GRMLJAVINA I LAPTOP......

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Znamo svi da jaka grmljavina i udar
groma u blizini često ošteti električne urađaje u kući,koji su
uključeni kablom u struju i bez obzira što su u "sten baj" režimu
(televizor,klima,frižider....?
Zanima me da li se to odnosi i na laptop.
U ADLS- u na wireles režimu ?

Ako grmi jako i vrlo blizu,treba li se kloniti interneta
i izvući sve kablove iz elektro mreže dok "Ilija gromovnik"
ne smiri svoj "bes".....?

Pa desi se da grom opali u telefonsku mrežu pa da spali nekome telefon. Stoga, da, trebalo bi ištekati modem iz mreže... Sem ako nisi siguran da linija do tebe urađena putem optičkih vlakana.Takođe, zavisno od mesta gde živiš, grom ume da udari i u elektromrežu, od čega stradava praktično sve što je tog momenta uključeno u struju. Tu bi eventualno nastradao punjač za laptop, pošto ne verujem da bi to sve stiglo do laptopa. Ipak ko zna? Nije loša praksa da se tako fina tehnika isključi, za svaki slučaj...

iskljuciti ili uzeti ups,on ima zastitu od groma,crci ce on a ne i kompjuter,mislim da mi je neko sa foruma rekao [kojeimedadam] da laptop punjaci imaju zastitu od strujnog udara,e sad dal moze da zastiti i od groma ,pitanje je
prva zastita je valjda glavni osigurac u el.ormaru gde je strujomer,zatim osiguraci po kuci,pa ako imas zastitu i na produznom,punjac....

ovo za grom preko telefonske se desavalo,bas mom drugu,imao zastitu na produznom za el.mrezu a ne i za telefon ,kada je udario u banderu otisao je pravo preko tel. linije na ruter,komp....

a za wireless nema da brines,osim ako bezicnim putem grom ne pronadje karticu :)

Hvala Foxu i Paganku....!
Previše ima onoga "ali" i "ako".....
Dovoljno je da postoji latentna opasnost od strujnog udara
i kvara mašine.
Najpouzdanije je ne uključivati,kabl izvući iz utičnice i sačekati da
oluja prođe. Tad si siguran da neće da "rikne"......
Tako ću se ponašati u budućnosti.

iskljuciti ili uzeti ups,on ima zastitu od groma,crci ce on a ne i kompjuter,mislim da mi je neko sa foruma rekao [kojeimedadam] da laptop punjaci imaju zastitu od strujnog udara,e sad dal moze da zastiti i od groma ,pitanje je
prva zastita je valjda glavni osigurac u el.ormaru gde je strujomer,zatim osiguraci po kuci,pa ako imas zastitu i na produznom,punjac....

ovo za grom preko telefonske se desavalo,bas mom drugu,imao zastitu na produznom za el.mrezu a ne i za telefon ,kada je udario u banderu otisao je pravo preko tel. linije na ruter,komp....

a za wireless nema da brines,osim ako bezicnim putem grom ne pronadje karticu :)

Imaju, pouydano znam. Posebno odkad mi je poslednji eksplodirao dok sam bezuspešno pokušavao da ga oživim xD

A sta ako mi zvekne u antencinu na krovu :lol:
Na to nisi mislio, jednom kada je zagrmelo, znas sta mi se desilo, iskljucio se samo monitor a bojler nastavio da radi, i pocrnela slika, a ja ga pali gasi, pali gasi, a samo crna slika, nije moglo ista da pokaze dok nisam restartovao kantu :lol:

A sta ako mi zvekne u antencinu na krovu :lol:
Na to nisi mislio, jednom kada je zagrmelo, znas sta mi se desilo, iskljucio se samo monitor a bojler nastavio da radi, i pocrnela slika, a ja ga pali gasi, pali gasi, a samo crna slika, nije moglo ista da pokaze dok nisam restartovao kantu :lol:

Znači,ima različitih iskustava !
Grmljavina je yebena.....
Taj visokonaponski elektricitet.
Negde sam pročitao da je čovek poginuo
jer je koristio mobilni po grmljavini.

Znači,ima različitih iskustava !
Grmljavina je yebena.....
Taj visokonaponski elektricitet.
Negde sam pročitao da je čovek poginuo
jer je koristio mobilni po grmljavini.

To za mobilni je budalaština. Koristeći mobilni ili šta slično ne povećavaš mogućnost udara groma ni za promil. Ono što je yebeno jesu šiljati predmeti.

Poenta je sledeća. Kada se naelektrisanje gomila između oblaka i zemlje, na mestima koja su šiljata će se stvarati mnogo veći potencijal jer će tu biti koncentrisana ogromna količina naelektrisanja na malom prostoru. Grom će najčešće udariti baš tamo gde je razlika potencijala najveća, a to je između oblaka i šiljka. Ovako u suštini radi gromobran.

Zaključak: imaš daleko veće šanse da zagineš ako nosiš štap u ruci nego mobilni.

To za mobilni je budalaština. Koristeći mobilni ili šta slično ne povećavaš mogućnost udara groma ni za promil. Ono što je yebeno jesu šiljati predmeti.

Poenta je sledeća. Kada se naelektrisanje gomila između oblaka i zemlje, na mestima koja su šiljata će se stvarati mnogo veći potencijal jer će tu biti koncentrisana ogromna količina naelektrisanja na malom prostoru. Grom će najčešće udariti baš tamo gde je razlika potencijala najveća, a to je između oblaka i šiljka. Ovako u suštini radi gromobran.

Zaključak: imaš daleko veće šanse da zagineš ako nosiš štap u ruci nego mobilni.

Jasno ko dan, samo ljudi cesto znaju da mistifikuju stvari... Da je u tom trenutku pisao uz neko drvo, neko bi zakljucio da soranje povecava mogucnost udara groma... :)

Cuo sam razne teorije o udaru groma... Jedna od tih je da promaja privlaci udar groma... :lol:

Jasno ko dan, samo ljudi cesto znaju da mistifikuju stvari... Da je u tom trenutku pisao uz neko drvo, neko bi zakljucio da soranje povecava mogucnost udara groma... :)

Cuo sam razne teorije o udaru groma... Jedna od tih je da promaja privlaci udar groma... :lol:

I danas se klonim stajanja uz prozor dok grmi.
Sećam se da nam je,kao deci,pokojna baba na selu utuvila to u glavu....
Navodno,privlačimo grom.
Baba je odavno otišla na onaj svet,
ali je ta nelagodnost ostala.
Čim krene da "gruva",ja se povlačim od prozora
ka sredini prostorije.....

I danas se klonim stajanja uz prozor dok grmi.
Sećam se da nam je,kao deci,pokojna baba na selu utuvila to u glavu....
Navodno,privlačimo grom.
Baba je odavno otišla na onaj svet,
ali je ta nelagodnost ostala.
Čim krene da "gruva",ja se povlačim od prozora
ka sredini prostorije.....

Ok je to, treba se cuvati... Samo sto postoje mnoge price o tome sta privlaci udar groma, a vecinom se baziraju na rekla-kazala...

Poslednjih godina sam cuo za vise slucajeva da je grom udario u likove koji su bili na livadama sa kosom... Odnosno, da je tresnuo u kosu koju su oni nosili preko ramena...

Jedna munja ili udar groma ima toliku snagu da celu planetu snadbe elektricnom energijom na 1 sekundu.

Tako da samo se vi zezajte sa gromovima :lol:

Ne bih rekao da je to baš toliko energije. Da jeste, topili bi se gromobrani ko od šale kad god udari grom negde. Visok napon ne znači i veliku energiju, mada daleko od toga da je zanemarljiva, obzirom na štetu koju grom izaziva.

Ne bih rekao da je to baš toliko energije. Da jeste, topili bi se gromobrani ko od šale kad god udari grom negde. Visok napon ne znači i veliku energiju, mada daleko od toga da je zanemarljiva, obzirom na štetu koju grom izaziva.

Nisam ja to rekao nego je tako, a to sve ide u zemlju tako da ne vidim zasto bi se topio gromobran....

No, ne znam kako je bilo danas kod vas, ali u Uzicu kantanstrofa :lol:

Pljusak strasan, grad, grmljavina...

I kad je posle jedno 40 min sve proslo, primetim ja da nesto pucka i krcka :lol:

Pogledam kad kod komsije na krovu na onom stubu gde mu je spojena struja, varnici i puca i dim i sto cuda, i tako je to bilo jedno 15-20 min, puckatanje, varnicenje, po malo dima, i posle je prestalo, sta mislite sta li je prouzrokovalo to ?

Cenim da si iz elektro struke....
Jesi li čuo kad je Tesla u punoj snazi uma,zadivio Amerikance,
razišao se sa Edisonom,koga je već pretekao u izumima,
rešio da zauzda munju (!?) Da bi,kao,vršio dodatne eksperimente
sa tim visokonaponskim elektricitetom iz prirode !
Mora da si čuo za taj pokušaj fascinantnog Srbina.....?
Ako znaš da ne pričam dalje....

Cenim da si iz elektro struke....
Jesi li čuo kad je Tesla u punoj snazi uma,zadivio Amerikance,
razišao se sa Edisonom,koga je već pretekao u izumima,
rešio da zauzda munju (!?) Da bi,kao,vršio dodatne eksperimente
sa tim visokonaponskim elektricitetom iz prirode !
Mora da si čuo za taj pokušaj fascinantnog Srbina.....?
Ako znaš da ne pričam dalje....

I šta s tim grofe? Ne radi se ni o Tesli, ni njegovim eksperimentima sa visokonaponskim elektricitetom popmoću Teslinih kalemova koji se uzgred suštinski razlikuju od groma, jer je u prvom slučaju reč o strujama visoke frekfrencije, a u drugom o statičkom elektricitetu, već o prostoj računici.

Ne bih da trućam previše, nit da bilo koga opterećujem formulama. Dovoljno je samo zamisliti situaciju u kojoj se SVA energija koju čovečanstvo utroši u jednoj sekundi propusti kroz relativno tanak provodnik gromobrana. Gustina struje bi bila ogromna, a time i termički gubici, te bi gromobran ispario od zagrevanja.

Napisati tako nešto je krajnje paušalna i proizvoljna ocena fizičke pojave, zasnovana više na želji da joj se doda na značaju, nego na realnim činjenicama.

Recimo da je mnogo približniji podatak da jedan udar groma sadrži dovoljno energije da se uključi oko 150,000,000 sijalica. Dakle, jako mnogo, ali ipak mi sveukupno trošimo daleko više.

Nema nikakve potrebe da u ovakvom tonu,koji mi liči na gard,polemišemo.Ovde smo da razmenimo mišljenja.
Može štošta i da se nauči od umnih ljudi.I stručnih u pojedinim oblastima.Pa,ko voli.....
Sve što sam do sada napisao na ovom Forumu,rezultat je saznanja - ili znam kroz obrazovanje,ili sam čitao,ili čuo od ljudi,koji znaju...
Ili,pak, ljudi,koji su do saznanja došli na razne načine.Oni govore,ja slušam i pamtim....
Znači,ne volim da lupetam,istresam neistine i izmišljotine.
Znam i često da se našalim na forumu.I tu sklonost ne potiskujem.Čak naprotiv....Ali,odmah se vidi kad se zezam.Ali,nikada na temama
koje po svojoj formi i sadržaju ne trpe šalu i zajjebanciju.
To odmah da raspravimo,da ne bi bilo nesporazuma.

Elem.
A sada ću da dovršim priču započetu u prethodnom textu.
Dosta godina ranije čuo sam priču da je Tesla u periodu svojih najkrupnijih eksperimenata
našao i ubedio finansijera da pokuša da istraži sastav,uticaj,snagu...ili šta već, groma.
Objekat je građen gotovo 2 godine,izvan grada,na nekom brisanom prostoru,u delu SAD
koji je bio poznat po čestim atmosferskim elektro-pražnjenjima.
Objekat je građen u kupastom obliku.Tesla je,po ovoj priči,opremio unutrašnjost objekta svim
mogućim skalamerijama,koje je smatrao da valja instalirati,da bi eksperiment uspeo.
Na vrhu neke antene i silna "gvožđurija" za privlačenje.
Kada su,napokon,dočekali da "šine" grom i kad se sve smirilo,objekat se razleteo
u paramparčad.Kamen na kamenu nije ostao.
Eksperiment je doživeo neslavni fijasko.....
Prema tome,silu prirode,u svoj svojoj rušilačkoj snazi,kao što je grom -
nije moguće zauzdati.
Eto,to je priča koju pamtim više od tri decenije.
Ispričao sam je u ubeđenju da ti nešto više znaš o tome.
To je jedini razlog,drugi ne postoji.....

Poslednja izmena:
Nema nikakve potrebe da u ovakvom tonu,koji mi liči na gard,polemišemo.Ovde smo da razmenimo mišljenja.
Može štošta i da se nauči od umnih ljudi.I stručnih u pojedinim oblastima.Pa,ko voli.....
Sve što sam do sada napisao na ovom Forumu,rezultat je saznanja - ili znam kroz obrazovanje,ili sam čitao,ili čuo od ljudi,koji znaju...
Ili,pak, ljudi,koji su do saznanja došli na razne načine.Oni govore,ja slušam i pamtim....
Znači,ne volim da lupetam,istresam neistine i izmišljotine.
Znam i često da se našalim na forumu.I tu sklonost ne potiskujem.Čak naprotiv....Ali,odmah se vidi kad se zezam.Ali,nikada na temama
koje po svojoj formi i sadržaju ne trpe šalu i zajjebanciju.
To odmah da raspravimo,da ne bi bilo nesporazuma.

Pa nisam zbog tebe i Tesle zauzeo negativan stav, lepo sam napisao šta mi smeta: paušalna izjava da je nešto x, a da to nije nikad provereno niti se razmislilo o tome da li to stvarno može biti x. Nije prvi put da natrčavam na takve izjave pa se bunim. Sasvim je nerealno da udar groma ima toliko energije. Nemoj to shvatati lično, nije tebi ni upućeno.
Elem.
A sada ću da dovršim priču započetu u prethodnom textu.
Dosta godina ranije čuo sam priču da je Tesla u periodu svojih najkrupnijih eksperimenata
našao i ubedio finansijera da pokuša da istraži sastav,uticaj,snagu...ili šta već, groma.
Objekat je građen gotovo 2 godine,izvan grada,na nekom brisanom prostoru,u delu SAD
koji je bio poznat po čestim atmosferskim elektro-pražnjenjima.
Objekat je građen u kupastom obliku.Tesla je,po ovoj priči,opremio unutrašnjost objekta svim
mogućim skalamerijama,koje je smatrao da valja instalirati,da bi eksperiment uspeo.
Na vrhu neke antene i silna "gvožđurija" za privlačenje.
Kada su,napokon,dočekali da "šine" grom i kad se sve smirilo,objekat se razleteo
u paramparčad.Kamen na kamenu nije ostao.
Eksperiment je doživeo neslavni fijasko.....
Prema tome,silu prirode,u svoj svojoj rušilačkoj snazi,kao što je grom -
nije moguće zauzdati.
Eto,to je priča koju pamtim više od tri decenije.
Ispričao sam je u ubeđenju da ti nešto više znaš o tome.
To je jedini razlog,drugi ne postoji.....

Ne, nisam čuo za taj događaj ali je sasvim moguće da se stvarno desio. obzirom da je Tesla bio fasciniran gromom kao prirodnom pojavom.

Pa nisam zbog tebe i Tesle zauzeo negativan stav, lepo sam napisao šta mi smeta: paušalna izjava da je nešto x, a da to nije nikad provereno niti se razmislilo o tome da li to stvarno može biti x. Nije prvi put da natrčavam na takve izjave pa se bunim. Sasvim je nerealno da udar groma ima toliko energije. Nemoj to shvatati lično, nije tebi ni upućeno.

Ne, nisam čuo za taj događaj ali je sasvim moguće da se stvarno desio. obzirom da je Tesla bio fasciniran gromom kao prirodnom pojavom.

Želeo sam da čujem tvoje mišljenje o ovim
glasinama,vezano za naučnika.
I,čuo sam.
Sasvim sam zadovoljan....
Hvala.

Želeo sam da čujem tvoje mišljenje o ovim
glasinama,vezano za naučnika.
I,čuo sam.
Sasvim sam zadovoljan....
Hvala.

Nema na čemu grofe :kpozdrav:

Pogledaću negde, možda ima nekih pismenih podataka. Mada je po pitanju tesle već sada dosta teško razabrati činjenice od mitova, jer je on još za života bio pravi generator mitova i legendi. A ja ipak više volim da ga smatrm običnim čovekom. Velikog srca i uma, ali ipa k čovekom.

Back