Grci podižu zid prema Turskoj!

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Između Grčke i Turske biće sagrađen bedem dužine 206 kilometara. Od januara do novembra 2010. godine presretnuto 32.500 imigranata samo na jednom delu problematične granice!

Da bi se, kako kažu njeni zvaničnici, zaštitila od najezde ilegalnih imigranata, Grčka planira da na granici sa Turskom izgradi - zid!
- Saradnja sa drugim zemljama u okviru Evropske unije je dobra. Sada planiramo izgradnju zida da bismo se zaštitili od ilegalne imigracije - izjavio je ministar za zaštitu građana Hristos Papucis.
Papucis, bivši komesar EU, upozorava da je Grčka iscrpla kapacitet za prijem ilegalnih imigranata.
- Želim jasno da kažem: samo oni imigranti koji imaju međunarodno priznato pravo na zaštitu ili pravo na azil ostaće u zemlji. Svi drugi treba da razumeju ovu poruku. Oni će napustiti Grčku ili dobrovoljno ili će biti prinudno deportovani - rekao je Papucis novinskoj agenciji ANA. Prema njegovim rečima, vlada ima jasan stav o ovom pitanju i namerava da zada odlučan udarac mreži kriminalaca koji krijumčare ljude preko granice i trguju njihovim nadama u bolji život.

On je za grčku novinsku agenciju ANA-MPA, kako prenosi Slobodna Evropa, precizirao da će zid biti dug 206 kilometara i da će podsećati na zaštitni bedem između SAD i Meksika. Još jedan zid izazvao je velike probleme i optužbe za nečovečno ponašanje: metalni zid između Izraela i pojasa Gaze.

Turski list „Hurijet" piše da je ovo prvi put da Papucis iznosi ideju o izgradnji barijere duž 150 kilometara duge kopnene granice sa Turskom, koja je postala glavna ruta za ulazak ilegalnih migranata u Evropsku uniju.
Od januara do početka novembra 2010. godine presretnuto je 32.500 imigranata samo na jednom, 12 kilometara dugom delu te granice, navodi turski list. Većina emigranata pokušava da u Evropu, trbuhom za kruhom i u potrazi za bezbednijim životom, dođe iz Avganistana, Alžira, Pakistana, Somalije i Iraka. Uhapšeni imigranti smeštaju se u prenaseljene prihvatne centre u kojima čekaju azil ili (mnogo češće) proterivanje. Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava u mnogo navrata kritikovale su grčke vlasti zbog uslova koji vladaju u ovim prihvatnim centrima, ne štedeći ni grčku politiku davanja azila, koja je znatno stroža od one koja je propisana međunarodnim standardima. Veoma su česti incidenti u kojima se prema ilegalnim imigrantima primenjuje prekomerna sila, a poslednjih godina učestale su i tragedije u kojima se siromašni imigranti guše u bunkerima kamiona pri pokušajima da pređu granicu.

Vraćanje Albanaca sa granica
Pre nekoliko nedelja Grčka je bila izložena kritikama zbog sprečavanja ulaska u zemlju žitelja Albanije, to jest zbog previše revnosne primene graničnih propisa. Građani Albanije su vraćani jer nisu posedovali neophodna dokumenta. U Grčkoj živi skoro pola miliona albanskih izbeglica. Samo sa prelaza Kakavija vraćeno je više od sto Albanaca jer nisu imali potvrdu o zdravstvenom osiguranju, nisu znali adrese onih koje posećuju u Grčkoj ili nisu imali određeni iznos gotovine. Još jedna od prepreka na ulasku u Grčku jeste i zahtev da građani Albanije dokažu da njihov domaćin nema kriminalni dosije u Grčkoj.




http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/146260/Grci+podižu+zid+prema+Turskoj!.html
 
Не знам само како ће Грци успети да контролишу морску границу са Турском :think:

Можда и није лоша идеја да Грци искористе ове западњачке, демократско-либералне трендове подизања зидова, време је да се заштите од Турака са једне и Албанаца с друге стране.
Ја још увек не верујем да би ЕУ прстом мрднула да их заштити од најезде/напада једних или других, тако да Грцима остаје једино да се поуздају "у се и у своје кљусе".
 
pa cemu bre ovi problemi izmedju turske i grcke..?? pa zar one nisu clanice NATO..?? ZAR NAS OVDE NE UBEDJUJU SVAKODNEVNO DA AKO SI CLAN NATO-A NEMAS NIKAKVIH PROBLEMA ..?? kad ono vidi --oce zidom da dele zemlje clanice NATO-a...a sta kaze veliki tata na to..???
 

Back
Top