Grejanje na inverter klima uređaj: Efikasan način za toplu zimu

Pa stavio sam link, za fujitsu klimu od 12 kbtu...
Ne znam u praksi da li prema razlici temperatura podesi snagu kompresora, da li je to ono sto ti kazes modifikator..modulator..
Npr ako ti stavis 5C razlike, klima zna koliko je temperatura i ona proceni da treba 5C za 1h da dobije, ona stavi snagu kompresora od 300W i tako polako ga doteruje..

To moze da radi tako sto smanji broj obrtaja kompresora i onda se malo gubi , trebalo bi tako teoretski , jer ima curenja temperature izmedju delova, pa bi cop padao ali zato potrosnja pada, a zadatak obavljen...
Tako da bi trebalo u tabeli da bude ako je snaga manja da je cop losiji , ali je potrosnja manja jer polako dostize temperaturu...za 20 min

Pa dobro , i red je da klima igra na ljudske osecaje toplote, mislim nije to prevara....jos ako ljudima godi takav pristup a obicno godi, malo se pokvari cop ali se dobije usteda na struji...dobro malo ima duvanja...

Jos mi je tu malo sumnjivo to sto je toliko razlika izmedju struja, , ali i to je logicno , da je klima nesimetricno predimenzionirana....kad greje da radi kao 18000 btu , a kad hladi radi kao 12000 btu...to bi bilo neko moje objasnjenje ovih brojeva sto su u tabeli...mislim mogu ja da proverim odmah..
12.6MJ je 12000 BTU

12.37MJ je ako je 1kW za grejanje tako da mu to dodje 12 000 BTU

A kad je napolju 24C i ti hoces da ga grejes, e onda je problem, jer snaga klime ode na 2,2 kW i onda je velika otrosnja struje...
Ne znam zasto je tako nisko, samo 24C granica za grejanje, i da mu tako pada COP, ali u papirima pise da mu COP pada na 2,4 sto jos nije strasno...ali da mu je to granicni opseg...tj da sistem ne moze vise da izvuce...

To je zeznuto ako je na suncanoj strani ulice klima....zimi ce spoljna jedinica da ode na 24C kad je sasav januar...

Ja ne znam nista o klimama, ali znam fiziku ponesto i termodinamiku , odatle vucem ove racune...

Poslednja izmena:
  • Pdesign - hlađenje (kW): 3.4
  • Pdesign - grejanje (kW): 2.5
  • Maksimalna jačina struje - hlađenje (A): 6.5
  • Maksimalna jačina struje - grejanje (A): 9.0
Ovo je ono sto mene buni...
Jer napon je 220V , a ovo sto pise je suprotno hladjenje veca snaga, a manja struja, to ne pije vodu , a ovo za grejanje se slaze, izadje na 24000 BTU ..

Ali dobro , ispada po ovome da koeficijent mnogo opada...ali nije konzistentna tvrdnja u svakom slucaju...
Ovo pdesign po definiciji na netu predstavlja nas subjektivni osecaj snage hladjenja i grejanja....

Da samo instalacija freona spaja i struja naravno. Klima kada greje promena agregatnog stanja oslobađa toplotu u izmenjivaču unutrašnje apsorbovanu u spoljašnjoj. Može samo da skoči efikasnost ako je spoljna na suncu. Po kiši i magli tj velikoj vlazi spolja ima povećan kondenzat i ledi pa ide u defrost. Sve to kontroliše dobra modulacija i svodi na minimum.

Leti je obrnuto spolja oslobađa toplotu i kada su visoke temp klima to teže radi.ako je leti u hladovini spoljna onda skače efikasnost od one na suncu.

Na papiru je to sve dosta suženo j ograničeno.

Poslednja izmena:
Ovu smo stavili sad letos 7 btu, ne čuje se dok radi, troši ko jedna sijalica od 100 vati 🤗

Screenshot_2025-01-02-22-22-04-774-edit_com.miui.gallery.jpg

Ne koristimo istu terminologiju , ka pod kondenzacijom gledam u samom kompresoru , ne u uredjaju , ne spolja...tako da gledam ciklus evaporator kondenzator...a kondenzacija kod R32 je kao i kod svih novijih klima u uskom bas uskom temperaturnom opsegu , tako su ih projektovali , da bude do 24 eventualno 30 i onda imaju veci koeficijent korisnog dejstva...bas gledam kako su zbili uredjaje....sve kopiraju jedan od drugog pa cak i zapaljivost R32 se zanemaruje jer ima za 5% bolji ucinak, od smese gasova, jer je dobar provodnik...

Evo da spojim i link za prozorske klime, koje imaju manju tezinu manji cop oko 2,5, manju cenu , oko 350e, kod nas 400 450, ali su kao prednost sa izmenjivim vazduhom....sto mu dodje prednost...
https://forum.krstarica.com/threads/prozorske-klime-i-porta-split-klime.1017987/post-50200309

Sa druge strane, nas penzioner ima ovakvu racunicu , njemu TA radi na 4kw, radi 4h nocu , i posle mu toplo ceo dan...tako kazu , mada ja mislim da radi 5h nocu..
To mu dodje 20kwh ili otprilike slicno koliko i klima, samo po nocnoj tarifi...
Ko ume , a ne znam da li ume, on kupi TA za 50 60 e....polovnu....
Da je teska teska je ko tuch...one magnohromove su i dobre , ove druge malo losije..

Sto se tice freona, ili tacnije rashladnih fluida, ranije je bio bolji izbor i siroki spektar pa si imao bas zgodne , za atmosferu mozda stetne freone jer problem sa freonima nije u napraviti dobar uredjaj nego sto kad ga prodas, posle korisnike boli dupe i cesto vidjam na otpadu cigane kako seku od frizidera resetke ili od klima i cuje se kako sisti kako izlazi freon...znaci bas non stop to rade...
Reciklira se posle frizider ili klima, ali dodje frigo i napuni ili vakumira ako treba i vakumiranje...ima gde treba.

Meni koji se cesto nalazim u klima prostorijama znaci iskustvo jer znam da ih ima i vrlo losih , ali znam i prednosti , imao sam u stanu klimu od 3,5kw, koja i zvuci kao lokomotiva....ali zagreje ceo sprat za 20 minuta, ali malo prigusi i sijalice ipak vuce 3,5kw na monofaznu
Kakvu promaju od sprata , staklena vrata izmedju hodnika i spratova, zagreje, to je stvarno uspeh...140kvm slabo ogradjenog prostora...

Da vratimo temu na klime, iako nisam upucen u klime, znam da je ranije za projektovanje bio siri izbor pogodnih freona, jer je bilo projekata i za kljucalu vodu ...tj da 130C bude radna temperatura , ali sad vidim da se zato i promenila terminologija, pa su klime one koje su do 30C a sve iznad su toplotne pumpe..

Moze da bude i isti radni gas fluid, ali ce biti pod razlicitim pritiskom razlicitim radnim stanjima..

To korisnika ne interesuje, i dobro je sto se klime specijalizuju za budale i glupake, jer se svakodnevno seku i ispustaju freoni...
Jos je nezgodno sto su toliko teske i sto su i dalje HF gasovi najsiplativiji za rad, mislio sam da ce organski butan propan gasovi da ih zamene, ali se to nije desilo..

Ja licno bih radije uzeo klimu za 70 000 jer je pogodnost i tih sat dva rada leti ili tri sata kao dehumidifajer...tj kao smanjivac vlage....to je vazna opcija...
Za vlasnike stanova je vazna opcija fix na 10C koja postoji kod novijih klima...
Desi se bez grejanja da stan nekad zadje i u temp koji je manje od 10C jeste redje ali se desi..

Jeftina varijanta solo grejanja za kompjuterase je 400 800W IC grejalica, koja baca na oko 6kvm svoju toplotu i moze da zagreje osobu dok radi i kad je okolo 15C
A nece biti nekih drasticnih racuna za struju....
Ja imam jednu uzetu u woby housu i simpaticna je...ima zastitu od prevrtanja koja je korisna i kod iskljucivanja jer cim je odignete ona se iskljuci i onda je laka za iskljucivanje....

To usavrsavanje sistema grejanja nije gotovo , jer ono sto ja radim na drugom polju mora doci i u sisteme klima, a to ce doneti promene, mozda ce bas uvesti butan i propan gasove kao radne...ili kao dodatne...ali ce neminovno doci...
Neke druge stvari nece doci , a necu ni da guram, zbog psihologije ljudi nece doci...vidim po mom okruzenju i rodbini , a izuzetno su dobri za zdravlje ali ih ne interesuju , imaju ljudi svoje vidjenje svog zdravlja i tako je kako je..

Neko pusi neko pije, neko pije gazirano , neko voli da s vremena na vreme pusti ljuti dim sirovih drva....i dalje mi nije jasno kako rodjen na selu ima 60 godina i lozi sirova drva a to je masovna pojava u BG, rodjen i ziveo na selu...Ja sam rodjen u gradu , ziveo u gradu isao samo da pomazem dedi na selu , doduse 5meseci godisnje, pa znam sve cake seoskog rada i prirode, ne kulture i zivota i zabave, , to se nije primilo...to zaebavanje seljaka kad se vracaju iz njive ili klecke ili ogovaranja radi zabave...

Ovu temu vidim kao ovosezonski predlog , jer moda ce se menjati sledecih sezona, mora, zbog ovog drugog sto radim...
Zato treba u racunicu uneti i to koliko kosta uredjaj i koliko je isplativ...i u vreme otopljavanja , prosecna temperatura i slicno...
Recimo vidim kod automobila se fura novi gas 1234yf doduse po ceni od 18000 do 60 000 kako ko koga zakaci...koji omogucava koriscenje pvc creva kao kanala za radni gas...ali nije preporucljivo...
Kao preporucljivo je aluminijumski savitljiva cev...rebrasta...samo sto ja to nisam video osim u duct varijanti ali to je za vazduh...

Back