Groblja-najcrnji vašar i tužno pozorište

Моје сестре која је студирала у Америци је неколико другарица оданде извршило самоубиство. Све 28-29 година.
Страшно...
Па зашто, побогу?
Нека секта?

едит: сад видим да нисте упућени. Штета је кад тако млад живот оде, посебно на такав начин. Не могу да замислим какво безнађе мора човека да снађе да би подигао руку на себе.

**** te zamisli da nekog greskom zakopaju kao sto se to desilo u par holivusdkih filmova i probudi se i mora da se muci da izadje
Desilo se mada davno u vreme onog 😠😡 iz "kuce cveca" u zemlji pored nase a u sklopu nase dete je otislo Gore a majka prestala da dise te stavili nju u grobnicu.Ujutru su je ljudi culi te pozvali njene da vide sta je a ona ziva kako sta ne zna se davno je to bilo.

Zato je uvedeno da se ceka 48 sati/da se takve stvari ne bi desavale.

("90.-"95.Hrvati su srusili/spalili mesto a groblje postoji danas samo u kakvom je stanju verujem da mu ne treba prilaziti da se ne obrusi.)

Poslednja izmena:
Па зашто, побогу?
Нека секта?

едит: сад видим да нисте упућени. Штета је кад тако млад живот оде, посебно на такав начин. Не могу да замислим какво безнађе мора човека да снађе да би подигао руку на себе.
mozda su samo razmisljale unapred....to se i meni desavalo jos sa 16
vidim sebe vec na kraju zivota i to u ubrzanom modu to sto ti kazu imas jos cio zivot nije mi bila neka uteha...
mada,mozda je u njihov slucaj nesto drugo...samo nagadjam

Не знам разлоге. Нико не зна... У року од неколико година, њих 3-4. Туга...
Nema ni zasto da znate razloge
Dovoljno je sto su one imale

Depresija je jedna podmukla boljka sa velikom stigmom od strane okoline, pa kad dodje dotle da se samoubiju bude au sta bi
Bi to da nikoga nije bilo briga i da je sramota i reci kakav problem imaju ti ljudi
Onanise se medju ljudima sa rakom i sl telesnim boljkama, svi su experti evi to znaju citaju, ubise se od brige kad neko oboli (jjebalomajku... cinicna sam, nije to briga nego cisto mentalno onanisanje na tudju muku) ali ako neko kaze da ima mentalnih problema ili neku f dijagnozu e on je ludak i treba se sklanjati od njega
I dokle god je tako u drustvu dotle ce samouboca biti jos vise

Ja sam sedela za stolovima sa ljudima.koji su probali pa neuspesno im to proslo, ili sa onima koji razmisljaju na tu temu...to je strasno slusati...i niko ne mrda prstom da se olaksa dobijanje psihijatriske pomoci...jer ti ljudi prodju prvo pakao sa samim sobom dok stignu u fazu da shvate da im treba pomoc, to je dug put.....a onda kad je napokon zatraze dobiju stigmu...i tako imas zacarani krug

**** te zamisli da nekog greskom zakopaju kao sto se to desilo u par holivusdkih filmova i probudi se i mora da se muci da izadje

to u rerni ne moze da se desi
1000 stepeni menja se agregatno stanje u trenutku

Znam za jedan takav slučaj. Kod Topole.
Negde sam čitao da neki stručnjaci smatraju da se to događa češće nego što mislimo.

Nema ni zasto da znate razloge
Dovoljno je sto su one imale

Depresija je jedna podmukla boljka sa velikom stigmom od strane okoline, pa kad dodje dotle da se samoubiju bude au sta bi
Bi to da nikoga nije bilo briga i da je sramota i reci kakav problem imaju ti ljudi
Onanise se medju ljudima sa rakom i sl telesnim boljkama, svi su experti evi to znaju citaju, ubise se od brige kad neko oboli (jjebalomajku... cinicna sam, nije to briga nego cisto mentalno onanisanje na tudju muku) ali ako neko kaze da ima mentalnih problema ili neku f dijagnozu e on je ludak i treba se sklanjati od njega
I dokle god je tako u drustvu dotle ce samouboca biti jos vise

Ja sam sedela za stolovima sa ljudima.koji su probali pa neuspesno im to proslo, ili sa onima koji razmisljaju na tu temu...to je strasno slusati...i niko ne mrda prstom da se olaksa dobijanje psihijatriske pomoci...jer ti ljudi prodju prvo pakao sa samim sobom dok stignu u fazu da shvate da im treba pomoc, to je dug put.....a onda kad je napokon zatraze dobiju stigmu...i tako imas zacarani krug

Nije baš tako. Takvim ljudima je veoma teško "prići" i pomoći jer u glavnom odbijaju pomoć ili prosto ne pokazuju da imaju neke ozbiljne probleme.
Kao onaj slučaj od pre par godina kada se ubila ona manekenka pa se baš potegla ta tema zašto joj niko nije pomogao iako su svi u njenom okruženju tvrdili da je bila vedra i vesela osoba.
Mi smo samo obični ljudi, nismo psihijatrijski eksperti da toliko duboko dopremo do nekoga. A svi smo mi ponekad tužni, imamo loš dan, mrzovoljni smo, usamljeni... i ne možemo da očekujemo da će neko non stop da nas zapitkuje kako smo, da nas teši i ljulja u krilu zbog toga.
I nije tačno da je ljude briga za patnju i bolesti drugih. Bar ja tako mislim. Samo se radi o tome da su nam vezane ruke da pomognemo bilo psihijatrijskim bilo onima koji, recimo, boluju od raka. A tanka je linija između saosećajnosti i nuđenja pomoći sa jedne strane i dosađivanja i navalentnosti sa druge.

Nije baš tako. Takvim ljudima je veoma teško "prići" i pomoći jer u glavnom odbijaju pomoć ili prosto ne pokazuju da imaju neke ozbiljne probleme.
Kao onaj slučaj od pre par godina kada se ubila ona manekenka pa se baš potegla ta tema zašto joj niko nije pomogao iako su svi u njenom okruženju tvrdili da je bila vedra i vesela osoba.
Mi smo samo obični ljudi, nismo psihijatrijski eksperti da toliko duboko dopremo do nekoga. A svi smo mi ponekad tužni, imamo loš dan, mrzovoljni smo, usamljeni... i ne možemo da očekujemo da će neko non stop da nas zapitkuje kako smo, da nas teši i ljulja u krilu zbog toga.
I nije tačno da je ljude briga za patnju i bolesti drugih. Bar ja tako mislim. Samo se radi o tome da su nam vezane ruke da pomognemo bilo psihijatrijskim bilo onima koji, recimo, boluju od raka. A tanka je linija između saosećajnosti i nuđenja pomoći sa jedne strane i dosađivanja i navalentnosti sa druge.
Pa neces ti pomoci
Ja pricam da je jako tesko da prvo sami spoznaju da imaju problem a onda je tesko da dobiju pomoc pa i kad je dobiju idu ko bonus etikete
Na zalost sramota je reci da imas depresiju a nije sramota reci da imas recimo secer...a oba su oboljenja vrlo ozbiljna...samo sto ces za prvo popiti nalepnicu ludak a za drugo ces dobiti awwww mukica
Sve dok drustvo ne promeni stav o f dijagnozama nece se ni moci pomoci adekvatno onima koji zatraze pomoc, a takvih je na zalost malo, vecina ignorise sopstvene simptome ili ih je svesna ali ih prikriva...

Prosto je zacarani krug

Pa neces ti pomoci
Ja pricam da je jako tesko da prvo sami spoznaju da imaju problem a onda je tesko da dobiju pomoc pa i kad je dobiju idu ko bonus etikete
Na zalost sramota je reci da imas depresiju a nije sramota reci da imas recimo secer...a oba su oboljenja vrlo ozbiljna...samo sto ces za prvo popiti nalepnicu ludak a za drugo ces dobiti awwww mukica
Sve dok drustvo ne promeni stav o f dijagnozama nece se ni moci pomoci adekvatno onima koji zatraze pomoc, a takvih je na zalost malo, vecina ignorise sopstvene simptome ili ih je svesna ali ih prikriva...

Prosto je zacarani krug

Sa tim delom se slažem. To da ljudi na one sa psihičkim problemima gledaju sa nekom odbojnošću. Pa možda čak i prezirom. Zato se i plaše da otkriju taj svoj problem. A može im se pomoći.

Лако је помоћи ономе ко прихвати да има проблем и наглас га изговори.
Мислим, можда грешим, да је ту од срамоте већи проблем то што га нису ни свесни. Као што зависници негирају, тако ни људи са психичким проблемима нису свесни тих проблема углавном. А кочница у виду срамоте су најближи, који то често заташкавају а ситуација све гора и измакне контроли.

Tu su one stvari druge zbog kojih je odlazak Gore zaista nezgoda velika a o kojima se cuti : podela (ako se ne deli ko daje pare za to sto ostaje ako tu nikog nema da li to sto placa znaci da ce dobiti to).
Ako nema sta da se deli a nema gde da se proda ko daje pare ko daje za nesto od cega nema nista a da ne bude svadja.
Ko daje pare za sve oko sahrane plus do godinu dana (a da nema svadjanja "ko je dao vise para" "ko kome duguje") ceo zivot price "eto mi platili oni nisu vratili".
Ako je ceo zivot borba izmedju majke(oca/sestre/brata)/zene gde obe strane vuku za zivota osobu ka sebi (u cijem ce vise da bude) kako kad osoba ode Gore sta kad majka(sestra/brat ) pocnu javno sa "ona ih je u grob oterala samo su ga koristili" da pricaju rodbini.(Iako su to pricali uvek sta ako tada postane javno/uvek se napada zena/muz osobe koja je otisla Gore kako je tu osobu ubila.)

Puna je crna hronika onih sto nisu resili to kome ide sta/ko daje pare te se zavrsi bas bezveze sve.

Poslednja izmena:

Back