Грчка и Турска потписале декларацију о добросуседским односима

комшија

Stara legenda
Poruka
89.081

1702008297298.png


Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima


https://www.021.rs/Info/komentari/360663
Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima


Prije 6h

Tokom sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana potpisana je deklaracija o dobrosusedskim odnosima dve države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

Turski predsednik je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Micotakisom u Atini izjavio da ne "ne postoji nijedan problem koji ne može da se reši" između Turske i Grčke, regionalnih rivala među kojim su odnosi decenijama zategnuti.

Micotakis je rekao da oseća "istorijsku odgovornost da iskoristi ovu priliku da dovede dve države rame uz rame, baš kakve su i granice dve države".

U deklaraciji o dobrosusedskim odnosima se navodi da su se dve države opredelile da neguju prijateljske odnose, da se međusobno poštuju, žive u miru i razumevanju i da rešenja za svaki spor traže u skladu sa međunarodnim pravom.

Grčki i Turski ministri su tokom zvanične posete potpisali 15 sporazuma, među kojima je i dogovor o jednogodišnjem viznom programu koji bi omogućio turskim turistima da posećuju obližnja grčka ostrva bez potrebe da za to podnose zahtev za dozvolu.

"Nadamo se da ćemo naše probleme rešiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusedskim odnosima u okviru međunarodnog prava", rekao je Erdogan i dodao da će biti "u interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rešavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na ostrvu".

Micotakis je rekao da su njihovi bilateralni odnosi u prošlosti doživljavali turbulencije koje su ponekad bile opasne i da je važno ostati na mirnijem putu na kome se dve države nalaze već nekoliko meseci.

U razgovoru sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu, Erdogan je izrazio nadu da će današnji sastanak o strateškoj saradnji Turske i Grčke biti prilika za novu eru u odnosima dve zemlje.

Erdogan je u prvoj zvaničnoj poseti Atini od 2017. godine, nakon višegodišnjih tenzija između dve zemlje.

link


Султану Ердогану треба дати Нобелову награду за мир! Живела братска Турска! Честитке званичној Атини!
 
I Grčka i Turčinska su postale članice NATO 1952 godine. :rtfm:

Prvi čin rata u Evropi (na evropskom kontinentu) posle završetka 2.svetskog rata 1945 je medijski prećutano nekažnjeno etničko čišćenje Grka iz evropskog dela Carigrada (iz grčkog dela grada zvanog Fanar) kojeg su počinili genocidni turčinski agresori 1955 godine uz prećutno odobrenje Amerike (pre pomenutog događaja je turčinski zvaničan broj Grka u Carigradu u Fanaru bio 80.000, dok je grčki nezvaničan broj Grka u Carigradu u Fanaru bio 100.000, nakon pomenutog događaja je broj Grka u Carigradu u Fanaru smanjen na 48.000, dok su do sadašnjice genocidni Turčini neprekidnim istrebljivanjem Grka sveli broj Grka u Carigradu u Fanaru na 3.000)!
👀👂👂💯%

Pre velikoturčinske agresije na grčko ostrvo Kipar 1974 godine su Grci bili većinsko stanovništvo na celom Kipru (najviše enklava sa turčinskom manjinom je bilo na severu a manje na zapadu i jugoistoku pomenutog grčkog ostrva), genocidni Turčini su vojnom silom, uz prikrivenu pomoć Velike Britanije na terenu, okupirali sever grčkog ostrva Kipar i istrebili većinsko grčko stanovništvo!
👀👂👂💯%

Grčka je nakon toga postala članica EU 1981 godine. :rtfm:
 

Back
Top