ms:
... Da li izdvajate nekog pisca, i zašto?
...:"Vaspitavam je, obrazujem.Naposletku primecujem da me ona voli, strasno voli. Ali ja se pravim da ne razumem. (Doduse, ne znam zasto se pravim, verovatno da bude lepse.) Najzad se ona, zbunjena, divna, sva uzdrhtala, i jecajuci baca meni pred noge, govori da
sam njen spasilac i da me voli vise od svega na svetu. Ja sam zaprepascen, ali...->>Lizo<<, kazem joj, >>zar mislis da nisam primetio tvoju ljubav?Sve
sam video i pogodio, ali nisam smeo prvi da posegnem za tvojim srcem zato sto sam ranije uticao na tebe i bojao se da, mozda iz zahvalnosti ne primoras sebe da odgovoris na moju ljubav, da silom izazivas u sebi osecanje kojeg mozda nema u tvojoj dusi;a ja to
nisam hteo, zato sto je to...despotizam...To bi bilo nedelikatno...
Ali sada, sada si - MOJA. Ja sam te stvorio, ti si cista, divna - prekrasna ZENO MOJA!
I u dom moj, smelo i slobodno,
kao prava domacica udji!"...
...
PODZEMLJE
...: Ja sam bolestan covek...Zao. Nesimpatican.
Mislim da me boli jetra. Doduse, ja pojma nemam o svojoj bolesti, i ne znam tacno sta me boli.
Ne lecim se i nikada se lecio nisam, iako postujem medicinu i lekare.Pored toga, ja sam jos i sujeveran do krajnosti, ili bar toliko da postujem
medicinu. ( Dovoljno sam obrazovan da ne budem sujeveran, ali sam ipak sujeveran.)
Ne, gospodo, necu da se lecim za inat. Vi to
sigurno ne mozete razumeti.
A ja, vidite, shvatam.
...
F.M.Dostojevski