Ne koristimo istu terminologiju , ka pod kondenzacijom gledam u samom kompresoru , ne u uredjaju , ne spolja...tako da gledam ciklus evaporator kondenzator...a kondenzacija kod R32 je kao i kod svih novijih klima u uskom bas uskom temperaturnom opsegu , tako su ih projektovali , da bude do 24 eventualno 30 i onda imaju veci koeficijent korisnog dejstva...bas gledam kako su zbili uredjaje....sve kopiraju jedan od drugog pa cak i zapaljivost R32 se zanemaruje jer ima za 5% bolji ucinak, od smese gasova, jer je dobar provodnik...
Evo da spojim i link za prozorske klime, koje imaju manju tezinu manji cop oko 2,5, manju cenu , oko 350e, kod nas 400 450, ali su kao prednost sa izmenjivim vazduhom....sto mu dodje prednost...
https://forum.krstarica.com/threads/prozorske-klime-i-porta-split-klime.1017987/post-50200309
Sa druge strane, nas penzioner ima ovakvu racunicu , njemu TA radi na 4kw, radi 4h nocu , i posle mu toplo ceo dan...tako kazu , mada ja mislim da radi 5h nocu..
To mu dodje 20kwh ili otprilike slicno koliko i klima, samo po nocnoj tarifi...
Ko ume , a ne znam da li ume, on kupi TA za 50 60 e....polovnu....
Da je teska teska je ko tuch...one magnohromove su i dobre , ove druge malo losije..
Sto se tice freona, ili tacnije rashladnih fluida, ranije je bio bolji izbor i siroki spektar pa si imao bas zgodne , za atmosferu mozda stetne freone jer problem sa freonima nije u napraviti dobar uredjaj nego sto kad ga prodas, posle korisnike boli dupe i cesto vidjam na otpadu cigane kako seku od frizidera resetke ili od klima i cuje se kako sisti kako izlazi freon...znaci bas non stop to rade...
Reciklira se posle frizider ili klima, ali dodje frigo i napuni ili vakumira ako treba i vakumiranje...ima gde treba.
Meni koji se cesto nalazim u klima prostorijama znaci iskustvo jer znam da ih ima i vrlo losih , ali znam i prednosti , imao sam u stanu klimu od 3,5kw, koja i zvuci kao lokomotiva....ali zagreje ceo sprat za 20 minuta, ali malo prigusi i sijalice ipak vuce 3,5kw na monofaznu
Kakvu promaju od sprata , staklena vrata izmedju hodnika i spratova, zagreje, to je stvarno uspeh...140kvm slabo ogradjenog prostora...
Da vratimo temu na klime, iako nisam upucen u klime, znam da je ranije za projektovanje bio siri izbor pogodnih freona, jer je bilo projekata i za kljucalu vodu ...tj da 130C bude radna temperatura , ali sad vidim da se zato i promenila terminologija, pa su klime one koje su do 30C a sve iznad su toplotne pumpe..
Moze da bude i isti radni gas fluid, ali ce biti pod razlicitim pritiskom razlicitim radnim stanjima..
To korisnika ne interesuje, i dobro je sto se klime specijalizuju za budale i glupake, jer se svakodnevno seku i ispustaju freoni...
Jos je nezgodno sto su toliko teske i sto su i dalje HF gasovi najsiplativiji za rad, mislio sam da ce organski butan propan gasovi da ih zamene, ali se to nije desilo..