Grčka je imala građanski rat, a Srbija!!??

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
38.611
Ne znam, najbolje da nam neki dobar istoričar ukratko objasni da je Grčka nakon WW2 imala građanski rat i da li je to bilo vezano uz njen ulazak u NATO i EU!?
Ustvari, pitanje je da li će i Srbija moći ući u te institucije bez neke vrste građanskog rata....jer ko ne nauči iz istorije, dužan je ponavljati je....

Grcka je imala gradjanski rat nakon zavrsetka II svetskog koji se svodio na vatanje komunisticke gerile po planinama. Zavrsen je valjda 1949. Mnogi od tih ljudi su emigrirali u Cesku i Poljsku. Ima cak i neki film o tome, al sam zaboravio naslov.

Na vlast je potom dosla vojna hunta, koja je "sisla" sa vlasti nakon turske invazije Kipra.

U EU su primljeni 1981. godine. Spekulise se da je 1979. Tito na nagovor tadasnjeg vrha SKJ odbio ponudu da SFRJ bude primljena u EU, pa je primljena Grcka instead.

Što ti je život često maskenbal:
koji se svodio na vatanje komunisticke gerile po planinama južno od grčko-jugoslovenske granice
koji se svodio na vatanje anti-komunisticke gerile po planinama severno od grčko-jugoslovenske granice...

PS: ako sam dobro shvatio, Grčka je prvo primljena u NATO, a zatim, dosta kasnije i u EU...

Не видим да ИКО У ОВОЈ ТЕМИ ПОЗИВА НА ГРАЂАНСКИ РАТ ??? Или... можда више не умем да читам... не знам...по мом схватању фосилваса сугерира расправу о ратним сукобима у периоду од '90. до данас, или можда као што многи аутори тврде да још од 1945. "у Србији траје грађански рат", алудирајући на прогон неистомишљеника... не знам...

eremita:
Не видим да ИКО У ОВОЈ ТЕМИ ПОЗИВА НА ГРАЂАНСКИ РАТ ??? Или... можда више не умем да читам... не знам...по мом схватању фосилваса сугерира расправу о ратним сукобима у периоду од '90. до данас, или можда као што многи аутори тврде да још од 1945. "у Србији траје грађански рат", алудирајући на прогон неистомишљеника... не знам...

ne brini! Commodore nije zadovoljan mojim odgovorima njemu na nekim drugim temama i poveo je specijalni rat protiv mene....
Btw: Vidim da neki nisu shvatili šta je pisac hteo da kaže....

Citat:Dobro... Fosil, ko bi bile strane u tom ratu?

Neka je na veselje onom debilu radi kojega ovo moram dva puta pisati, pa kaže:

Ekonomski:
Crveni: Oni koji hoće zadržati ranije stečene privilegije i kojima ne pašu neke velike promene
Plavi: hoće veće perspektive i svetliju budućnost za sebe

-ratom se poruši dosta postojećeg/zastarelog i potrebna su nova ulaganja za obnovu...

- ratom se troši i ispituje razna oprema i naoružanje, biznis za vojnu industriju...

- ratom se uništi zastarelo naoružanje bivše JNA i eto razloga da se pređe na NATO standard..

Politički:
-oni koji su za EU/NATO integracije
-oni koji su protiv, tj. koji su za razne druge saveze ili neutralnost

Istorijski:
- oni koji su za tileta gazili srpski narod i njihovi istomišljenici i simpatizeri..
- oni koji hoće naplatiti neke račune iz tih vremena, progone, robijanja, smaknuća, proterivanje, nacionalizacije itd

Psihološki:
rat tek-tako, da se na muci vidi ko kako stvarno diše/misli, pun je Balkan raznih višeličnih podlaca i neiskrenih tipova, pa tako i Srbija...

Gerontološki:
kako možete napredovati uz celu armiju tiletovih penzića koji su svojevremeno gradili 'bratstvo i jedinstvo' a nisu stvarali trajne vrednosti koje će im osiguravati penzije, već vise na grbači proračuna i/ili rasprodaju sve što su stekli, a vama ostalima...racku u zube, možete početi od početka kao i 45-e....

Мени је најјача фора то што је син Маркосовог партизана, који је по пропасти револуције у Грчкој емигрирао у ФНРЈ и ту основао породицу, ставио тачку на причу тако што је скинуо петокраку са Скупштине Београда.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back