Slusaj moj primer. Grejem se na pelet koji je prilicno skup, paleta kosta oko 28000 din. plus na to imam povecani racun zbog rada kotla (ne znam zasto ali mnogo trosi taj kotao).
Za sezonu grejnu da budem sigurna treba mi oko 5 paleta+struja koju vise placam ...neisplativo totalno.
Naredne godine etazno na struju, bice tako valjda ...
pazi ovako... kažeš da trošiš 5 paleta peleta za grejnu sezonu, tj. ~ 5 tona.
1 kg peleta prosečnog kvaliteta daje oko 5 kWh.
znači da 5 tona daje oko 25.000 kWh toplote.
električni kotao pretvara 1kWh struje u 1 kWh toplote, znači da bi ti za istu količinu toplote koju dobiješ od peleta trebalo 25.000 kWh struje. to bi ti bila uveliko "crvena zona" sa nekom srednjom cenom od oko 18 din/kWh (dnevna tarifa 26 din. noćna 9 din., pa prosek nekih da kažemo 18-20 din jer pretpostavlja da bi više grejao danju)
znači bez 500.000 din. za struju nemoj da računaš po grejnoj sezoni ako se grejes isključivo na struju. što je mnoooogo više u odnosu na 5 paleta x 28.000 din. za pelet.
mogao bi eventualno u instalaciju da ugradis npr. 3 velika puffera od 1000 L pa da ti kotao radi samo noću kada je jeftina tarifa, time bi smanjio trošak negde na polovinu, ali bi povećao ulaganja u instalaciju (računaj na cenu kotla + min. 2-3.000 €) i opet sa cenom struje sigurno ne bi izlazio na manje od nekih 250.000 din. po sezoni.
uz to ne zaboravi da država može da promeni cene struje kako hoće, da može i da ukine jeftinu tarifu (garancije da se to neće nekada desiti nemaš nikakve), pa je onda moguće da će ove cene koje sam naveo biti možda i 50-100-200% veće.
moj savet (kao nekog iz branše):
zaboravi na grejanje na struju, to je najskuplji mogući vid grejanja.
razmisli eventualno da uzmeš toplotnu pumpu (prosečna topl. pumpa od 1 kWh struje daje oko 4 kWh toplote), ili uloži u smanjivanje toplotnih gubitaka kuće... izoluju bolje zidove, tavan, prozore i sl.