Građevinski fakultet objavio koja dokumentacija za zgradu Železničke stanice u Novom Sadu nije dostupna javnosti

И не само у тој струци; овде имамо осеку знања у свим сферама стручности.
Govorio sam uopsteno, od kamiondzija, preko masinbaravara, medicinskih sestara, lekara, inzenjera... svako ko je mogao da ode otisao je. Ostali su oni koji su napravili svoj sopstveni biznis, oni koji nisu imali hrabrosti da uteknu i oni koji su su se uglavili u sistem. Pa tako ne mozes naci tesara da ti pretrese krov, elektricara da ti uradi inastalacije u kuci, lekara da te operise... manjak je svih zanimanja, manjak ljudi koji znaju posao za koji bi ih platio.

Govorio sam uopsteno, od kamiondzija, preko masinbaravara, medicinskih sestara, lekara, inzenjera... svako ko je mogao da ode otisao je. Ostali su oni koji su napravili svoj sopstveni biznis, oni koji nisu imali hrabrosti da uteknu i oni koji su su se uglavili u sistem. Pa tako ne mozes naci tesara da ti pretrese krov, elektricara da ti uradi inastalacije u kuci, lekara da te operise... manjak je svih zanimanja, manjak ljudi koji znaju posao za koji bi ih platio.
Joj nije baš tako.
Probao ja da odem u inostranstvo.
Otišao gde mi srcu drago u Rusiju.
A vratio sam se posle 14 dana jer više nisam mogao da slušam tudj jezik i da se čudom čudim šta sve tolerišu a na čemu pucaju.
Nemaš pojma koje je zadovoljstvo opilo dušu kad sam po povratku čuo nekog balvana kako telefonira: "ko je to tebi rekao? On? E ***** mu se u usta"

Joj nije baš tako.
Probao ja da odem u inostranstvo.
Otišao gde mi srcu drago u Rusiju.
A vratio sam se posle 14 dana jer više nisam mogao da slušam tudj jezik i da se čudom čudim šta sve tolerišu a na čemu pucaju.
Nemaš pojma koje je zadovoljstvo opilo dušu kad sam po povratku čuo nekog balvana kako telefonira: "ko je to tebi rekao? On? E ***** mu se u usta"
ne huli rusiju titoisto
ne spamuj

manjak ljudi koji znaju posao za koji bi ih platio.
Не, није то проблем.
Проблем је што је стручност слабо плаћена, па су стручни престали да раде свој посао, и баве се неким пословима који не захтевају стручност, а плаћени су исто.

Не, није то проблем.
Проблем је што је стручност слабо плаћена, па су стручни престали да раде свој посао, и баве се неким пословима који не захтевају стручност, а плаћени су исто.
Problem je ako ne radis u struci da polako odumires, zaboravljas i ne pratis nove trendove. Tako je u svakoj oblasti a pogotovo u inzenjerskig gde tehnologija svakim danom napreduje i gde si "out" ako ne ucis i radis na sebi stalno, do penzije. I to jeste najveci problem inzenjera u Srbiji, mnogi odu u drzavna preduzeca i tamo se zakopaju jer im niko ne trazi da napreduju i odrzavaju standarde, tamo otaljavaju karijeru. Ona bedna obuka koju Inzenjerska klomora zove "permanentna obuka" je bas to, otaljavanje inzenjerske iluzije. Zato je onom nesrecniku i pala ta nadstresnica, zato sto u ye.be.nom CIP-u otaljava svoju karijeru. CIP je tako ilustrativan primer te uranilovke, znam tamo bar 15-20 inzenjerki/inzenjera (znam vise zenskog sveta, zanimljivo) koji su se tamo uvalili '90-2000-tih i dan danas tamo sede, ne znam da li su im za sve te silne godine promenili stolice za kancelarijskim stolom.

Ima i tu ljudi koji su OK u struci, ali oni rade za neke privatne, uglavnom strane kompanije, no oni su zanemarljiva cifra u odnosu na ukupan broj inzenjera koji se uvalio negde na drzavne jasle. A Gradjevnski fakultet je tek posebna prica, tamo sedi bar trecina ljudi koji su deca prethodne generacije profesora ili neki politicki podobnici u zavisnosti koliko je sef te katedre aktivan i u kojoj partiji. Kvalitet inzenjera koji izlaze sa tog fakulteta je drasticno opao, obucavao sam dve grupe mladih inzenjera sa BGD GF za moju firmu (jedna 1976-77 a druga 1989/90 godiste rodjenja) i mogu sa sigurnoscu to da tvrdim. Dobri studenti, sem ako se ne zaposle za strance, uglavnom zapale napolje odmah po diplomiranju, njih ne mozes ni da dovedes na razgovor za posao u Srbiji.

Problem je ako ne radis u struci da polako odumires, zaboravljas i ne pratis nove trendove. Tako je u svakoj oblasti a pogotovo u inzenjerskig gde tehnologija svakim danom napreduje i gde si "out" ako ne ucis i radis na sebi stalno, do penzije.
Донекле тачно; но, ова надстрешница није пала због ненапредовања у новим технологијама, него због аљкавости у обичном статичком прорачуну и одсуства средње стручне способности.

Донекле тачно; но, ова надстрешница није пала због ненапредовања у новим технологијама, него због аљкавости у обичном статичком прорачуну и одсуства средње стручне способности.
Nemamo pojma zasto je pala nadstresnica, niko nista ne govori - verovatno cuvaju nalaze komisije za optuznicu. Ali zato se recimo klizu kosine na tek zavrsenim autoputevima, pucaju kolovozni zastori (ne, nije samo ugradnja losih materijala - setimo se koliko je njih iz CIP-a i Instituta za puteve ostalo bez licence zbog loseg proracuna ili nadzora), dolazi do pogibija na gradilistima (cak su izginuli i inzenjeri za oplatu i shefovi gradilista), pada ploca i fasada, odrona otkopa itd. Uostalom, mostove i oblakodere danas u Srbiju uglavnom projektuju stranci a ne Srbi. A u buducnosti ce to biti jos drasticnije.

Nemamo pojma zasto je pala nadstresnica, niko nista ne govori - verovatno cuvaju nalaze komisije za optuznicu. Ali zato se recimo klizu kosine na tek zavrsenim autoputevima, pucaju kolovozni zastori (ne, nije samo ugradnja losih materijala - setimo se koliko je njih iz CIP-a i Instituta za puteve ostalo bez licence zbog loseg proracuna ili nadzora), dolazi do pogibija na gradilistima (cak su izginuli i inzenjeri za oplatu i shefovi gradilista), pada ploca i fasada, odrona otkopa itd. Uostalom, mostove i oblakodere danas u Srbiju uglavnom projektuju stranci a ne Srbi. A u buducnosti ce to biti jos drasticnije.
Тржишна економија не подразумева стандарде квалитета него профит.

Тржишна економија не подразумева стандарде квалитета него профит.
Jeste, ali si t kao iznenjer odgovoran da ispostujes standarde i kodove bez obzira na muzicke zelje tvoga gazde. Kraj price.

I kraj price izmedju nas.

Back