Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa naravno da ostaju. Mnogo ljudi misli da se ukidaju mesečne karte, što svakako nije tačno. Mislim da kad bi spustili cenu pojedinačnih karata da bi imali više profita. U Minsku je kao što sam pisao, 8 dinara!

http://tf1.mosfont.ru/photo/04/28/19/428199.jpg

Inače, Belorusi su oko 30% bogatiji od nas.Skoro 14 000 $ gdp po glavi stanovnika dok je kod nas 10 500!

Jeste, karte su sada verovatno jos jeftinije, ako su ostale na 600 beloruskih rublji, ali ima jedna caka - kod njih je pomahnitala inflacija. Trenutno se za 1 000 000 beloruskih rublji dobija tek 84 i po evra.

Primer:
On January 2, 2009, the Central Bank of the Republic of Belarus lowered the exchange rate of the ruble by 20%.

On May 24, 2011, the Central Bank of the Republic of Belarus lowered the exchange rate of the ruble by 56%. Alexei Moiseev, chief economist at Russia’s VTB Capital, said at the time that “a ‘91-style meltdown is almost inevitable,” referring to the crisis which accompanied the dissolution of the Soviet Union.

http://en.wikipedia.org/wiki/Belarusian_ruble

poredjenje kurseva
http://www.xe.com/ucc/convert/?Amount=1000000&From=BYR&To=EUR

To je ono sto smo mi imali 90tih - "kupovina socijalnog mira"... samo sto nismo imali granicenje direktno sa Rusima, pa da gas kosta 170$, a ne kao nas sada - 500$.
I nafta je moguce jeftinija, sta znam.

Prorezimski nastrojeni kolega, zar ne mislis da bi kod nas karte trebale biti znatno jeftinije?
Ni kod nas inflacija nije zanemarljiva. A sad ne trebaju da "kupuju socijalni mir" kad 3/4 stanovnika jedva prezivljava?!

Gresis grdno... nije prorezimski nego pronemacki orijentisan. Nije to isto.

Da je nezadovoljstvo toliko koliko neki pricaju, novi 5. oktobar bi vec bio... ali tog i takvog nezadovoljstva prosto nema. Politika jeftinih cena raznih usluga i roba nam je mnogo stete nanela.
Upravo sa jeftinim kartama prevoza je gsp bio pukao skoro do unistenja. Od kako karte kostaju pristojno - od tada je i gsp barem pristojan.

Stvari kostaju, nema besplatnog rucka nigde.

I naravno - jel svi moraju da zive u Beogradu? Mozda ne...

Da je nezadovoljstvo toliko koliko neki pricaju, novi 5. oktobar bi vec bio... ali tog i takvog nezadovoljstva prosto nema. Politika jeftinih cena raznih usluga i roba nam je mnogo stete nanela.
Upravo sa jeftinim kartama prevoza je gsp bio pukao skoro do unistenja. Od kako karte kostaju pristojno - od tada je i gsp barem pristojan.

Jos gore!
Mozda bi i bilo kad bi imao neko da pokrene narod.Jesi li ti slep ili se samo pravis da je stanje uzasno?
I pored evropskih cena,paraziti dobijaju znacajna sredstva iz gradskog budzeta!
Znam ja sasvim dobro da nema bespl rucka.
Kakve veze ima da li neko zivi u Bg-u ili ne?

Samo jedna stvar. Mene su 90-ih tadasnji lideri opozicije a sadasnji vlastodrsci pozivali na gradjansku neposlusnost,a ja sam se odazvao tom pozivu. Gradjanska neposlusnost je podrazumevala voznju prevozom bez kupljene karte. Zasto bi sada u istoj socijalnoj situaciji u kojoj sam kao i tada kupovao skupe karte za prevoz i to jos da me oni ubedjuju kako to mora? Da bar nisu pozivali na tu neposlusnost,pa ajde.

Jeste, karte su sada verovatno jos jeftinije, ako su ostale na 600 beloruskih rublji, ali ima jedna caka - kod njih je pomahnitala inflacija. Trenutno se za 1 000 000 beloruskih rublji dobija tek 84 i po evra.

Primer:
On January 2, 2009, the Central Bank of the Republic of Belarus lowered the exchange rate of the ruble by 20%.

On May 24, 2011, the Central Bank of the Republic of Belarus lowered the exchange rate of the ruble by 56%. Alexei Moiseev, chief economist at Russia’s VTB Capital, said at the time that “a ‘91-style meltdown is almost inevitable,” referring to the crisis which accompanied the dissolution of the Soviet Union.

http://en.wikipedia.org/wiki/Belarusian_ruble

poredjenje kurseva
http://www.xe.com/ucc/convert/?Amount=1000000&From=BYR&To=EUR

To je ono sto smo mi imali 90tih - "kupovina socijalnog mira"... samo sto nismo imali granicenje direktno sa Rusima, pa da gas kosta 170$, a ne kao nas sada - 500$.
I nafta je moguce jeftinija, sta znam.

Karte su kod njih uvek bile jeftine. A poređenja radi Minsk sa 1.8 miliona st. što se gradskog prevoza tiče stoji ovako:

Autobusi:
942 vozila u saobraćaju
2/3 voznog parka niskopodno
4.8 god prosečna starost

Trolejbusi
760 vozila u saobraćaju
80% voznog parka niskopodno
4.1 prosečna starost

Tramvaj
118 vozila u osabraćaju od 150
6,2 prosečna starost

Metro
2 linije metroa dužine 30,3 i 25 stanica.
http://gusts.minsk.by/transsport/

Dakle, oko 1800 vozila + 2 metro linije. Beograd, bez metroa dnevno u saobraćaju ima maksimalno 1300 vozila sa sve privatnicima!
http://www.smedia.rs/vesti/vest/73582/GSP-Beograd-Autobusi-Povecan-broj-vozila-GSP-a.html

Uzmimo da je cena prevoza u Belorusiji duplo skuplja, dakle 1200 rubalja, što je 16dinara (neka bude i 20), to je 3 puta jeftinije nego što je u Beogradu. Ako uzmemo realno stanje + troškove održavanja šinskog sistema (2 metro linije) i veći broj trolejbusa (Beograd ih ima oko 100), a uz to im je starosna struktura duplo bolja od naše, možemo grubo zaključiti da je prevoz tamo do 7-8 puta jeftiniji s obzirom na kvalitet koji pruža i udobnost. Namerno poredim Beograd i Minsk, a ne neki Švajcarski ili Nemački grad, jer kod nas prihodi od karata prosto nestaju.

Još jedan podatak, GSP je 1991. godine bez privatnika u saobraćaju imao oko 1250 vozila, danas posle 20 godina imaju jedva 1300 sa sve privatnim prevoznicima.

Poslednja izmena:
Samo jedna stvar. Mene su 90-ih tadasnji lideri opozicije a sadasnji vlastodrsci pozivali na gradjansku neposlusnost,a ja sam se odazvao tom pozivu. Gradjanska neposlusnost je podrazumevala voznju prevozom bez kupljene karte. Zasto bi sada u istoj socijalnoj situaciji u kojoj sam kao i tada kupovao skupe karte za prevoz i to jos da me oni ubedjuju kako to mora? Da bar nisu pozivali na tu neposlusnost,pa ajde.

Bio sam jos onda svestan da neke stvari ne mogu da budu besplatne. Sto se mene tice, placacu i dalje.

Eto, od nove godine valjda, cemo da imamo samo jednu zonu gsp-a, a cene karata i markica ce da budu kao sadasnja prva zona. Mozda nije neko epohalno pojeftinjenje, ali bar nekome ce da znaci.

Karte su kod njih uvek bile jeftine. A poređenja radi Minsk sa 1.8 miliona st. što se gradskog prevoza tiče stoji ovako:

Autobusi:
942 vozila u saobraćaju
2/3 voznog parka niskopodno
4.8 god prosečna starost

Trolejbusi
760 vozila u saobraćaju
80% voznog parka niskopodno
4.1 prosečna starost

Tramvaj
118 vozila u osabraćaju od 150
6,2 prosečna starost

Metro
2 linije metroa dužine 30,3 i 25 stanica.
http://gusts.minsk.by/transsport/

Dakle, oko 1800 vozila + 2 metro linije. Beograd, bez metroa dnevno u saobraćaju ima maksimalno 1300 vozila sa sve privatnicima!
http://www.smedia.rs/vesti/vest/73582/GSP-Beograd-Autobusi-Povecan-broj-vozila-GSP-a.html

Uzmimo da je cena prevoza u Belorusiji duplo skuplja, dakle 1200 rubalja, što je 16dinara (neka bude i 20), to je 3 puta jeftinije nego što je u Beogradu. Ako uzmemo realno stanje + troškove održavanja šinskog sistema (2 metro linije) i veći broj trolejbusa (Beograd ih ima oko 100), a uz to im je starosna struktura duplo bolja od naše, možemo grubo zaključiti da je prevoz tamo do 7-8 puta jeftiniji s obzirom na kvalitet koji pruža i udobnost. Namerno poredim Beograd i Minsk, a ne neki Švajcarski ili Nemački grad, jer kod nas prihodi od karata prosto nestaju.

Još jedan podatak, GSP je 1991. godine bez privatnika u saobraćaju imao oko 1250 vozila, danas posle 20 godina imaju jedva 1300 sa sve privatnim prevoznicima.

1200 rubalja je tek 10 dinara, kurs im naglo opada, oni idu ka hiperinflaciji.

Pa zar stvarno mozes da poverujes da je cena od 10 dinara, a za bilo ciji gradski prevoz - ekonomska cena?
Nadji koliko drzava daje za to, pa ce racunica da se pokaze.
Mi koliko god da placamo karte, gsp dobija i pare iz budzeta - jer mi publika ne platimo dovoljno.

Bio sam jos onda svestan da neke stvari ne mogu da budu besplatne. Sto se mene tice, placacu i dalje.

Eto, od nove godine valjda, cemo da imamo samo jednu zonu gsp-a, a cene karata i markica ce da budu kao sadasnja prva zona. Mozda nije neko epohalno pojeftinjenje, ali bar nekome ce da znaci.

Eto, i gradjanima drugog reda nesto da pojeftini. Poslednji put je to bilo pre nekoliko godina kad su cene fiksne telefonije izjednacene za gradska i prigradska naselja.

Racunam da ako je u pitanju neka prijava, da mozes da kazes "u toliko i toliko sati, vozilo broj abc na liniji aa"... se dogodilo - nesto, i da to bude dovoljno. Barem, moj zdrav razum mi nalaze da bude tako. A papirologija... :think:

I moj, ali dama na početnoj stanici mi reče da ne može.
Ali ići ću... Hoću da prijavim "šoferku" tranvaja znam i liniju i broj vozila i vreme

Мени изгледа логично да не можеш да дођеш до тих података, јер би ти то омогућило да се "обрачунаш" са дотичним. То није на теби. Систем је такав да мораш да верујеш да ће они с њим да се обрачунају.

Иако моје искуство по комуњарским земљама (ова није ништа боља) говори да након твоје жалбе бивају запажени и добију унапређење. :)

iz Službe za mejdiski nastup GSP-a su mi prosledili zvaničan odgovor tog pogona da je vozač kažnjen. Sad zavisi šta i kako prijavljujete.
Невезано за ГСП, сећам се да сам се једном жалио на радника интернет провајдера, који се био разбашкарио на мом рачунару. Добих исто допис да је спроведена дисциплинска мера. Кад сам им свратио једном да платим интернет, видим бре човек унапређен. Од теренца је постао неко мудо за канцеларијским столом, и то не од оне сорте што мора да има посла са било каквим клијентима. Готивне су им дисциплинске мере. :worth: Ваљда ће и мени једном тако нешто да се деси. :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back