Nisi razumeo s čim se slažem.
''Slažem se'' , odnosilo se na konstataciju da svaki astrolog mora biti psiholog ( ? )(mora biti- posmatrano iz aspekta moralnosti ( a postoji li jedinstvena definicija iste? ), s tim što, samo pitanje ima primesu filozofskog, zato smatram da teško možemo postići dogovor).
Zašto je to tako?
Zato što je natalna karta fantastičan prikaz ličnosti sa najsvesnijim i najnesvesnijim porivima.
Izučavanje astrologije mora početi od tog segmenta, inače, ništa od bavljenja astrologijom.
Iz toga sledi da svaki astrolog
ima uvid u psihu pojedinca, ali to ne znači da je nužno i psiholog.
Iz tog razloga smatram da je Kojicin
prilaz suviše generalizujući ( dakle, mislim na njen celokupan stav, a i tvoj), ali pitanje je, po mom mišljenju, svakako na mestu.
Ovo Kojicino pitanje je kao Pandorina kutija, pa se samim tim ne može zanemariti ličnost astrologa kao pojedinca. ( što , svakako, iziskuje opsežnu analizu)
Koji su motivi astrologa ( množina) za bavljenje astrologijom?
Ne znam za druge, znam za sebe. Potreba da pomažem drugima, to me čini srećnom.
Nisam to pitao iz razloga bilo kog osim da podsetim na psihologiju govora... na govor govora.
ALI, rečca olako upotrebljavana, znaci samo jedno: direktno neslaganje sa sopstvenim prethodno recenim. Daklem, "slazem se, ALI..." = "Ne slazem se..."
Nadam se da razumes. Ponovi svoju recenicu u kojoj si upotrebila ALI i probaj da je nanovo sastavis bez ALI i videces da je tesko... skoro nemoguce.
Odgovor na ovo pitanje si dobio u gornjem pasusu, ali ajd' da apsolviramo: astrolog može biti i psiholog, a i ne mora. Što sve zavisi od intelektualnog potencijala i mogućnosti širine sagledavanja a u okviru ovoga o čemu divanimo.
Odmah, moram da se ogradim i da dodam da je svaki dobar astrolog ujedno i psiholog. Bilo bi dobro da su ta dva elementa povezana kod osobe koja se bavi astrologijom.
I još nešto,
nisam rekla da ne govorim ružn stvari, nego ružne na koje se ne može uticati i promeniti ih.
To iz mene govori psiholog, a naravo, smešno bi bilo obrazlagati razloge za takvo postupanje.
To znaci samo jedno: da si ti psiholog (pristrasni astrolog) jer TI odlucujes sta hoces da kazes a sta ne na osnovu svoje, skolske ili ulicne, diplome psihologije. Nepristrastni astrolog je onaj koji sve kaze onako kako vidi i nema tu ruznih i mnogo ruznijih stvari... jer ako TI pocnes da sama odredjujes sta je ruzno a sta je ruzno bez promene za pacijenta... na osnovu svog tumacenja... pristrastnost ode u 200... igras se Boga... time sto ti sama odlucujes sta je najbolje za tu osobu koja je zahtevala tvoje usluge. Zamisli lekara koji se igra psihologa i resi da ne kaze pacijentu da je neizlecivo bolestan...
A ko mi brani?
Etika
Apsolutno netačno.
Ne znam zašto misliš da je sve moguće nasugerisati.
Ako ti kažem da ćeš upoznati svoju sudbinski veliku ljubav za deset dana, da li mogu da nasugerišem njeno pojavljivanje u tvom životu?
Ali, ako si sugestibilan, mogu te ubediti da ćeš se razboleti za deset dana.
Da li ću sebi dozvoliti luksuz pogrešne predikcije to zavisi od mnogo čega: moje svesti, mog znanja, mog morala.
Naravno, potrebno je istaći da ima ljudi koji nisu sugestibilni. Definitivno generalizuješ. A istinu je nekad dobro i prećutati, ako me razumeš. ( ovo ne govorim kao astrolog, već kao čovek)
I opet generalizacija, ali da ti odgovorim u svoje ime: s obzirom da su mi namere dobre ( ili ja bar tako mislim), logično je da me ne grize savest.
Ako neko sugeriše iz loše namere (
pri tome taj neko ne mora biti astrolog), možda će ga nekad gristi savest, a možda i ne, dakle ne postoji ni u čemu jedinstven model.
I za kraj, daj ti meni argumente zašto misliš da astrolozi obavezno deluju na psihu svakog pojedinca.