Greske u ratovima Osmanskog carstva, Spanske imperije, Francuske, Engleske i Austro-Ugarske

stateaman

Početnik
Poruka
19
U svemu postoji kodeks pravila i normi koji stvarima daju smisao i ispravnost, tako da postoji i kodeks u ratovanju.

Ratni zakonik razlikuje se između ratova u kojima se koristi vatreno oružje i ratova u kojima se vatreno oružje ne koristi.

U ratovima u kojima se ne koristi vatreno oružje, moguća brzina osvajanja neprijateljske teritorije je znatno sporija nego u ratu u kojem se koristi vatreno oružje.

Španska imperija je koristilo vatreno oružje za osvajanje Italije.Odgovarajući ratni zakonik treba da predvidi da brzina osvajanja neprijateljske teritorije ne bude različita u ratovima u kojima se koristi vatreno oružje i u ratovima u kojima se vatreno oružje ne koristi.

Španska imperija je koristilo vatreno oružje u okupaciji Italije i okupiralo ovu teritoriju velikom brzinom. Posljedice ovog lažnog rata su siromaštvo, bijeda i propast itd. koje danas možemo primijetiti.

Isto važi i za druge zemlje koje su koristile vatreno oružje u ratu.
 
Kakvu gresku traziti u Carstvu koje je najduze i najsire ratovalo sa totalno razradjenom i tehnikom
i vladanjem osvojenim zemljama...nezna se to vise koju otomanci a ko podotomancima zavrsili...kao mi smo na ovim prostorima nacionalno obojeni ,
mozda osjecanjem ali genima i svime sto jednu naciju cini lako dokazivo i bez dokazivanja, evo testiram sebe i zatecem da mi je svaka zelja otomanske prirode...ja Srbin ...sigurnoubijedjeni i niko me ne demantuje osim pivopije i ratnici povratnici...
 

Back
Top