Grnčarija iz Zlakuse na listi Uneska

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
277.485
Zlakusa je smeštena u dolini reke Đetinje, na njenoj desnoj obali, ispod Gradine (931m n.v), na pola puta između Požege i Užica
Prvo veće naseljeno mesto je Sevojno.Od Beograda je udaljeno 185km

Zlakusa se nalazi u bogatom turističkom okruženju kao što su planine Zlatibor i Tara,, Sirogojno Mokra Gora sa Drvengradom i Šarganskom osmicom,
Guča, Ovčarsko-kablarska klisura sa svojim manastirima i Ovčar Banja a tu su i reka Drina, Divčibare i Kadinjača..
Zlakusa je najpoznatija po starom grnčarskom zanatu koje je u ovom selu zastupljeno više od tri veka.

ZS_zlakusastari-grncari.jpg


Osnovni materijal za izradu za izradu Zlakuskih lonaca i druge grnčarije je prerađena glina „gnjila” koja se kopa u selu Vranjani kod Požege na dubini od 2 — 8 metara. Glina se meša sa kalcitom (koji se vadi u susednom selu Rupeljevu iz kopa starog preko 200 godina) u odnosu 1:1 (što omogućava izradu vrlo velikih oblika keramike, potom oblikuje na ručnom kolu i peče na otvorenoj vatri.

Clip.jpg


Danas se oko dvadeset domaćinstava u Zlakusi aktivno bavi izradom lončarije poštujući stari način izrade u kojem je jedina novima upotreba mašine za sitnjenje kamena. Sve ostalo je istovetno kao i pre 4 veka.

Izrada lončarije u Zlakusi odvija se kroz nekoliko standardnih koraka: od pripreme, oblikovanja i ukrašavanja, do sušenja i pečenja posuda. Svaki od navedenih koraka jednako je važan, jer može presudno da utiče na kvalitet finalnog proizvoda i podređen je zahtevima materijala koji se obrađuje, sa jedne strane, i funkcije posuda koje se izrađuju, s druge.

ZS_zlakusa-grncarija.jpg


Nakon što je 2019. godine Ministarstvo za kulturu Republike Srbije pokrenulo postupak da se zlakusko lončarstvo nađe na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, u skladu sa odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, godinu dana kasnije, Zlakusko lončarstvo upisano je 16. decembra 2020. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, i tako postala četvrti element, na ovoj Uneskovoj listi iz Srbije.
(Lepote Srbije i Vikipedija)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.