филма „Гру ту је“ су Бојан Винуловић и Реннѐ Мисколци.

„Далибор Андонов Гру пионир је реп сцене у Србији и међу првима је покренуо нову музичку еру на просторима целе бивше Југославије. Од првог албума, концерта, турнеје и аутентичних спотова било је јасно да ће оставити неизбрисиво музичко наслеђе. Саговорници из разних сфера друштва, од музике до спорта, описали су колико је Гру био синоним за дух Београда“, наводи се у опису филма.

Продуценти су најавили да филм који је још увек у монтажи, затвара овогодишњи Белдокс, пројекцијом у Дому омладине, 17. маја.

https://n1info.rs/kultura/konacno-premijera-filma-gru-tu-je-zatvara-beldoks/
 

Top