Грчка супер лига

Nebojsa.bg

Poznat
Poruka
9.425
1725226595091.png

1725226678285.png

Ево ове сезоне грчки клубови имају врло добре резултате у Европи и чак 3 клуба у групним фазама Олимпијакос и ПАОК у ЛЕ и Панатинаикос у ЛК док је једино АЕК испао из квалификација за ЛК, последње 2 године титула је ишла у Неа Филаделфију АЕК-у и у Солун гробарској браћи ПАОК-у ове сезоне је првенство кренуло занимљиво ПАОК и Олимпијакос максимални из три кола Панатинаикос већ два кикса а могао је бити и трећи што је јако лепа вест за навијаче бањалучког Борца који дочекује "атинске зелене" у првом колу ЛК. Видећемо како ће се одвијати лига у Грчкој и како ће грчки клубови проћи у Европи, ето ово је за почетак теме :super: и да тв права за Србију суперлиге Грчке има полу мртви Спорт Клуб али не преносе нпр највећи дебри "вечитих непријатеља" Олимпијакос - ПАО 🤡

За мене у последње време најзанимљивија лига у Европи али наравно највише тек од плеј-офа када креће права лудница. До плеј-офа је маратонска трка и борба за улазак у ТОП 6 и што бољу позицију пред завршну трку, а онда кад највећи солунски и атински клубови уђу у ТОП 6, што је очекивано, креће програм са константим дерби мечевима на нож током 10 кола. По две утакмице у плеј-офу играће:

ПАОК - Олимпијакос
ПАОК - АЕК
ПАОК - Панатинаикос
АЕК - Олимпијакос
АЕК - Панатинаикос
Панатинаикос - Олимпијакос
Арис - ПАОК

Ово су највећи дербији Грчке, а као дербији се карактеришу и мечеви Ариса са атинским клубовима.

Дакле 14 великих дербија и још 6 "мања" дербија би требало да нас чека само у плеј-офу од марта 2025-е, а наравно и пре тога ће одиграти исто толико мечева само у другачијем, развученом, формату такмичења.

- Олимпијакос је до недавно био најбољи грчки клуб годинама али се последњих година драстично смањила разлика између њих и осталих њихових ривала.
- АЕК је након изградње нвог стадиона потпуно процветао.
- ПАОК бележи најбоље резултате у историји под власником Савидисем и кад изграде стадион који се планира и они ће се сигурно попетуи коју лествицу више.
Панатинаикос се исто уздиже, и они планирају велике промене, нов стадион итд.

Сви ови клубови имају велику армију навијача, а Арис, иако црна овца Солуна, има тврду групу својих присталица, не тако бројну као горепоменути клубови али традиционално чврсто везану уз Арис за шта можда најбоље говори податак да је 2010-е године 30.000 навијача Ариса ишло на финале купа у Атину.

Већина вероватно зна да у Грчкој дужи низ година постоји забрана гостовања навијача јер су једноставно потпуно суманути, непоправљиви. Једини изузетак је финале купа Грчке које се одржава у Атини на Олимпијском стадиону за шта буквално мора војска да се повлачи са граница да би све то прошло у најбољем реду.

И на све то осмислили су идеалан систем такмичења који одржава тензију до последњег минута последњег кола. За све веће новце продају ТВ права јер и интересовање је веће, нарочито за плеј.оф из простог разлога што се током сезоне игра бар 40 дербија, а од тога је 28 оних највећих.

До сада су играли:

ПАОК - Панатинаикос 0:0.................гледалаца: 18.511
Арис - Олимпијакос 2:1.....................гледалаца: 7.222
ПАОК - Арис 0:1.................................гледалаца: 19.282
АЕК - Панатинаикос 2:0.....................гледалаца: 30.082
Панатинаикос - Олимпијакос 0:0......гледалаца: 56.087

Ова посета ће бити сасвим сигурно много већа у плеј.офу.

Распоред дербија до плеј-офа:

Октобар
8. коло: АЕК - ПАОК
9. коло: Панатинаикос - Арис
Новембар
11. коло: ПАОК - Олимпијакос
12. коло: Олимпијакос - АЕК
Јануар 2025
17. коло: Панатинаикос - ПАОК
18. коло: Олимпијакос - Арис
19. коло: Панатинаикос - АЕК и Арис - ПАОК
20. коло: Олимпијакос - Панатинаикос
Фебруар
21. коло: ПАОК - АЕК
22. коло: Арис - Панатинаикос
24. коло: Олимпијакос - ПАОК
Март
25. коло: АЕК - Олимпијакос
26. коло: Арис - АЕК

И затим плеј-оф креће током марта 2025-е

Сутра је на програму дерби АЕК-ПАОК на Спорт Клуб 3 у 19:30

ПАОК је први на табели, а АЕК пети али има само два бода мање, гужва је у врху.

И бод на оваквим дерби гостовањима је увек злата вредан.

сдфгдсг.png

Не мора да значи, сви гледају да направе што је могуће већу предност пред плеј-оф и у том смислу кључни су ткзв "мали мечеви."

Панатинаикос је рецимо у 3 досадашња дербија узео само 2 бода али да је победио све преостале утакмице био би први са 16 бодова заједно са ПАОК-ом тако да математички можеш имати половичан скор у дербијима или благо негативан али ако победиш све те мале мечеве вероватно ћеш остварити значајну предност пред плеј-оф.

ПАОК је у 2 дербија до сада узео само 1 бод али су те мале мечеве све редом победили и зато су први.

Олимпијакос иста ситуација - 1 бод у 2 дербија али су имали смао 1 кикс у малим утакмицама.

АЕК има макс учинак у дербијима за сад - 1 дерби 1 победа али је кикснуо на три мање утакмице и просуо 7 бодова иначе би био убедљиво први. Али они једини не играју Европу па су потенцијално најопаснији за све јер имају 200% фокус на лигу. Зато је вечерашњи дуел преломна тачка овог дела сезоне и за ПАОК и за АЕК. Вечерас предност дајем АЕК-у и мислим да ће да преузму штафету од њих и биће први до плеј-офа. ПАОК-у би бод био велик као кућа јер би истовремено ускратили директног конкурента за 2 бода тако да ти бодови у дербијима увек дупло вреде тако да она глупа прича наших стручњака како су "3 бода увек 3 бода" није тачна кад играш са директним конкурентом.

Арис никад није фаворит за титулу али ће за фаворите бити много опасан ове сезоне. Већ су победили и ПАОК и Олимпијакос али су киксали доста у тим мањим мечевима што значи да њихов мотив зависи од ривала тако да ће свима да помрсе рачуне у врху.

Poslednja izmena:
Арис никад није фаворит за титулу али ће за фаворите бити много опасан ове сезоне. Већ су победили и ПАОК и Олимпијакос али су киксали доста у тим мањим мечевима што значи да њихов мотив зависи од ривала тако да ће свима да помрсе рачуне у врху.
Aрис може само да гледа да сјебе ПАОК првествено то им је циљ не кажем да не желе да пробају да играју ЛЕ или ЛК

1729425950777.png

На Криту мрзе атинске клубове и генерално је традиција да се презире Атина.

У последњих 10 утакмица ОФИ код куће са атинским пургерима има скор 4-4-2. Прептостављам да је и против осталих клубова из Атине исто тврда статистика, мрзи ме да то истражим

Мрзи ме ал сам морао, копкало ме.

На моје изненађење против Олимпијакоса код куће су баш катастрофа. У последњих 10 утакмица свега 1 победа и чак 9 пораза.
Против АЕК-а скор 4-2-4
Против ПАОК-а 2-3-5

Само Олимпијакос их гази, остали немају загарантоване бодове тако да би данас ПАО могао да киксне на Криту без проблема.

А АЕК на новом стадиону нема пораз од ПАОК-а.

УЖИВО
Олимпијакос-Ливадиакос тренутно је 2-2 и 75 минут. Гости нису узели ни један бод тамо последњих 20 година!.

Арис тренутно водећи тим и тим са уједно најбољом формом у лиги у последњих 5 мечева, 4 победе у низу.

ПАОК је узео велики бод у Атини, Панатинаикос једва добио ОФИ у једној досадној утакмици без шанси, а Олимпијакос по мени у најбољем случају тек трећи фаворит за титулу јер кад код куће узгубиш бодове против тима од кога на свом терену ниси изгубио ни један бод у протеклих 20 година ту онда нешто дебело не штима.

АЕК и ПАОК дефинитивно главни кандидати за титулу, ПАО дефинитивно без шанси. Наравно, Олимпијакос се никада не може отписати али су по мени за сад у неком лошем моду који је далеко од титуле.

Поред највеће петорке грчког фудбала у плеј-офу бих волео да видим и ОФИ као ту шесту екипу. Занимљив клуб, тврд орах, нису клуб без навијача као прошлогодишњи учесник Ламија, био би још занимљивији плеј-оф. Много би било занимљиво у периоду одигравања плеј-офа боравити на релацији Атина-Солун и гледати те утакмице уживо, то ми је онако велика жеља али могућности за сад никако не дозвољавају. Панатинаикос баш не готивим, Олимпијакос ми је онако исто одбојан клуб тако да бих пратио АЕК и ПАОК углавном што кући што кад гостују. Волео бих да погледам и Арис уживо.

fgfgfg.jpg

Арис и АЕК ће бити одморнији од ова три која играју Европу, Олимпијакос, Панатинаикос и ПАОК мада и даље мислим да Арис нема никакве шансе да се озбиљније бори за титулу евентуално можда за куп

Арис једино ако полуди у стилу Лестера у супротном шансе да они освоје титулу су мизерне.
Мислим да Панатинаикос има само мало веће шансе од њих, а да и шампиона и вицешампиона треба тражити у преосталој тројци. Све у свему навијам за супер трилер финиша првенства.

Олимпијакос гостује Малмеу, не знам са ким у Европи играју ПАО и ПАОК
Олимпијакос из 2 утакмице има 3 бода у лиги Европе, ПАО има бод у ЛК против Борца у Бањалуци а ПАОК је поражен у Букурешту од ФКСБ

Арис нема лак задатак у Атини тако да после тешког кикса АЕК-а ситуација се отвара за ПАОК да стекну предност.

Олимпијакос губи 1-0 против Астераса после 25 минута меча

Back