Grejs Keli i njenih pet ffilmova

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.641

Pet najboljih filmova Grejs Keli​

izvor LIFESTYL
1705573058-profimedia-0577040660-750x451.jpg
Paramount Pictures - Alfred J. H / AFP / Profimedia
Ime Grejs Keli sinonim je za lepotu, glamur i eleganciju, ali i za jednu od najtužnijih životnih priča.

Rođena je u Filadelfiji 12. novembra 1929. godine i sanjala je o tome da postane slavna glumica, a idol joj je bila Ingrid Bergman. Kelijeva je svoj san uspela da ostvari gotovo čim je kročila na filmsku scenu, a mnoge je očarala svojom bezvremenskom lepotom.

U jeku popularnosti, upoznala je kneza Renijea III od Monaka i udala se za njega. Ovaj brak je značio i kraj njene glumačke karijere, a mnogi koji su bili bliski Grejs, tvrdili su da veoma pati zbog toga što ne može da radi ono što je čitav život volela.

Sa Renijeom je dobila troje dece, a u 53. godini života i nakon 26 godina provedenih kao kneginja od Monaka, Grejs Keli je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 13. septembra 1982. godine. Porodica je sutradan odlučila da je isključi sa aparata za održavanje u životu.
Iako porodica to nikada nije želela da potvrdi, ljudi bliski nekadašnjoj holivudskoj divi i Hičkokovoj muzi, tvrdili su da je ona bila veoma nesrećna, a dosta se govorilo i o tome da su ona i Renije neverni jedno drugome.
Bez obzira na to što je njena glumačka karijera prekinuta na samom vrhuncu, filmovi koje je Kelijeva snimila stekli su status kultnih, a ovo su samo neki od njih.

Uloga koja je Grejs Keli donela Oskara

Uloga u filmu “Provincijalka” donela je Grejs prvog i jedinog Oskara u karijeri. Nagradu je dobila za najbolju glavnu žensku ulogu, a zajedno sa njom tu su glumili Bing Krozbi i Vilijam Holden.


Kelijeva se u ovom filmu našla u ulozi supruge pozorišnog glumca čija karijera propada, dok je on pod uticajem alkohola i krivi sebe za smrt sina jedinca.

„Prozor u dvorište“

Uz Džejmsa Stjuarta, Vendela Korija i Telmu Riter, Grejs je odlično odigrala ulogu zanosne Lize Fremont u jednom od najboljih ostvarenja Alfreda Hičkoka.
1705573225-profimedia-0699694505-1024x616.jpg
Paramount Pictures – Alfred J. Hitchcock Productions / Christophel Collection / Profimedia
Ovaj film mnogi smatraju i jednim od najboljih svih vremena, a priča se vrti oko fotografa koji zbog slomljene noge boravi kod kuće i špijunira svoje komšije, i njegove devojke Lize. Sve ovo dovešće do zapleta kom se niko nije nadao.

„Pozovi M radi ubistva“

Još jedno Hičkokovo ostvarenje u kom je zablistala Kelijeva. Partner u ovom filmu joj je bio Rej Miland.

Kada penzionisani teniser, inače oženjen prelepom damom, otkrije da ga je ona prevarila sa piscem krmi-romana, skovaće opaki plan.
Ovaj film ostavio je snažan utisak na sve koji su ga pogledali, te su mnogi kasnije radili rimejkove i slične priče.

„Mogambo“

Film koji je Grejs Keli vinuo u zvezde, a u kom je glumila rame uz rame sa Klarkom Gejblom i Avom Gardner. U pitanju je avantura iz 1953. godine, kada je Grejs bila na početku karijere.


„Tačno u podne“

Jedna od njenih prvih značajnijih uloga jeste ona u vesternu „Tačno u podne“.

U njemu je glumila uz Garija Kupera, a u ovom filmu mnogi su zapazili upravo prelepu Grejs, te je nakon uspeha koji je postigla sa ovim ostvarenjem, dobila priliku da glumi u brojnim drugim.
 

Back
Top