Quantcast

GROŽĐEBAL 2019: Bogat program manifestacije u Sremskim Karlovcima

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.035
GROŽĐEBAL 2019: Bogat program manifestacije u Sremskim Karlovcima
Manifestacija "Karlovačka berba grožđa", popularni Grožđebal, ove godine će se u Sremskim Karlovcima održati od 6. do 8. septembra.
Program čini prodajna izložba grožđa, vina, autentičnih suvenira i kulturno-umetnički i zabavni deo.
Petak, 6. septembar
Glavna bina - centralni trg u Sremskim Karlovcima
 • od 18.00: Nastup više folklornih ansambala, OKUD Brankovo kolo, KUD Folklorika, KUD Veliko kolo, KUD Sloga
 • od 20.45: Svečano otvaranje uz pozdravnu reč predsednika opštine i vatromet
 • od 21.00: Kilo Kilo Banda
 • od 22.00: Riblja Čorba
Tamburaška bina - Česma Četiri lava
 • od 19.30 do 22.30: Omladinski tamburaški orkestar Marko Nešić i Tamburaški orkestar Aurelius
Subota, 7. septembar
Dečiji program na glavnoj bini od 10 do 13 sati:
 • Pozorišna predstava za decu "Potraga za blagom" Kofer teatar
 • Dečije kreativne radionice
 • Pozorišna predsava za decu: "Velika morska avantura" Kofer teatar
Glavna bina
 • od 18.00: Nastup kulturno umetničkih društava
 • od 20.00: Veliki narodni orkestar OKUD Sonja Marinković
 • od 21.00: Dušan Kostrešević
 • od 22.00: Haris Džinović
DJ bina - dvorište Muzeja
 • od 21.00 do 00 :Nastup didžejeva AS radija.
Tamburaška bina - Česma Četiri lava
 • od 19.30 do 22.30: Škola tambura Sava Vukosavljev, Zoran Bugarski i Zorule, Centar tamburaške kulture Novi Sad

Nedelja, 8. septembar
Dečiji program na glavnoj bini od 10 do 13 sati:
 • Dečije pozorište Poletarac "Avanture kengura skočka
 • Dečije radionice
 • Dečje pozorište Poletarac "Snovi jednog slončeta"
Glavna bina
 • od 18.00: Nastup više plesnih studia
 • od 19.00: Alice in Wonderband - komični mjuzikl "Kiss"
 • od 20.15: Kreativni M kutak i hor Vivak Rock
 • od 21.00: Yu Grupahttp://www.mojnovisad.com/vesti/grozdjebal-2019-bogat-program-manifestacije-u-sremskim-karlovcima-id29119.html


preporuka od srca !!!!

vidimo se u Karlovcima a posle na ovoj temi sa novim slikama :D
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.035
Сремски Карловци овог викенда у знаку грожђа и вина
08.09.2019 • 09:1509:18
Извор: Dnevnik.rs
Иако берба у карловачким виноградима тек хвата замах и у већини случајева почеће средином наредне седмице, у том живописном фрушкогорском месту овог викенда слави се скидање рода винове лозе у оквиру тродневне манифестације „Карловачка берба грожђа”.
1

Фото: Dnevnik.rs
С тезги које су распоређене на централном тргу и Тргу патријарха Бранковића карловачки виноградари нуде посетиоцима грожђе по 100 до 150 динара килограм и осим прошлогодишњих вина и оних из ранијих берби, у понуди је и шира – слатко вино, за које траже 200 динара по литру.
Дугогодишња пракса показује да ту најпопуларнију и најпосећенију манфестацију у години највише гостију походи другог дана, винари овог пута задовољно трљају руке и кажу да је мимо очекивања, на њиховим тезгама и у петак било много љубитеља божанског пића. Лазар Павловић из винарије „Курјак” каже да су се на његовој тезги највише тражили бермет, шардоне, али и аутохтона сорта створена на Институту за виноградарство у Сремским Карловцима – неопланта. Павловићи неопланту производе као полуслатко вино и за њом влада права јагма. Иначе, каже он, у последње две до три године приметан је тренд тражње полуслатких вина.
Да се трендови мењају и код потрошача, потврђује и Павловићево запажање да последњих година долазе људи који имају профилисан укус и траже одређена вина. Истог је утиска и Миладинка Беба Апатовић из винарије „Апатовић”.

1

Фото: Dnevnik.rs
– Сада вино на Грожђебалу купују прави познаваци тог пића – каже Беба Апатовић. – Веома је приметна разлика у том погледу у односу на претходне године. Интересантно је и да је међу конзументима све више младих, и то оних који цене квалитет и знају шта хоће.
Током прва два дана манифестације, осим вина био је тражен и куглоф. Освајач другог места на локалном фестивалу куглофа Снежана Шварц Јанић истиче да не памти када је била толика потражња за тим колачем.
– Имам утисак да га купују као сувенир, битно им је да понесу куглоф из Карловаца као успомену – каже Снежана Шварц. – Све што смо од врста направиле, купује се као да је џабе.
Прва два дана Грожђебала Карловцима је продефиловала река људи, међу којима има и доста странаца. У званичној посети општини су представнци градова-побратима Тивта, Горлица у Пољској, Новочеркаска у Русији и Бардејова у Словачкој, а гости Сремских Карловаца су и учесници пројекта „Европска оса Запад–Исток” из четири државе Старог континента, њих стотину.

1

Фото: Dnevnik.rs
Велики број посетилаца ове манифестације сваке године као разлоге за долазак наводи свечарску атмосферу, вино, забавни програм за који су, између осталих, овог пута били задужени „Рибља чорба”, Харис Џиновић, а вечерас „ЈУ група”.
Карловчанка Мирјана Ирга памти послератне Грожђебале и време када су и суграђани доприносили његовој реализацији. Она је као дете, али и многи други из њене улице, продавала гостима крофне и лепиње.
– Из године у годину све је лепше на Грожђебалу – каже Мирјана Ирга. – Лепо је видети много младих и да све протиче са стилом и без икаквих проблема. Право је освежење тамбурашка бина у Улици патријарха Рајачића. Та манифестација од великог је значаја за туризам и уопште добробит Карловаца.
Текст и фото: З. Милосављевић
https://www.dnevnik.rs/novi-sad/sremski-karlovci-ovog-vikenda-u-znaku-grozda-i-vina-08-09-2019
 
Top