Quantcast

Grčka na rasprodaji

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.300
Grci do sada prodali državnu imovinu vrijednu 1,9 milijardi eura – prodani su otoci Oksia u Jonskom moru i Patrokla
Stroge mjere štednje od Grčke su napravile bure barutaFoto: Reuters/Pixsell


Piše: Antonio Mandir/VLM Ispravi greške
Dijelovi kopna na istočnoj obali Atene, nekoliko otoka, zrakoplovi, najveće grčke luke Solun i Pirej, pristaništa za jahte, zračne luke, željeznica, autoceste... i još mnogo toga moraju prodati Grci kako bi popunili svoj proračunski minus. Financijski moćnici iz Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, nazvani "Trojka", traže od Grčke da u sklopu velikih reformi rasproda državnu imovinu vrijednu 50 milijardi eura da bi dobili novi paket pomoći težak 32 milijardi eura.

I tvornica oružja na bubnju

Ako Atena uskoro ne provede već obećanu privatizaciju golemih razmjera, ne pojednostavi porezni zakon i ne smanji proračunski deficit, izostat će i novčana injekcija, prenio je list Kathimerini upozorenja "Trojke". Grčki premijer Antonis Samaras najavio je u parlamentu da će poštovati obaveze koje je preuzeo od prethodne vlade i privatizirati javna infrastrukturna poduzeća te prodati javnu imovinu kako bi smanjili javni dug koji je nadmašio 350 milijardi eura i iznosi više od 160 posto BDP-a.

Samaras je kazao da će privatizacijom pokušati vratiti kapital koji je u protekle dvije i pol godine dužničke krize “pobjegao” iz zemlje. Na prodaji su još grčki telekom OTE, poštanska banka, državna lutrija OPAP, kazina, plinska industrija, skladište zemnog plina u Kavali, industrija oružja, telefonske frekvencije za mobilnu mrežu, autoceste, dijelovi državne elektroenergetske tvrtke DEI, tvornica aluminija i kamiona, vodoprivreda...

Za razliku od mjera štednje, privatizacijski planovi naišli su na oštre kritike.

– Imam dojam da čitam oglas za rasprodaju – komentirao je Alexis Tsipras, čelnik koalicije radikalne ljevice (SYRIZA).

U svakom slučaju, čini se da će se Grci i Grčka teško oprostiti od svoje dugo i teško stvarane javne imovine.

Iako cjelokupni plan predviđa da Atena mora prikupiti pedeset milijardi eura, grčka vlada trenutačno govori o samo devet milijardi eura iz rasprodaje obiteljskog srebra.

Do sada su Grci uspjeli prodati državnu imovinu vrijednu 1,9 milijardi eura. Prodan je otok Oksia u Jonskom moru, Patroklov otok ispred rta Souniona – 850 metara od atenske obale (za 100 milijuna eura), a u ponudi su još jonski otoci Provadi i Modi i mali otoci Cikladi.

Atena je prodala i četiri zrakoplova bivše državne zrakoplovne tvrtke Olympic Airways za 40,4 milijuna dolara. A koliko će rasprodaja državne imovine zbilja pomoći u prevladavanju dužničke krize, koja je prerasla u socijalnu dramu, nitko još ne zna.

Bolna nezaposlenost

Nezaposlenost je najbolniji grčki problem. Od početka eskalacije dužničke krize u siječnju 2010. udvostručio se broj nezaposlenih Grka. U siječnju 2010. bez posla je bilo 567.132 Grka, odnosno 11,3 posto radno sposobnog stanovništva. Taj se postotak udvostručio na 22,5 posto u travnju ove godine, kada je bez posla bilo 1,109 milijuna Grka.

U 12 mjeseci do travnja 2012., posao je izgubilo 307.775 Grka, odnosno svakoga mjeseca na ulici je završilo čak 25.648 ljudi. Bez posla, dakle, svakoga sata ostaje 35 Grka.

http://www.vecernji.hr/vijesti/grcka-rasprodaji-posto-otok-obala-luke-zeljeznica-ceste-clanak-430446
 

mina68

Никад нећеш одрасти, мали весељаче
Poruka
48.446
Продали су они све то одавно узимајући кредите. И паре потрошили.
Сада је само изашло на видело.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.