Quantcast

Građanski front organizuje lanac borbe protiv diktature širom Srbije

комшија

Legenda
Poruka
63.490
1588589631300.png
Građanski front organizuje lanac borbe protiv diktature

Asocijacija lokalnih političkih organizacija Građanski front pozvala je sve gradove u Srbiji da se pridruže akciji „Bukom protiv diktature“ i da pozovu susedne opštine da se uključe.

1588589959900.png


Piše: Beta 03. maja 2020. 19.57 Izmenjeno: 20.11

U saopštenju se navodi da su danas građani Kosjerića pozdravili gradjane Požege, i poručili im da od njih očekuju da nastave „lanac borbe protiv diktature“.
„‘Buka protiv diktature’ koju je pokrenuo ‘Ne davimo Beograd’, digla je prethodnih dana celu Srbiju na noge i to u trenutku kada su nam sem prozora i balkona drugi javni prostori zatvoreni zbog opasnosti od širenja zaraze“, ocenio je Gradjanski front u saopštenju.

Po oceni te asocijacije, građani i u teškim uslovima odbijaju da ćute i suprotstavljaju se kriminalnoj političkoj eliti Srpske napredne stranke.
Građanski front čine Ne davimo Beograd, Lokalni front, Kritična masa iz Kule, Gradjanski front Vlasotince, „Bez straha“ iz Apatina, Lokalni front Valjevo, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš i Inicijativa za Požegu. link


Грађански фронт је алтернативна организација што значи да иста не нуди, попут класичних политичких партија, готов производ са спремним решењима. Као и свака алтернативна и аутономна организација, Грађански фронт се заснива на истинама и чињеницама, а не на неименованом ауторитету или страначком лидеру односно лидерима. Активисти Грађанског фронта долазе из различитих средина и разликују се као особе, али их повезују слични проблеми. Стога је Грађански фронт настао као асоцијација која отвара врата локалним организацијама из целе Србије, а та сарадња се заснива на солидарности по систему "сви за једног, један за све" тј проблем једне чланице асоцијације је проблем свих. Сходно томе, чланице асоцијације се залажу за промене које долазе "одоздо". У томе је будућност политичког организовања грађана, а не у класичним партијама које су своју историјску улогу одиграле у двадесетом и почетком овог века.
 
Poslednja izmena:

комшија

Legenda
Poruka
63.490
„lanac borbe protiv diktature“ „‘Buka protiv diktature’ ,‘Ne davimo Beograd’ , све у комбинацији са куртијем звучи као нешто што би сваки поштени другосрбијанер морао да подржи :bravo:
Активисте у 99,9% случајева заиста чине СРБИЈАНЦИ.

Босанци, Црногорци и Личани који су побегли у Србију попуњавају редове СНС и сателитских организација попут Заветника, Јовановићевог ДСС-а или СНП1389 Пише Вацића.
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
30.679
Активисте у 99,9% случајева заиста чине СРБИЈАНЦИ.

Босанци, Црногорци и Личани који су побегли у Србију попуњавају редове СНС и сателитских организација попут Заветника, Јовановићевог ДСС-а или СНП1389 Пише Вацића.

Od takvih kao ti ne mogu pobeći , izgleda ni na mesec.. Takvi kao ti su kao češa ...

Pitam se samo kada ćete nas kao narod ostaviti na miru?

Koliko i dokle ćete još rovariti protiv nas, Srba , nije bitno iz kojih krajeva ?
 

комшија

Legenda
Poruka
63.490
To su neki nezadovoljni SNS glasači? Jel GF neki purgatorijum za preletače?
Не, то су људи из Србије, а не мигранти из других држава који су овде дошли из искључиво материјалних побуда и радо се прихватају сендвичарства као извора лаке зараде док не нађу други посао или се врате у своју земљу.
 

nonaligned

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.987
Не, то су људи из Србије, а не мигранти из других држава који су овде дошли из искључиво материјалних побуда и радо се прихватају сендвичарства као лаке зараде.
Nijedan Srbin ne zove druge Srbe Srbijanci.
Zapamti to kad se lozis i pises kao cirilicom.

Prosto svaki otpor koji bi ti kao Anti Srbin podrzao -je samo jaca podrska AV.
 

nonaligned

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.987
Ибт.. где само копаш те анонимусе за које ни чланови домаћинства не знају где припадају

Или те привлачи оно "фронт" у називу.. тако устанички звучи
za Bastaca znaju jer mu je cela bliza i dalja familija na listi bila onomad. Ne znam ako se secas kako ga je voditeljka na N1 unistila.


Komsiju prodju zmarci na "front" odmah asocijacije Tito, Sremski front..........
 

комшија

Legenda
Poruka
63.490
Nijedan Srbin ne zove druge Srbe Srbijanci (...)
Србијанци

С Википедије, слободне енциклопедије

Појам Србијанци у српском језику има значење општег демонимског, односно политонимског назива за становнике, односно држављане Србије, независно од њихове етничке, језичке, верске или било које друге припадности. Именица Србијанци изводи се из именице Србија и семантички се непосредно везује за одговарајуће значење појма Србија. Током историје, основни семантички склоп појма Србијанци развијао се и обликовао према одговарајућим променама у геополитичком значењу матичног појма Србија. У оквирима српске лингвистике, сложена питања о употреби и значењу именице Србијанци и придева србијански разматрана су од стране најистакнутијих српских стручњака за језик.[1][2][3]

Основно значење појма Србијанци усталило се током 19. века, након стварања устаничке Србије (1804-1813).[4] Почевши од тог времена, појам Србијанци је ушао у ширу употребу као општи термин за означавање становника, односно држављана Кнежевине Србије (1815-1882), односно Краљевине Србије (1882-1918). У исто време, појам Старосрбијанци је употребљаван за означавање становника тада још увек неослобођене Старе Србије (Рашка, Косово, Метохија).[5] Пошто је све до 1918. године био примарно везиван за државно подручје дотадашње Србије, појам Србијанци се и данас повремено користи у суженом значењу, као назив за становнике уже, односно средишње Србије. У суседним државама, првенствено у Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори, под појмом Србијанци се по правилу подразумевају становници Србије у целини.[6]

Појам Србијанци се почео шире употребљавати током прве половине 19. века. Тако се у Летопису Матице српске из 1832. године, према тадашњем правопису, појављује у облику "Сербіянцы".[7] Српски књижевник Сима Милутиновић Сарајлија је 1826. године своју чувену збирку песама објавио под насловом Сербианка.[8] Српски песник Бранко Радичевић је 1844. године испевао чувене стихове: "Србијанче, огњу живи, ко се теби још не диви!". Вук Стефановић Караџић је у издању „Српског рјечника“ из 1852. године забележио да се појам Србијанац односи на човека из Србије, уз назнаку: нем. Einer von Serbien, односно „неко из Србије“ и са напоменом која је указивала на употребу тог појма у тадашњој Војводини.[9]

Једну од првих геополитичких дефиниција појма Србијанци дао је Јован Суботић, који је 1839. године указао на опште, односно демонимско значење тог појма. У склопу теоријског разматрања о концепту Велике Србије, овај српски књижевник је издигао србијанске одреднице изнад геополитичког оквира тадашње Кнежевине Србије, уз напомену да би се сви становници замишљене "Велике Србије" могли по општем имену "отачаства" називати Србијанцима, с тим што би сваки народ у оквирима те државе, почевши од самих Срба, задржао и своје народно, односно етничко име.[10] Указујући на народно јединство Срба у Угарској и Срба у Србији, Јован Суботић је према тадашњој политичкој подели прве означавао као угарске Србе, а друге као србијанске Србе, што представља један од најранијих примера за употребу тог израза.[11] Поменути пример сведочи да је израз србијански Срби већ у то време имао своје јасно значење: Срби из Србије.1588594442300.pnghttps://sr.wikipedia.org/sr-ec/Србијанци#/media/Датотека:Serbia1817_1913-sr.png
 

Boris Grušenko

Elita
Moderator
Poruka
18.434
. Вук Стефановић Караџић је у издању „Српског рјечника“ из 1852. године забележио да се појам Србијанац односи на човека из Србије, уз назнаку: нем. Einer von Serbien, односно „неко из Србије“ и са напоменом која је указивала на употребу тог појма у тадашњој Војводини.[9]
30 godina kasnije Karadžićeva revnost je poslužila Beču kao opravdanje da od srpskog kralja Milana traži da u zvaničnom nazivu njegove titule stoji srbijanski a ne srpski. Iz bojazni od ujedninjena Srba Beč je pokušao da nametne alternativni a ne istorijski termin za Srbe iz Srbije.

Beč je svojevoljno odlučio da Srbe iz Srbije koji su sebe od davnina nazivali Srbima proglasi nekakvim srbijancima što nema nikakvo etimološko utemeljenje sem loklaizma koji je Karadžić uveo u rečnik.

Dakle Komšija, srbijanci ne postoje.
 

jos_1_5ak

Iskusan
Poruka
6.845
Samo mi veruj.
Nijedan Srbin ne zove druge Srbijanci.

Ako zelis da ti neko veruje da si Srbin moraces tu lekciju da naucis.

Posto ocito nisi.

Kad se kaze Srbijanci misli se preteno na Sumadince i zitelje pomoravlja (tipa Cacak i okolina) , one u narodnim nosnjama sa sajkacama, jelecetom i opancima, inace da nijedan Srbin ne zove druge Srbe Srbijanci vec Srbi, taj termin uglavnom koriste Hrvati i eventualno neki Crnogorci jer Crnogorci kad zele da pomenu Srbe iz Srbije ne mogu da kazu Srbi jer su i oni isto Srbi , samo Srbi iz Crne Gore pa kazu Srbijanci kako bi precizirali da se to odnosi samo na Srbe koji zive u Srbiji, mada taj termin su u poslednje vreme dosta i oni izrodi Milogorci preuzeli zeleci da kopiraju Hrvate.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.