Granice izmedju realnog i virtualnog sveta

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Sa razvojem kompjuterske tehnike polako BLEDE granice izmedju stvarnog, realnog i virtualnog, nepostojeceg sveta...

Cini mi se da kroz 50, (a mozda i manje godina) vise necemo moci lako da odredimo da li smo u stvarnom ili virtualnom svetu...

Stvarnost ce se mesati sa iluzijom, a iluzija sa stvarnoscu...

I to je jedna od, po meni, najvecih REALNIH opasnosti od kompjutera.

Da li je ispravna - procenite sami.

E ***** ga sad. Tako i kada bi bili i izadjemo, ko bi mogao reci da to nije varka i da smo i dalje zarobljeni? Zacarani krug...

Pa u neku ruku mozda i jeste, jer ne znamo sta je iznad nas, neko to zove Bog, Matrix, kako vec. Ali evo, sta je stvarnost i sve oko nas osim skupa atoma, isto kao sto je u Matrixu sve skup nula i jedinica, a svaki atom je beznacajan kada gledas celinu, recimo coveka ili Zemlju. A na vecoj skali, ta Zemlja je samo atom koji formia nesto vece koje mi i ne mozemo da pojmimo.

Pa u neku ruku mozda i jeste, jer ne znamo sta je iznad nas, neko to zove Bog, Matrix, kako vec. Ali evo, sta je stvarnost i sve oko nas osim skupa atoma, isto kao sto je u Matrixu sve skup nula i jedinica, a svaki atom je beznacajan kada gledas celinu, recimo coveka ili Zemlju. A na vecoj skali, ta Zemlja je samo atom koji formia nesto vece koje mi i ne mozemo da pojmimo.

Ma kapiram, ali ne treba razmisljati o tome, mogao bi covek da poludi :D

Dobra tema.

Vec sada su te granice zamucene. Ne postojis ako te nema na fejsu. Smatraju te za cudaka i pustinjaka, ako imas manje od 35 godina a ne volis tehniku i nisi na njoj.

Sve isto važi i ako si stariji od 35 voliš,net i obilato ga koristiš,nemaš fejs,al zato igraš igrice do besvesti.
Ne razumem kako to ne postojiš? Ne mislim na tebe lično,već generalno.Da li to znači da svi oni koji nemaju net,ne postoje?
Granica realnosti i virtuelnog sveta je prosta on-off. Ograđujem se unapred,za mene je tako.
Možda sam i skroz pogrešno shvatila.:think:

Ovo je i podnosljivo, sve dok ne zavlada vestacka inteligencija. A radi se na njoj punom parom. Pa ce sve ovo do sada biti daleko naprednije i zanimljivije!

Vestacka intelicencija je samo UVOD u stvaranje VESTACKOG RAZUMA.

Onog momenta kada se to napravi - to ce BITI KRAJ COVECANSTVA!

Ljudski rod ce postati samo EVOLUCIONI BALAST koga ce se vestacki razum resiti brzo i bez sentimentalnosti!

Bože mili, koja budalaština.

Mi nikako ne možemo sada da budemo u virtualnom svetu, jer on još ne postoji. Internet NIJE virtuelni svet. Internet je mreža koja povezuje kompjutere a neslavno se krstio tako.

Virtuelni svet je onaj koji zameni realni, u svakom segmentu, što znači da svaki, ali svaki taktilni nadražaj mora da bude podržan. Ako osetimo da je ijedan izostao, možemo da napravimo razliku između dve realnosti i samim tim, virtuelna realnost pada u vodu, postaje ništa drugo do prozor u tu realnost.

Evo primera:
Da li isto osećate kada stojite na kiši ili kada iz svoje sobe posmatrate kišu kroz prozor?

Dakle, za VR je potreba enormna skalamerija, nešto kao Holodek sa Enterprajsa (tehnološki stvorena VR) ili elektrode u mozak (mentalno stvorena VR).ili kombinacija obe.
Oba slučaja su još daleko od realizacije, što ne znači da će se kad-tad do nje doći.
Najprostiji primeri sadašnjih VR su savršeniji simulatori, (leta) koji služe u edukativne svrhe, ne u zabavne, a koji podražavaju tek pokoji taktilni nadražaj. (vizuelni i mehanički)

Dakle, ovo, internet, je samo prozor u VR, mi nikako ne možemo biti u njemu, nego samo svojim delovanjem (kuckanjem) učestvujemo. Prozori su uvek jednosmerni. Vi vidite kišu, ali kiša vas ne kvasi.

Mi nikako ne možemo sada da budemo u virtualnom svetu, jer on još ne postoji. Internet NIJE virtuelni svet. Internet je mreža koja povezuje kompjutere a neslavno se krstio tako.

Virtuelni svet je onaj koji zameni realni, u svakom segmentu, što znači da svaki, ali svaki taktilni nadražaj mora da bude podržan. Ako osetimo da je ijedan izostao, možemo da napravimo razliku između dve realnosti i samim tim, virtuelna realnost pada u vodu, postaje ništa drugo do prozor u tu realnost.

Evo primera:
Da li isto osećate kada stojite na kiši ili kada iz svoje sobe posmatrate kišu kroz prozor?

Dakle, za VR je potreba enormna skalamerija, nešto kao Holodek sa Enterprajsa (tehnološki stvorena VR) ili elektrode u mozak (mentalno stvorena VR).ili kombinacija obe.
Oba slučaja su još daleko od realizacije, što ne znači da će se kad-tad do nje doći.
Najprostiji primeri sadašnjih VR su savršeniji simulatori, (leta) koji služe u edukativne svrhe, ne u zabavne, a koji podražavaju tek pokoji taktilni nadražaj. (vizuelni i mehanički)

Dakle, ovo, internet, je samo prozor u VR, mi nikako ne možemo biti u njemu, nego samo svojim delovanjem (kuckanjem) učestvujemo. Prozori su uvek jednosmerni. Vi vidite kišu, ali kiša vas ne kvasi.

Upravu si....

A i nisi upravu. Nije bitno tehnički jel to virtuala ili reala u kojoj su ljudi s izmijenjenim navikama. Bitno je da se nešto događa. Ljudi su sve više za kompjuterom, sve manje vani, na zraku. Nove generacije pogotovo. Već postoje i klinike za odvikavanje od interenta. Već ima dovoljno slučajeva zanemarivanja roditeljske brige za djecu zbog interneta. Ozbiljan je to problem. Promjene su neizbježne.
Dobro je bar o tom razgovarati, to je možda slamčica spasa....iako ne vjerujem.

Evo primera:

samo za teb da odgledas ovaj film

Sa razvojem kompjuterske tehnike polako BLEDE granice izmedju stvarnog, realnog i virtualnog, nepostojeceg sveta...

Cini mi se da kroz 50, (a mozda i manje godina) vise necemo moci lako da odredimo da li smo u stvarnom ili virtualnom svetu...

nije.

virtuelno, znachi, zamishljeno. To je postojalo oduvek samo ne tako plakativno, ne tako prezentno.

Pa ima istine u tome, ali virtuelno je ipak samo virtuelno, dakle iluzija, a realnost i stvaran svet je ipak ono nezamenljivo. Kroz virtuelno se mogu neke stvari iz realnog sveta dosta približiti, a pogotovo su zanimljive one nedostižne, ali se to isto ne može doživeti i osetiti kao kad je stvarnost.

Pa ima istine u tome, ali virtuelno je ipak samo virtuelno, dakle iluzija, a realnost i stvaran svet je ipak ono nezamenljivo. Kroz virtuelno se mogu neke stvari iz realnog sveta dosta približiti, a pogotovo su zanimljive one nedostižne, ali se to isto ne može doživeti i osetiti kao kad je stvarnost.
može, može...itekako. Ima tehnologija, samo nije još u masovnoj upotrebi. Doći će to brzo. Blajbinger je s razmišljanjem otišao malo u budućnost, ali mislim da je izvjesna-baš onako kako ju je i opisao. Nećemo znati što je što...a što je najgore više će nam se svidjeti virtualno-jer tamo možemo biti što hoćemo.
Gledala sam film, s Brce Willisom u glavnoj ulozi, zove se Surrogates. Baš na ovu tematiku, dobro obrađeno. Da se čovjek zamisli. Preporučam.

Back