Grčka leto 2024

Obaveštenje! Flyover - radovi i zastoji na obilaznici u Solunu

u Solunu u toku veliki radovi na projektu Flyover. Radovi se vrše na obilaznici oko Soluna (Periferiakos - Ring Road) i trajaće oko 4 godine, a možda i duže.


Gužve na obilaznici su uveliko počele tako da je moguće da će turistima koji dolaze biti potrebno malo više strpljenja na ovom delu puta, posebno onima koji će letovati na Halkidikiju, ali i drugima koji planiraju da posete Solun tokom odmora.


Tako da će jedno vreme alternativa obilaznici, kao i nekada, biti prolazak kroz industrijsku zonu i centar grada, ulicama Egnatia ili Nikis pored mora. Mnogi turisti nam pišu da su i do sada na Halkidiki putovali isključivo kroz centar i upravo ulicom uz more pa verujemo da to neće predstavljati veliki problem.


Dobra vest je to što je ulica Egnatia napokon raščišćena i u njoj nema više radova i sada su sve trake slobodne za vožnju. Takođe u ulicama Tsimiski i aveniji Nikis (koja se proteže uz more pored trga Aristotelous i Bele Kule) policija stalno dežura i zabranjuje zaustavljanje vozačima kako bi se saobraćaj brže odvijao.1707081564_Solun_Flyover_obilaznica_zastoji%20(1).jpg
1707081564_Solun_Flyover_obilaznica_zastoji (1).jpgKako nam kolege iz Grčke javljaju, za sada prolaz preko obilaznice treba izbegavati u periodu špica - ujutru između 7h i 10:30h i popodne od 15h do 19h. Iako je trenutno samo mali deo puta pod radovima to ne sprečava ogromne kolone i zastoje koji izazivaju veliku nervozu kod vozača.


Za oko četiri godine uz projekat Flyover, Solun će imati novi besplatni autoput, što će doprineti rešavanju saobraćajnog problema grada. Sadašnja solunska obilaznica Ring Road je dužine 31 km.


Flyover projekat će obezbediti bolju povezanost istočnog dela Soluna sa južnim delom, aerodromom, Egnatia autoputem i Halkidikijem. Radiće se na rekonstrukciji i proširenjima postojećeg puta, a biće izgrađeno novih 13 km puta, 8 km uzdignutog autoputa, 9 petlji, 10 nadvožnjaka i tri nova tunela.


Osim navedenog, drastično će biti povećana bezbednost na putevima i smanjiće se opterećenost životne sredine.

Flyover će opsluživati 10.000 vozila na sat u svakom smeru i spasiće mnogo života, jer je trenutna stopa smrtnosti na ovoj obilaznici u Solunu 12 puta veća nego na Atiki putu u Atini.


Iskreno se nadamo da će se do leta možda nešto pojednostaviti i da turisti ipak neće morati da menjaju svoje uobičajene rute ka Halkidikiju.
 

Pratite uživo saobraćaj u Solunu!


Od nedavno na sajtu https://flyover.imet.gr/flyover_display.php možete UŽIVO pratiti saobraćaj na tri važna puta u Solunu koje mnogi od nas koriste. Ovaj grčki sajt u realnom vremenu prikazuje zastoje, vreme prolaska i brzinu kretanja vozila.


U pitanju su obilaznica oko Soluna (Periferiaki), Egnatia i Nikis avenija (pored mora).


Na osnovu trenutne situacije možete odlučiti na koju saobraćajnicu je najbolje ići i gde su najmanje gužve. Videćete takođe i koliko vam okvirno treba vremena za prolazak.
 

Nova pravila za turiste u Grčkoj od 1. juna: Da li možemo bilo kojim kolima na letovanje?​


Turisti iz Srbije uveliko se spremaju da krenu put Grčke, a od 1. juna čekaju ih neka nova pravila.
Ove sezone najtraktivnija destinacija među Srbima uvodi novitete kada su u pitanju automobili kojima dolazite, a neće biti isto ni na tamošnjim plažama – prema novom zakonu, najmanje 50% površine plaže moraće da ostane dostupno javnosti. Zbog radova, spremite se na gužve, ako planirate da koristite obilaznicu oko Soluna. Detaljnije o svemu što može da vas zadesi ako ste naumili da idete na odmor u Grčku, u emisiji „Probudi se“ danas je govorio predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta Aleksandar Seničić.

„Kada je reč o automobilima i saopstevnom prevozu odnosi se isključivo na električne automobile, nemamo ih puno u Srbiji. Radi se o tome da oni neće moći da uđu sa punim baterijama na trajekte, to je mera opreznosti, zbog visokih temperatura. Ono što jeste problem, kad idemo iz kontinentalne Grčke na bilo koje ostrvo, u Grčkoj ima jako puno brzih i običnih punjača za električne automobile, međutim na ostrvima to nije tako rasprostranjena infrastruktura. dakle, za očekivanje bi bilo da dopunite svoj automobil pre odlaska an ostrvo, to će biti problem. Ista je stvar i s povratkom s ostrva. Kako će se to kontrolisati nije poznato, ali svakako to pretpostavlja da će biti nekoliko redova – za električne i obične automobile, da će se praviti delimične gužve, treba biti spreman na to“, objasnio je Seničić.
 

Grčki tag uređaj - uputstvo za besplatno naručivanje na adresu u Srbiji


Grčki TAG uređaj za elektronsku naplatu putarine možete naručiti online i uređaj će vam nakon 5-7 dana stići na adresu u Srbiji potpuno besplatno. Sam uređaj je potpuno besplatan, carinskih troškova nema, a nećete platiti ni troškove dostave i slanja paketa.


Besplatan tag
je usluga pod imenom EgnatiaPass koju je grčka kompanija Egnatia Odos SA omogućila svojim korisnicima.


Tag uređaj se može koristiti na svim putevima i naplatnim stanicama širom Grčke.


Tag uređaj za plaćanje putarina kroz Grčku mogu na isti način i potpuno besplatno dobiti takođe građani Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske...

https://grckainfo.com/blog/grcki-tag-uredjaj-uputstvo-za-besplatno-narucivanje-na-adresu-u-srbiji

 
Vikend zaobici,ja sam nocu isao nijedan auto na putu skoro od nisa do halkidikija,posebno u makedoniji i gckoj zive duse nisam sreo,sad krece guzva a u povratku nije bilo nigde osim na nasoj granici 10ak auta ispred mene
Cosmos trzni centar parking 2,5€ lopovi samo pola sata besplatno
 
Utisak: guzva na granici je kao da je sezona uveliko🙄
Ja retko u odlasku idem na Evzoni, uglavnom Dojran ili Niki u zavisnosti gde idem na koju stranu Grčke. Prrespavam u Starom Dojranu ili Bitolju.
Sad kad su Bugari navodno završili autoput od granice do Blagoevgrada koliko sam razumeo postoji i ta opcija kao sasvim legitimna za tamo Tasos,Kavalu Asprovaltu...
 
Ja sam išao i preko Bugarske, nije loša opcija ako se ide na Tasos recimo. Trenutno kroz Bugarsku 27km nije autoput (deonica simitli-kresna) skoro je pušten u saobraćaj tunel Železnica dug 2km, povoljnost je to što za Bg ne treba zeleni karton i kupuje se vinjeta nema naplatnih rampi kao kroz Makedoniju, gde ih trenutno ima 5 i to na deonici od 170km, praktično na svakih 30km naplatna rampa.
 

Back
Top