Groblja-najcrnji vašar i tužno pozorište

Ide se u restorane tamo gde oni postoje, a tamo gde restorana nema logicno ne moze se u njih ici.
Pa ja za ovih mojih cetres i kusur ne videh sterilnu atmosferu na sahranama starijih osoba, ma koliko ljudi bili ozalosceni zbog gubitka zivot prevagne i pomen nakon ukopa protekne prilicno relaksirano, nekima cak i superkul.

Meni nije ni to primitivno,pod uslovom da se ne ostavlja smece okolo,to je samo narodni obicaj.
I to na Zadusnice uglavnom.
Ne znam,ja i tu vidim neku simboliku bliskosti i uprkos svemu,slavljenje zivota.

Била сам присутна када је (ваљда је то био помен) на гроб била наређана силна храна у тацнама. На гроб, ало! Фамилија поред и крка ли крка.
Ту, На Новом гробљу, Београд.

Боже ме сачувај...

...što je napisao M.Antić u Besmrtnoj pesmi...
Juče sam, da bi ispoštovala želju rođake o kojoj se staramo (daun) , otišla sa njom na groblje.
Inače, ne idem tamo. Uspešno zakopavam sve moje tuge i bez toga.
Onda naletim na spomenik sa tekstom koji me rasplače....mlada žena, a na ploči tekst njenog muža u stilu "sa tobom ništa je bilo sve a bez tebe , sve je ništa"
Da li vam znači odlazak na groblja, da li mislite da bez odlaska na takva mesta može da se funkcioniše normalno ? Da li je izbegavanje poseta groblju dobra ili loša stvar ?
Ја чак и волим да одем на гробље.
Она пишу историју и буквално и симболички.
Нпр. Ново гробље у Београду је фантастично кад прођеш и видиш ко је све ту сахрањен, какви су споменици, па посвете.
Ја на смрт гледам као саставни део живота и нису ме гробља никад одбијала.

Stani malo, ti si videla da je neko postavio ponude na samom grobu, verovatno nije mogao bolje da se organizuje, ali to ne znaci da inkvizicija treba da se njime pozabavi. :)

На самом гробу, наређано, све је било прекривено храном. Људи стоје около и узимају на тањире. То сам видела тада и никад више.

На самом гробу, наређано, све је било прекривено храном. Људи стоје около и узимају на тањире. То сам видела тада и никад више.
:))))
To je losa organizacija dogadjaja, ali ne i neko svetogrdje, drugima na pomenu to mozda nije zasmetalo. Odnekle se ponude moraju dati, taj je to postavio na grob, daleko od sretnog resenja, ali eto.

Ružna slika običaja
21/02/2017

image
Posle Zadušnica valjevska groblja poprime izgled smetlišta. U JKP Vidrak kažu da su Novo groblje već očistili i da sledi čišćenje ostalih.

Deo običaja vezanih za verski praznk Zadušnice u najvećoj meri ogleda se u iznošenju hrane u velikim koičinama na grobove najmilijih. Ove godine nije bilo mnogo drugačije izuzev činjenice da je padala kiša pa je groblja posetio manj broj ljudi nego što je to slučaj kad je vreme lepo.Ipak vera ne predvidja iznošenje hrane na grobove te za Zadušnice kažu sveštenici moguće je upriličiti parastos, zapaliti sveće , preliti grob vinom i pomoliti se Bogu. Ipak i oni se slažu da oduvek postoji običaj iznošenja hrane. Ta se hrana uglavnom darivala siromašnijim porodicama.
Slika svakih Zadušnica u Valjevu su gomile hrane koje se ostavljaju na grobovima . Na Novom groblju u Valjevu uvek je prisutan i jedan broj onih koji hranu sakupljaju i odnose kućama , i to su gotovo uvek lica Romske nacionalnosti i osobe koje vidjamo da prose u Valjevu. Ove godine jaka kiša, loše vreme i niska temperatura doprinela je tome da ih ima u manjem broju na groblju , a i oni sami kažu da neće da uzimaju sve i svašta već ono što se može poneti i potom ili preprodati ili nešto i iskoristiti za hranu . U najvećoj meri pomorandže i jabuke na Zadušnice oni iznose iz groblja u džakovma.
Slika razbacane hrane koja mami pse lutalice bila je prisutna na svim valjevskim grobljima. A nakon onih što prose i sakupljaju ostavljeno , ostalo je mnogo toga i to ne samo po grobnim mestima. „ Čistili smo nepestano , ogromne količine smeća su ostavljene na groblju i značajno mimo kontejnera koji postoje . Mi smo dodatno uredili groblje poslednjih dana , a nakon ovog praznika ona više nisu ličila na sebe. Psi su hranu razneli po stazama na sve strane . Ne možemo ostaviti tako i zato smo neprestano čistili. Za sada smo uspeli da uredimo Novo groblje koje je i najveće,a nastavljamo sa čišćenjem i ostalih“, kaže direktorka Vidraka Sladjana Marković.
Sigurno je da u Valjevu nema osobe koja ne bi bila ljuta i ogorčena kada bi došavši na grob nekom dragom na istom uočila razbacane ostatke hrane ili papirnih pa i plastinih kutija . Povika na odgovornost u smislu održavanja groblja sigurno bi bila velika. Ipak svi ti koji bi bili baš ljuti iza sebe svake godine na Zadušnice ostave toliko smeća verujući, valjda, da će ostavljeno samo od sebe nestati.
Običaj služenja hranom na groblju postoji i tu se svi slažu , ali da li posle posluženja mora iza nas isto i ostati?
Ako već ne želimo da nam neko ruži grobove , zašto to onda sami radimo?
S.V.

И екстрем о коме се писало:

"JOŠ SAMO KONOBAR FALI": GOZBA NA GROBLJU KAKVA SE NE PAMTI!

Vernici koji su u subotu ujutro pošli na lokalno ivanjičko groblje kako bi se setili svojih preminulih, ostali su zatečeni kada su ugledali jednog od njihovih sugrađana kako je na porodičnoj grobnici postavio ogromnu količini hrane, koja bi, čini se, bila dovoljna da nahrani goste na nekoliko velikih slavskih trpeza.

View image on Twitter

Foto: Twitter

Predjela, glavna jela, kolači, voće, povrće, grickalice, alkoholna i bezalkoholna pića i sve to u ogromnim količinama ovaj Ivanjičanin postavio je ispred spomenika njegovih preminulih rođaka.

On se ispred te trpeze fotografisao i ubrzo osvanuo na društenim mrežama, gde je izazvao lavinu kometara.

"Bilo bi ok da su angažovali konobara", "Strašno! Paganizam!", "Nahrani žive, mrtvima hrana ne treba", "Pa ko jede ovo?", "Ovo je suludo!", "Ide se na groblje, ali samo da se počisti i da se zapale sveće odnese cveće... Od ovakvih se stvari zgražavam", samo su neki od kometara koje su na tviteru ostavljali začuđeni građani.

Kako saznajemo, čovek sa slike, koji je "servirao" svu ovu hranu, jeste Ivanjičanin Milan Poledica, poznat po tome što je pre nekoliko godina uhapšen jer je protiv njega podnet veliki broj krivičnih prijava pod sumnjom da je počinio prevare predstavljajući se kao "beli mag". Poledica je usluge "skidanja" "crne magije" naplaćivao od 250 do čak 4.000 evra, a njegove žrtve su bili mladi ljudi, starije žene, kao i sportisti i estradni umetnici, pisali smo još 2011. godine.

Hrana na groblju paganski običaj

Ovo nije prvi put da se na temu iznošenja hrane i piće na groblja vode rasprave. Kažu: "Sto sela, sto običaja", ali ovaj je postao ukorenjen kod velikog broja građana Srbije. Smatra se paganskim običajem, a Srpska pravoslana crkva ne predviđa iznošenje hrane na groblje niti je to bilo gde propisano.

Ono što malo ljudi zna jeste da je u kućnom redu većine grobalja propisana i zabrana ostavljanja hrane na grobnim mestima. Dakle, možete da pojedete hranu, ali ne i da je ostavite na grobu.

Izvor: blic.rs

...što je napisao M.Antić u Besmrtnoj pesmi...
Juče sam, da bi ispoštovala želju rođake o kojoj se staramo (daun) , otišla sa njom na groblje.
Inače, ne idem tamo. Uspešno zakopavam sve moje tuge i bez toga.
Onda naletim na spomenik sa tekstom koji me rasplače....mlada žena, a na ploči tekst njenog muža u stilu "sa tobom ništa je bilo sve a bez tebe , sve je ništa"
Da li vam znači odlazak na groblja, da li mislite da bez odlaska na takva mesta može da se funkcioniše normalno ? Da li je izbegavanje poseta groblju dobra ili loša stvar ?
Kako to mislis da li moze da se fukncionise normalno bez odlazaka na groblje, pobogu???
Jok evo idem u nazad i visim sa plafona

Ne idem na groblja da posecujem rake, ateista sam, da pricam sa zemljom i pretplacenim kamenom necu, jos nisam dostigla taj nivo psihoze

Back